ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΑΣΚΑΛΩΝ  ΚΑΙ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ                 Αίγινα ,   25/09/2917

 ΝΗΣΙΩΝ  ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ                                                        A.Π  39

 

          ΚΑΛΗ  ΣΧΟΛΙΚΗ  ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

     Το άνοιγμα των σχολείων  με την καινούργια  σχολική  χρονιά 2017-18  σημαδεύεται από σοβαρές εξελίξεις  στην  εκπαίδευση αλλά και την κοινωνία.  Η  συνέχιση της  μνημονιακής πολιτικής με την ολοκλήρωση  της  δεύτερης αξιολόγησης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας , καθεστώς επιτροπείας για τις επόμενες δεκαετίες) με την απόλυτη στήριξη της μνημονιακής αντιπολίτευσης (Ν.Δ, ΔΗ.ΣΥ , ΠΟΤΑΜΙ) διαμορφώνει ένα ζοφερό κλίμα για τα δικαιώματα και το μέλλον της ζωής μας. Η ψήφιση του δ’ μνημονίου και η συμφωνία του Euro group της 15ης Ιουνίου δεσμεύει τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα  3,5% μέχρι το 2023 και 2% μέχρι το 2060. Πρόκειται για μια οκονομική πολιτική που μονιμοποιεί την ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

   Στο χώρο της εκπαίδευσης η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σφραγίζεται από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος 79/2017 για την οργάνωση και λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Έχουμε ακόμη μηδενικούς μόνιμους διορισμούς σε όλη την εκπαίδευση και την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων με καθεστώς ελαστικής εργασίας και εργασιακής περιπλάνησης. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι αυτό αποτελεί κανονικότητα για την εργασία στο χώρο της εκαπίδευσης. Η κανονικότητα συνεπάγεται μόνιμους και μαζικούς διορισμούς σε θέσεις σταθερής εργασίας , άνοιγμα καινούργιων οργανικών θέσεων που έχει ανάγκη η εκπαίδευση ύστερα από επτά χρόνια μνημονιακής λιτότητας και περιορισμό του θεσμού του αναπληρωτή σε έκτακτα και λειτουργικά κενά. Επισημαίνουμε ακόμη τη δύσκολη κατάσταση στο χώρο της ειδκής αγωγής όπου οι πιστώσεις για την παράλληλη στήριξη είναι πολύ λιγότερες από πέρυσι.

   Με τη δημοσίευση του Π.Δ 79/2017 – μέσα στο καλοκαίρι και ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας , όπως έγινε και με τις Υπουργικές Αποφάσεις Φίλη για το Ολοήμερο Σχολείο, με την αποδυνάμωση του Συλλόγου Διδασκόντων από αρμοδιότητες (σύνταξη Ωρολόγιου Προγράμματος) και την ενίσχυση του ρόλου του Διευθυντή (συντάσσει μόνος του το Ωρολόγιο Πρόγραμμα) στην κατεύθυνση ενός Διευθυντή – manager και αξιολογητή, όπως επιτάσσουν οι οδηγίες του Ο.Ο.Σ.Α. Με το ίδιο Π.Δ , αν ο αριθμός των μαθητών ξεπερνά τους 25 σε ένα τμήμα , η τριμελής επιτροπή που συγκροτείται σε επίπεδο Διευθυνσης Εκπάιδευσης έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές σε όμορα σχολεία.

 

 Έτσι όχι μονο εγκαταλείπεται το αίτημα για 1-20 μαθητές ανά τάξη  και 1-15 στο νηπιαγωγείο αλλά περνάμε τώρα σε καθεστώς, εκτός της υποχρεωτικής μετακίνησης εκπαιδευτικών, υποχρεωτικής μετακίνησης μαθητών.

  Σημαντικό γεγονός για τη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής και της φυσιογνωμίας του σχολείου για τα επόμενα χρόνια είναι η δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσης του Ο.Ο.Σ.Α για την ελληνική εκπαίδευση. Προετοιμάστηκε μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και αποτελεί επικαιροποίηση της έκθεσης του 2011. Είναι ένα συγκροτημένο σχέδιο οριστικής διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Η έκθεση ζητάει χαλάρωση του κεντρικού ελέγχου γύρω από το προσωπικό , τα αναλυτικά προγράμματα και τον προϋπολογισμό. Ένταξη δηλ. των σχολείων στην τοπική αυτοδιοίκηση , προσλήψεις εκπαιδευτικών από τους Διευθυντές των σχολείων ,σχολεία που θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά για τη χρήση επιπρόσθετων κεφαλαίων,διαμόρφωση χρηματοδοτικής φόρμουλας για κάθε σχολική μονάδα , δηλ.ιδιωτικοποίση της χρηματοδότησης των σχολείων. Φυσικά δεν λείπουν οι προτροπές για εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων και της ατομικής αξιολόγησης – χειραγώγησης των εκπαιδευτικών.

   Ο Σύλλογος μας στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Συντονιστκού των Αναπληρωτών για μόνιμους και μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση και σταθερές εργασιακές σχέσεις.

   Γι αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους και ειδικά τους αναπληρωτές να συμμετάσχουν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 13.30 μμ στο Υπουργείο Παιδείας για να απαιτήσουμε τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς που χρειάζεται η εκπαίδευση και τη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Ο κόσμος της εκπαίδευσης είναι αυτός που μπορεί και πρέπει να πει με τον πιο απόλυτο τρόπο τι σημαίνει αδιοριστία τόσο για εμάς τους εκπαιδευτικούς και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας μας, όσο και για την ίδια την εκπαίδευση που πνέει τα λοίσθια.  

                                        ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

      Ο                                                                                                           Η

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ.ΡΕΠΠΑΣ                                                                                       ΚΑΤ.ΛΙΑΝΑ

 

Ημερ. δημοσίευσης: 26-09-2017

Κατηγορία(ες):

Tags: σχολική χρονιά, Συλλόγος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Αργοσαρωνικού