Αλλαγή ώρας: στις 19.30

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας,
σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Βενέζη "Γαλήνη"
στην αίθουσα του Συλλόγου μας, την Παρασκευή 24/11/2017 και ώρα 8 μ.μ,
από τον φιλόλογο κ. Δημήτρη Νικολόπουλο.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η κ. Μαίρη Σταυρίδη.

Διάρκεια ομιλίας 55-60 λεπτά.

Σας περιμένουμε.

Μορφωτικός


Το μυθιστόρημα Γαλήνη του Έλληνα συγγραφέα Ηλία Βενέζη εκδόθηκε το 1937.  Σε αυτό ο συγγραφέας αναλαμβάνει να αποδώσει την προσπάθεια των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που έφθασαν πρόσφυγες στην Ελλάδα να ριζώσουν στη νέα τους πατρίδα.
Το μυθιστόρημα αρχίζει με την επική πορεία ενός πλήθους εξαντλημένων και απογοητευμένων ανθρώπων, Μικρασιατών προσφύγων του 1922, που κατευθύνονται προς κάποια έρημη ακτή της Αττικής, την οποία θα προσπαθήσουν να μεταβάλουν σε κατοικήσιμο χώρο. 
Παντοδύναμη εμφανίζεται  εδώ η μοίρα, σκληρή και αδυσώπητη, εναντίον της οποίας ματαίως αγωνίζονται οι άνθρωποι, που πάντα ελπίζουν και πάντα διαψεύδονται, αλλά και συνεχίζουν την πάλη τους. Με την πάλη αυτή βρίσκουν τη δικαίωση και από αυτή αποκτούν τη συμπάθεια του συγγραφέα. Οι ήρωες αποτελούν περισσότερο σύμβολα, παρά ζωντανά πρόσωπα. Δεν συνθέτουν έναν «πίνακα της ζωής», αλλά αρκούνται στο να αποκαλύπτουν αποσπασματικές όψεις του εσωτερικού τους τοπίου. Αν και αντικειμενικό στη μορφή του, το μυθιστόρημα μοιάζει περισσότερο με εξομολόγηση.

Το μυθιστόρημα "Γαλήνη" μεταφέρθηκε σε τηλεοπτική σειρά το 1976, από την ΕΡΤ σε 29 επεισόδια, με ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου Παρασκευή 2 Ιουλίου 1976.

 Ηλίας Βενέζης: πραγματικό όνομα Ηλίας Μέλλος, 
Αϊβαλί, 4 Μαρτίου 1904 - Αθήνα, 3 Αυγούστου 1973 
Έλληνας λογοτέχνης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Τιμήθηκε με το Α' κρατικό βραβείο λογοτεχνίας και τον Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημά του «Γαλήνη».

Ημερ. δημοσίευσης: 18-11-2017

Κατηγορία(ες): ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ->ΒΙΒΛΙΟ

Tags: παρουσίαση βιβλίου