ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΩΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

                                                                           Αίγινα 28-9-2017

Αγαπητοί συμπολίτες

     Σχετικά με την νέα κίνηση συμπολιτών μας με τη συλλογή υπογραφών και τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠΠΑ  (Κοινωφελής Συνεταιριστική Επιχείρηση Πολιτών Αίγινας) για την αγορά πλωτού ασθενοφόρου στο νησί μας, θέλουμε   να ενημερώσουμε το λαό της Αίγινας όσον αφορά  το σοβαρό  θέμα της μεταφοράς (διακομιδής)  ασθενών από το Κέντρο Υγείας Αίγινας σε νοσοκομεία της Αθήνας και γενικότερα για τα θέματα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

      Καταρχήν  θεωρούμε αποπροσανατολιστικό  το αίτημα αγοράς πλωτού ασθενοφόρου,  γιατί δεν αναβαθμίζει, ούτε δίνει λύσεις στα προβλήματα  πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο νησί μας. Δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει να επενδύσουμε  σε  ένα τέτοιο μεγάλο κόστος, αγοράς, συντήρησης και χρήσης πλωτού ασθενοφόρου, όταν αυτό δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις σε ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν με θαλασσοταραχή και ιδιαίτερα πολυτραυματίες, που με τα σκαμπανεβάσματα του ταχύπλοου επιδεινώνεται η κατάσταση της Υγείας τους. Η μεταφορά με αξιοπρέπεια δεν αρκείγιατί αυτό που χρειάζεται είναι η ασφάλεια ασθενούς, γιατρών και συνοδών. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει απαγορευτικό απόπλου. Εκ των πραγμάτων λοιπόν φαίνεται ότι η ανάγκη αγοράς πλωτού σκάφους,  δεν είναι αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα  και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα διακομιδής ασθενών «στην καρδιά του».

Οι πιο ενδεικνυόμενες λύσεις από ιατρικής  άποψης  θα ήταν:

  1.         Οι  συχνές μεταφορές  ασθενών στην Αθήνα (που σήμερα είναι περίπου 60 ετησίως τις νυχτερινές ώρες) θα μπορούσαν να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες αν  αναβαθμιζόταν ακόμη περισσότερο η   λειτουργία της πρωτοβάθμιας Υγείας στο νησί μας με στελέχωση του Κέντρου Υγείας –εκτός του υπάρχοντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού- με εξειδικευμένο  ιατρικό προσωπικό (καρδιολόγο, χειρουργό, ορθοπεδικό) ,με οδηγούς ασθενοφόρων για  όλες τις βάρδιες και με αναβάθμιση του ακτινολογικού και των εργαστηριακών εξετάσεων με προσθήκη και εξετάσεων υπερήχων. Κανείς δεν  μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη σημερινή λειτουργία του Κέντρου Υγείας , παρά τα μεγάλα βήματα που έγιναν: όπως λειτουργία μικροβιολογικού, ακτινολογικού και άλλα, και εκεί πρέπει να στραφούν όλες  οι πιέσεις, για την αναβάθμιση του μοναδικού Δημόσιου φορέα Πρωτοβάθμιας  Υγείας στο νησί μας.

     2.     Αν μελετήσουμε  λίγο  τη διαδικασία σε περίπτωση μεταφοράς ασθενών  κατά τις νυχτερινές ώρες που είναι: «Μετά το αίτημα του εφημερεύοντος γιατρού του Κ. Υγείας, το κέντρο επιχείρησης του ΕΚΑΒ   σε συνεννόηση με το Λιμεναρχείο Αίγινας θα αναζητήσει ασφαλή μεταφορά του ασθενούς ή με πλωτό σκάφος (π.χ. το διανυκτερεύον  ιπτάμενο στο Αγκίστρι ή την Αίγινα ή σκάφος του λιμενικού ή άλλο ταχύπλοο) ενώ  σε περίπτωση απαγορευτικού απόπλου, θα αναζητηθεί  ελικόπτερο παντός καιρού (διαδικασία που δεν είναι  χρονοβόρα)»,  καταλήγουμε στο συμπέρασμα  ότι η   δημιουργία ενός ελικοδρομίου  πρέπει να είναι η  πρώτη προτεραιότητα, γιατί  λύνει οριστικά το πρόβλημα ασφαλούς μεταφοράς ασθενών.   Άλλωστε οι ενέργειες για δημιουργία ελικοδρομίου -μέσω του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου, στο χώρο του Λεοντίου-  βρίσκονται σε  «καλό δρόμο» και πρέπει να επισπευτούν  για την ολοκλήρωση του έργου αυτού.

     Αγαπητοί συμπολίτες

       Για τα   θέματα Υγείας στο νησί μας  απαιτούνται   λύσεις  σύγχρονες, επιστημονικά τεκμηριωμένες  και αποτελεσματικές. Σ’ αυτό το  πλαίσιο  καλούμε όλη την Τοπική κοινωνία ((Δήμο, επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους) και την  Πολιτεία, για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.


                                                 Ο. Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΓΙΝΑΣ


Ημερ. δημοσίευσης: 29-09-2017

Κατηγορία(ες): ΕΙΔΗΣΕΙΣ->ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΑΙΓΙΝΑ

Tags: ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, πλωτό ασθενοφόρο