Ένα ακόμη τραγικό γεγονός έρχεται να θυμίσει τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Αίγινας. Παρά τις ανακοινώσεις της Δημοτικής αρχής και τις επικοινωνιακές συσκέψεις στην περιοχή, είναι πραγματικότητα το τραγικό φαινόμενο κάτοικοι του νησιού να χαροπαλεύουν από ατυχήματα  χωρίς άμεση φροντίδα μεταφοράς και πρώτων βοηθειών.

Το Κέντρο Υγείας της Αίγινας καλύπτει όλη τη  γεωγραφική περιοχή του νησιού αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα στην μετακίνηση και πρώτη βοήθεια των κατοίκων καθώς τα λίγα υπάρχοντα ασθενοφόρα δεν καλύπτονται σε όλες τις βάρδιες με οδηγό, δηλαδή στην ουσία δεν υπάρχει ασθενοφόρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η συνεχής υποβάθμιση των κρατικών δομών υγείας μόνο τυχαία δεν είναι, ανοίγει τον δρόμο στην επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι και στο ζήτημα της  διακομιδής των ασθενών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και ένα διάστημα για λειτουργιά ταχύπλοου με ιδιωτική πρωτοβουλία  επιβαρύνοντας τους πολίτες  μέσω δημοτικών φόρων ή με επιβολή επίναυλου στα εισητήρια.

Η κατάσταση που αντιμετοπίζει ο Αιγινίτικος λαός στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής που συνεχίζει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο του τσακίσματος του δικαιώματος του λαού για υγεία – πρόνοια.

Οι αστικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια υποβάθμισαν και εξακολουθούν να διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας υπέρ των ιδιωτικής παρέμβασης στο χώρο της υγείας όπου η κερδοφορία έχει φέρει στο προσκήνιο τεράστια συγκροτήματα τα οποία με την ανοχή του αστικού κράτους καταλήστευσαν τον κόπο του λαού που είχε παρακρατηθεί όλα αυτά τα χρόνια για μια σωστή και έγκαιρη περίθαλψη. Η εικόνα είναι σε όλους μας γνωστή και «φωνάζει» π.χ. από την κατάργηση του δημόσιου φορέα φαρμάκου φτάσαμε στο σκάνδαλο Novartis.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων του νησιού. Οι υπάρχοντες γιατροί αφενός δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και αφετέρου εξαντλούνται  σωματικά και εργασιακά κάνοντας υπερωρίες και εφημερίες, για πολλές από τις οποίες μάλιστα τους χρωστούνται δεδουλευμένα από το 2015.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει αποκαλύψει στο λαό τον πραγματικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης που με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις της λαϊκής οικογένειας. Και στον τομέα της Υγείας αυτό που επιδιώκεται είναι ο περιορισμός έως μηδενισμός της κρατικής χρηματοδότησης και η λειτουργία των μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων με έσοδα και κέρδη από την πώληση των υπηρεσιών.

Οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας είναι πολλές

  • Πλέον το νησί έχει παιδίατρο κάθε Τρίτη και Πέμπτη .
  • Υπάρχουν 3 οδηγοί ασθενοφόρων και 2 οχήματα που ,όπως προαναφέρθηκε, δεν καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Σημειωτέον ότι υπάρχουν άλλες 5 κενές θέσεις οδηγών ασθενοφόρων ενώ δεν υπάρχει κανένας τραυματιοφορέας.
  • Ο οφθαλμίατρος και χειρουργός έρχονται μία φορά στο 15ήμερο ενώ ορθοπεδικός που ερχόταν και αυτός σποραδικά έχει καταργηθεί.
  • Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην διακομιδή ασθενών με πρωτεύουσα την έλλειψη ελικοδρομίου. 

Τις λύσεις στα προβλήματα μπορεί να δώσει μόνο ο συντονισμένος και ανυποχώρητος αγώνας του Αιγινίτικου λαού για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υψηλής Ποιότητας Υγείας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!

Η λύση βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη.

Ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια σύγχρονη και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, ο αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα μπορεί να έχει αποτελέσματα νικηφόρα μόνο σε σύγκρουση με την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, σε σύγκρουση με τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΔΝΤ που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα

Από εθιμοτυπικές επισκέψεις και φιέστες κυβερνητικών αξιωματούχων χόρτασε ο Αιγινίτικος Λαός.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Πλήρη εξοπλισμό για το κέντρο υγείας της Αίγινας σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Εύρεση λύσης θαλάσσιων και εναέριων διακομιδών. Κατασκευή σύγχρονου ελικοδρομίου.
  • ίδρυση μονάδας αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.
  • Άμεση πρόσληψη οδηγών και τραυματιοφορέων.

Ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να πιέσει με τους τοπικούς φορείς για επίλυση των προβλημάτων σε αυτή την κατεύθυνση. Να πάψει να σιγοντάρει τις παραπλανιτικές κινήσεις της κυβέρνησης και να μην αλοιθωρίζει προς τους ιδιώτες.

 

Κ.Ο.Β. Αίγινας Κ.Κ.Ε.

Ημερ. δημοσίευσης: 15-03-2018

Κατηγορία(ες): ΕΙΔΗΣΕΙΣ->ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Tags: Κέντρο Υγείας Αίγινας, ΚΚΕ