από: saronicmagazine.com

Σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Νοεμβρίου, η πρώτη ενημέρωση των επαγγελματιών της Παραλίας της Αίγινας για την επικείμενη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του λιμανιού του νησιού.

Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης κάλεσε τους επιχειρηματίες στην αίθουσα του Μεριστού προκειμένου να τους ανακοινώσει τις επερχόμενες αλλαγές με την αντικατάσταση των αλουμινένιων κατασκευών των καταστημάτων τους από νέες ξύλινες κατασκευές, πιο φιλικές προς το παραδοσιακό ύφος της Παραλίας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της σχετικής μελέτης που συνέταξε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αίγινας, η οποία τελικά δεν ολοκληρώθηκε για … τεχνικούς λόγους.

Ο Δήμαρχος Αίγινας εστίασε στην ανάγκη βελτίωσης της αισθητικής του παραλιακού μετώπου, τονίζοντας ότι πρόκειται για προεκλογική του δέσμευση που εδράζεται κυρίως στην υποχρέωσή του Δήμου να τηρήσει τη νομιμότητα. “Είναι θέμα αισθητικής της εικόνας του παραδοσιακού μετώπου της παραλίας μας,” τόνισε ο κ.Μούρτζης προσθέτοντας: «Καταφέραμε μετά από πολλές προσπάθειες, να πάρουμε μια χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για μια καινούργια κατασκευή που δεν θα επιβαρύνει καθόλου τους επαγγελματίες». Στη συνέχεια ζήτησε από τις κυρίες Ταλέβη και Σκαλτσιώτη (της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου) να κάνουν την παρουσίαση της μελέτης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Η ελλιπής παρουσίαση ανέβασε τη …θερμοκρασία στην αίθουσα του Μεριστού, δίνοντας το έναυσμα στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να εκδηλώσουν τις αντιρρήσεις τους. Παρά το γεγονός ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις οι περισσότεροι αναγνωρίζουν πως οι υπάρχουσες κατασκευές είναι κάθε άλλο παρά καλαίσθητες, στην κρίσιμη συνάντηση κυριάρχησε η περί του αντιθέτου άποψη για λόγους ανεξάρτητους της αισθητικής.

DSC_0276

«Σε ποιόν δεν αρέσουν;» «Πως θα προστατεύσω τα προϊόντα μου από τον ήλιο και την βροχή; Να είναι νόμιμο αλλά κι εμείς να εξυπηρετηθούμε»
«Είναι τραγικό αυτό αν γίνει. Αντί να προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε την σεζόν, θα την μικρύνουμε;»
«Καθίστε στην μέση της τέντας, μούσκεμα θα γίνετε»
«Γιατί να βάλουμε την τέντα αν δεν μας προστατεύει από την βροχή;»
«Από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο η παραλία θα είναι κλειστή»
«Δεν κάνετε κακό σε εμάς μόνο, κάνετε και στον τουρίστα και στην Αίγινα»
«Σε καιρό οικονομικής κρίσης θέλετε να βγάλετε 400 εργαζόμενους στο δρόμο;»
«Αισθάνομαι ότι με εκδικείστε, με στέλνετε 5 μήνες στην Αθήνα όπως έκανα παλιά»
«Γιατί σε άλλα μέρη, όπως τα Χανιά, δεν ενοχλούν την αισθητική;»

Αυτές ήταν κάποιες από τις αιτιάσεις που ακούστηκαν στις οποίες η κ. Ξανθή Σκαλτσιώτη απάντησε πως πράγματι η νέα μελέτη δεν προβλέπει στεγασμένους χώρους όπως είναι τώρα, αλλά οι επαγγελματίες μπορούν να προσθέσουν κινητά στοιχεία(όπως π.χ. πλαϊνά πλεξιγκλάς), τα οποία σε συνδυασμό με την τέντα της πέργκολας θα προστατεύουν από τη βροχή.

Παίρνοντας τον λόγο ως πρόεδρος της  Επαγγελματκής Ένωσης και όχι ως δημοτικός σύμβουλος ο κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης χαρακτήρισε φιλότιμη την προσπάθεια, τονίζοντας:

«Δεν έγινε διαβούλευση, είναι ένα παράπονο της Ένωσης, δεν μας εστάλησαν ποτέ τα σχέδια, δεν ζητήθηκε η γνώμη μας, υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Ολοκληρωμένες μελέτες έχουν έρθει και παλαιότερα, οι επαγγελματίες έχουν αρνηθεί μελέτες 2.000.0000 όπως ήταν του Ε.Ο.Τ.» Και κατέληξε: «Πάντως δεν υπάρχει επίσημα αυθαίρετη κατασκευή στην παραλία της Αίγινας».

Η επεισοδιακή συνάντηση έληξε με τους επαγγελματίες να μην έχουν ενημερωθεί επί των λεπτομερειών. Κατόπιν αυτού ζήτησαν τα σχέδια ώστε να λάβουν γνώση και να επανέλθουν.

«Αύριο θέλουμε τα σχέδια και θα είμαστε σύντομοι», είπε καταλήγοντας ο κ.  Σκαλτσιώτης και η αίθουσα εκκενώθηκε εν μέσω έντονων διαμαρτυριών.

Saronic Magazine


Ημερ. δημοσίευσης: 28-11-2017

Κατηγορία(ες): ΕΙΔΗΣΕΙΣ->ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΑΙΓΙΝΑ

Tags: παραλία Αίγινας, μελέτη, παραλιακό μέτωπο