Από: saronicmagazine.com

Μια σημαντική ταινία για τους τελευταίους παραδοσιακούς αγγειοπλάστες της Αίγινας, τους αδελφούς Νεκτάριο και Γιώργο Γκαρή προβλήθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας “ο Καποδίστριας” την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, στην εκδήλωσή του αφιέρωμα στον Νεκτάριο Γκαρή.

 Η ταινία-ντοκιμαντέρ “Από Πηλό” παραγωγής 2012, παραχωρήθηκε για προβολή στον σύλλογο από τον σκηνοθέτη της Δημήτρη Γκουζιώτη. Έχει τιμηθεί με το  πρώτο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 2ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας και έχει προβληθεί συχνά στην ελληνική τηλεόραση και μια φορά στην Αίγινα στα πλαίσια της Γιορτής Φιστικιού στο Λαογραφικό Μουσείο, σε εκδήλωση του Γυμνασίου Μεσαγρού.

Η ταινία παρουσιάζει την παραδοσιακή τέχνη που συνέχισαν από τον παππού τους οι αδελφοί Γκαρή, με τον πανάρχαιο τρόπο παρασκευής του πηλού και ψησίματος των αγγείων στο ξυλοκάμινο.  Από την εξόρυξη και συλλογή της πασπάρας, του λευκού αιγινήτικου άργιλου, τη μεταφορά, το σπάσιμο, το λιώσιμο σε νερό, το κοσκίνισμα και το στέγνωμα ως την αποθήκευση του, μέχρι τη στιγμή που θα πάρει μορφή από τα χέρια του Νεκτάριου στον τροχό, θα διακοσμηθεί από τον Γιώργο και θα ψηθεί στο ξυλοκάμινο. Μια τέχνη που χάθηκε για την Αίγινα με τον θάνατο του Νεκτάριου Γκαρή, την 1η Δεκεμβρίου 2017. Οι αγγειοπλάστες πια, αγοράζουν τον πηλό έτοιμο και ψήνουν σε ηλεκτρικό καμίνι.

Στην εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας μίλησε η κ. Βάσω Χαμαλέλη-Μπούκλα για τον Νεκτάριο, όπως τον γνώρισε ως διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Μεσαγρού και πρόβαλε ένα 4λεπτο δικό της βίντεο σε επίσκεψη στο εργαστήριο του με τους μαθητές της. Η κ. Χαμαλέλη πρότεινε την δημιουργία ενός μουσείου αγγειοπλαστικής στην περιοχή που βρίσκεται το ξυλοκάμινο της οικογένειας Γκαρή.

δ δ (3) δ (5) δ (4)
Νέλλη Πετροπούλου