Η μοναδική γυναίκα του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας, γραμματέας του Δ.Σ. και αντιπρόεδρος ΚΕΔΑ, επιλέχθηκε φέτος ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 9ης Γιορτής Φιστικιού.
Η κ. Καίτη Σαλπέα πήρε την σκυτάλη από τον κ. Γ. Καλόφωνο, πρόεδρο της Οργανωτικής των δύο, αναμφισβήτητα επιτυχημένων, προηγούμενων Φεστιβάλ.
Ανεβήκαμε τα σκαλιά της ΚΕΔΑ στην οδό Π. Αιγινήτου για να κάνουμε μια συζήτηση μαζί της, για τα σχέδια της νέας προέδρου και το πρόγραμμα της 9ης Γιορτή Φιστικιού Αίγινας.
Η σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής άργησε αρκετά φέτος, το ίδιο και το πρόγραμμα και η αφίσα στο λιμάνι. Όμως η πρόεδρος δηλώνει αισιόδοξη, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και βαδίζουμε για μια ακόμη επιτυχημένη Γιορτή:
"Δεν έχουμε το περιθώριο να αποτύχουμε, γιατί είμαστε μια ομάδα πάρα πολύ δυνατή​. Μια ομάδα που έχω την τιμή και την τύχη να είμαι πρόεδρος"
 
Νέλλη Πετροπούλου: Κυρία Σαλπέα, μας ενημερώσατε ότι το πρόγραμμα είναι έτοιμοΠοια θεωρείτε δυνατά σημεία του φετινού Φεστιβάλ;
 
Καίτη Σαλπέα: Όλο το 4ήμερο, θα έχουμε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσική, ξεναγήσεις, γαστρονομία, ομιλίες, εκθέσεις κλπ. Παρουσιαστής του Φεστιβάλ θα είναι ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης.
Η παιδική ψυχαγωγία είναι πολύ δυνατή φέτος, στον Πύργο του Μάρκελλου.
Η τελετή έναρξης την Παρασκευή, με την ομάδα κρουστών  Quilombo στο μήκος της παραλίας και μετά συναυλία από το νεανικό συγκρότημα Kulamacus.
Το Σάββατο για κεντρική συναυλία θα έχουμε την μουσικοχορευτική παράσταση "Το πρώτο μας πάρτι", όπου τραγουδούν ο Δάκης, η Μπέσσυ Αργυράκη, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, ο Λάκης Τζορντανέλλι, ο Δημήτρης Κοργιαλάς η Εβελίνα Νικόλιζα και συμμετέχει ο μεγάλος Αιγινήτης ηθοποιός Βαγγέλης Πιτσιλός.
Και στην λήξη, την Κυριακή, θα έχουμε μια ακόμη συναυλία, μια μουσική βραδιά που θα προσφέρει η Επαγγελματική Ένωση Αίγινας.
Ν.Π.: Έχετε διατηρήσει δυνατά σημεία παλαιότερων φεστιβάλ όπως π.χ. η Ψαραγορά;
 
Κ.Σ. : Η Ψαραγορά συνεχίζει με έκθεση λαϊκών καλλιτεχνών, μόνο Αιγινήτες, με τίτλο "Με πέτρα και πηλό".
Θα έχουμε και φέτος εμφάνιση της Πολυφωνικής Χορωδίας Αίγινας και της παραδοσιακής ορχήστρας Εστουδιαντίνα Αίγινας.

Ν.Π.: Πέρυσι είχαμε σαν θέμα της Γιορτής το "Έτος Μόραλη", έχει κάποιο θέμα η 9η Γιορτή;
 
Κ.Σ.: Βεβαίως, φέτος είναι το "Έτος Ν. Καζαντζάκη" και θα το εορτάσουμε με κάποιες εκδηλώσεις και ομιλίες. Και προφεστιβαλικά , στις 4 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος των Αγίων Ασωμάτων θα κάνει μια εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη.

​Ν. Π. : Είδαμε φέτος ότι δεν συμμετέχει η επιτυχημένη επί έξι συνεχόμενα έτη, Ομάδα Γαστρονομίας​ , αλλά και ο Σύλλογος Φίλων Φεστιβάλ Φιστικιού.
 
​Κ. Σ. : Ο Σύλλογος Φίλων είχε προαποφασίσει​ να μην συμμετέχει φέτος και οι κυρίες της γαστρονομίας βρέθηκαν σε δύσκολη θέση επειδή συμμετέχουν σε αυτόν το σύλλογο. Αυτό εμένα προσωπικά με διευκόλυνε πάρα πολύ, γιατί ήθελα μια ανανέωση, να παρουσιαστεί κάτι διαφορετικό, γιατί το ίδιο πολλά χρόνια κουράζει.
Πιστεύω ότι η επιλογή μας, η Λέσχη Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας και όσοι θα ασχοληθούν με τη γαστρονομία όπως ο κ. Γ. Μούρτζης η κ. Μ. Μαργαρώνη, ο Γ. Χερουβείμ,  θα κάνουν την διαφορά φέτος και η γαστρονομία θα είναι η μεγάλη έκπληξη.

Ν.Π.: Σε δημόσια συνάντηση του δήμου με τους συλλόγους του νησιού, κάποιοι σύλλογοι ζήτησαν να έχουν δωρεάν περίπτερο ως ανταπόδοση των όσων προσφέρουν. Έγινε κάτι τέτοιο;

Κ. Σ. : Μόνο ένας σύλλογος, πολιτιστικός, το ζήτησε αυτό και δεν μπορεί να γίνει, γιατί η ενοικίαση και το στήσιμο του περιπτέρου έχει κάποιο κόστος για τον δήμο. Είναι αδύνατον, οι σύλλογοι στο νησί ξεπερνούν τους 25. 
Έχουμε και φέτος συλλόγους που νοίκιασαν περίπτερο με την ειδική τιμή που υπάρχει.
Θα κάνουμε μόνο μια εξαίρεση για περίπτερο με τιμή κόστους, για το Νοσοκομείο Αίγινας. Ένα περίπτερο που θα πρέπει να το προσέξουμε και να το στηρίξουμε όλοι μας.

Ν.Π.: Στα δύο πρώτα Φεστιβάλ, ο τότε δήμαρχος Π. Κουκούλης, επέμενε το Φεστιβάλ Φιστικιού, ή Γιορτή όπως λέγεται τελευταία, να βασίζεται πάντα στον εθελοντισμό. Εσείς προσωπικά συμφωνείτε με αυτό;​

Κ.Σ.: Συμφωνώ απόλυτα. Εγώ στους εθελοντές υποκλίνομαι.  Το Φεστιβάλ στηρίζεται στους εθελοντές και τους χορηγούς και έτσι πρέπει να συνεχίσει.

​​Ν. Π.: Υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή εθελοντών μέχρι σήμερα;

​Κ.Σ.: Υπάρχει και συνεχίζουν να δηλώνουν καθημερινά και όλοι θα είναι χρήσιμοι. Αυτοί οι άνθρωποι κάπου θα απαλύνουν και την δική μας κούραση​. Κι εγώ του χρόνου αν δεν είμαι στην Οργανωτική θα είμαι στους εθελοντές, όπως είναι φέτος και τα δύο εγγόνια μου.
 
 
Η κ. Κ. Σαλπέα, μας ενημέρωσε με λεπτομέρειες για ότι έχουν προγραμματίσει για την 9η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας. Δεν τις αναφέρουμε, θα τα μάθουμε όλα σύντομα, όταν δημοσιευτεί το πρόγραμμα, μετά τις 18 Αυγούστου. Σήμερα δημοσιεύτηκαν από την ΚΕΔΑ οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Αυγούστου.
Ευχαρίστησε όσους συνεργάζονται μαζί της, έναν έναν ονομαστικά, σε μια άψογη συνεργασία όπως είπε, Ιδιαίτερα "τις δύο υπέροχες κυρίες, τις γραμματείς της ΚΕΔΑ, Μ. Χαρτοφύλακα και Ν. Μπήτρου. Είναι το στήριγμά μου". Και φυσικά τους χορηγούς και τους εθελοντές.
Μίλησε με ενθουσιασμό και σιγουριά για την απόλυτη επιτυχία της μεγάλης γιορτής του Σεπτεμβρίου που πλησιάζει.
Της το ευχόμαστε, σε όσους δουλεύουν γι αυτό, σε όσους προσφέρουν τον χρόνο τους, τις γνώσεις τους και ένα κομμάτι από την ψυχή τους.
Καλή επιτυχία στην νέα πρόεδρο, καλή επιτυχία στην Αίγινα!
 
Νέλλη Πετροπούλου