Από : saronicmagazine.com

"Η Αίγινα του Ανδρέα Βουρλούμη" τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 18 Αυγούστου στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.
Η Αίγινα μέσα από 40 υδατογραφίες και λάδια του μεγάλου ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη που έζησε και αγάπησε το νησί, σε μια έκθεση με τον συντονισμό ανθρώπων που έμπρακτα αγαπούν την Αίγινα.

Μαγική, χαρακτήρισε την ζωγραφική του Βουρλούμη, η επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη κ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε την έκθεση. 
Την πρότασή της για την υλοποίηση αυτής της έκθεσης αποδέχτηκε ο γιος του ζωγράφου Παναγής Βουρλούμης, ο οποίος εκτός από τα έργα που παραχώρησε,  βοήθησε να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό της αίθουσας​ του Λαογραφικού Μουσείου με τελευταίας τεχνολογίας φωτισμό, κατάλληλο για εκθέσεις. Μια προσφορά που αναβάθμισε αισθητά την όψη της αίθουσας και απέκτησε καλύτερες συνθήκες εκθεσιακού χώρου.

d (4)
Η κ. Τσιγκάκου μίλησε στο Saronic Magazine για την τέχνη του σπουδαίου ζωγράφου που γνώρισε από κοντά. Έχοντας 158 εκθέσεις μεγάλων ζωγράφων στο ενεργητικό της, το 1999 έγραψε το βιβλίο -βιογραφία  "Ανδρέας Βουρλούμης", ανάμεσα σε 25 συγγραφές της για τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη:
"Είναι μαγική η ζωγραφική του. Και δεν είναι επειδή είναι μάγος, αλλά επειδή είναι εξαιρετικός ζωγράφος, οι εξαιρετικοί ζωγράφοι αυτό κάνουν.
Ο Βουρλούμης κάνει ψευδαισθησιακή ζωγραφική, δηλαδή με 5 πινελιές ή 3 διαβαθμίσεις ενός χρώματος έχεις την εικόνα. 
Ο Μόραλης, μου είχε πει : "ο Βουρλούμης είναι σπουδαίος ακουαρελίστας"
Κι εγώ, νομίζω ότι είναι ο σπουδαιότερος του 20ου αιώνα"

d (2)

Στο βιβλίο της η κ Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, που διατίθεται στην έκθεση, σημειώνει για τον Ανδρέα Βουρλούμη: "άσκησε το εικαστικό του ύφος πάνω στα αισθητικά διδάγματα της Γενιάς του ’30, εμπεδώνοντας ταυτόχρονα τη χρωματική ευφορία των ευρωπαίων ιμπρεσιονιστών και δεν επιζήτησε ούτε να απλοποιήσει ούτε να καταστρέψει τη ζωγραφική, αλλά ούτε και να αναθεωρήσει τις τρέχουσες αντιλήψεις για το χώρο και τα αντικείμενα"

Μιλήσαμε επίσης, με το ιστορικό κ. Γιώργο Καλόφωνο, ο οποίος όπως τόνισε η κ. Τσιγκάκου, βοήθησε πολύ στην οργάνωση της έκθεσης με τον συντονισμό του, κατάφερε να συντονίσει τα ασυντόνιστα με τον δικό του νηφάλιο τρόπο:
"Έχουμε έναν πολύ σημαντικό ζωγράφο τον Ανδρέα Βουρλούμη, ο οποίος έχει αποτυπώσει με μοναδικό τρόπο την ταυτότητα της Αίγινας και ανήκει στην εικαστική της κληρονομιά.
Είναι τύχη για εμάς να τον ​έχουμε εδώ, ​όπως και την επιμέλεια της κας Τσιγκάκου.
Αυτή η έκθεση δικαιώνει και τον σκοπό του Λαογραφικού Μουσείου, που είναι, εκτός από την λαογραφία, να αναδεικνύει ​αυτήν την σημαντική κληρονομιά, διοργανώνοντας εκθέσεις αυτού του επιπέδου και της ποιότητας".
d (6)Γιώργος Καλόφωνος - Φανή-Μαρία Τσιγκάκου

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πολλοί συγγενείς του ζωγράφου, όπως και η κόρη του, η ζωγράφος Ειρήνη Βουρλούμη, που ζει στην Αίγινα από το 1995. Μίλησαν ο κ. Παναγής Βουρλούμης, ο κ. Γ. Καλόφωνος, η κ. Τσιγκάκου και χαιρέτισε ο Δήμαρχος κ. Δ. Μούρτζης.
​Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα της ΚΕΔΑ και συνέβαλαν ο  "Σύλλογος Φίλων Λαογραφικού Μουσείου" και ο σύλλογος "Οι Φίλοι της Αίγινας".
Διάρκεια έκθεσης 18 - 31 Αυγούστου 2017

d (1)DSC_0058d (7) d (3) d (5)
Νέλλη Πετροπούλου
για το Saronic Magazine