Από: saronicmagazine.com

Ημέρα τοπικής εορτής για την Αίγινα η 26η Ιανουαρίου όπου τιμάται η άφιξη και η ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδιστρια, του Κυβερνήτη που συνέδεσε άρρηκτα την Αίγινα με την ιστορία της νεότερης Ελλάδος.

Στην Μητρόπολη της Αίγινας, όπου έγινε η ορκωμοσία του Καποδίστρια το 1828, τελέσθηκε δοξολογία για την επέτειο, μίλησε ο Δήμαρχος κ. Δ. Μούρτζης και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ιστορικός κ. Ελένη Σταμπόγλη πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα και σύζυγος του υπουργού κ. Γαβρόγλου.

Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Καποδίστρια στο μικρό πάρκο στην παραλία της πόλης.

Τις εκδηλώσεις της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου, συνόδευσαν αντιπροσωπείες σχολείων, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων και παρευρέθησαν οι: ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, η βουλευτής κ. Ελ. Σταματάκη, ο βουλευτής κ. Κ. Κατσαφάδος, ο Σπ. Σπυρίδων, ο Διοικητής Βάσης Τούρλου κ. Κ. Κλώνος ο Λιμενάρχης Αίγινας κ. Χρήστου, ο διοικητής της Αστυνομίας κ. Θ. Καραγιάννης και ο πρόεδρος Κέντρου Υγείας κ. Αδάμ. 
Από την Δημοτική Αρχή: ο Αντιδήμαρχος κ. Β. Δέδες, ο πρ. Δ.Σ. κ. Στ. Θεριανός, η πρ. ΚΕΔΑ κ. Κ. Σαλπέα, ο κ. Ν. Πτερούδης, ο κ. Φιλ. Τζίτζης, ο κ. Αντ. Ντελής και ο κ. Γ. Ζορμπάς.

Μετά τις εκδηλώσεις ο  κ. Γαβρόγλου, η κ. Σταμπόγλη και η κ. Σταματάκη, μαζί με μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, επισκέφτηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο, την έκθεση Ενθυμήματα, Αντικείμενα και Ιστορίες“, που αφορά τις Φυλακές της Αίγινας το μεγαλύτερο Καποδιστριακό κτίριο,  όπου ξεναγήθηκαν από την κ. Ελίκα Βλαχάκη, εικαστικό και επιμελήτρια της έκθεσης.

δ (10) δ (12) δ (11) δ (13) δ (15) δ (14) δ (16) δ (8) δ (7) δ (1) δ (6) δ (5) δ (2) δ (3) δ (4) δ (9) δ δ (17)

Ακόμη μια επέτειος, χωρίς να έχει αποπερατωθεί ούτε ένα Καποδιστριακό κτίριο και με ελάχιστη έως μηδενική συμμετοχή πολιτών.

Νέλλη Πετροπούλου