Από: saronicmagazine.com

Ημερίδα με θέμα “ Βιβλιοθήκες σε ψηφιακό περιβάλλον – Το μέλλον της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας” διοργάνωσε το περιοδικό “Αιγιναία” το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα “Σοφία Μηλιώτη” του ΓΕΛ Αίγινας.

Οι ομιλητές που συμμετείχαν μίλησαν για την Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας, για την πορεία αποκατάστασης του Καποδιστριακού κτηρίου Εϋάρδειου που πρόκειται να την στεγάσει, παρουσίασαν άλλες βιβλιοθήκες ψηφιακές, την λειτουργία τους , τους σκοπούς τους, διαμόρφωση και λειτουργικότητα των χώρων κλπ.

Το κοινό, μετά τις ομιλίες, κατέθεσε σκέψεις και προβληματισμούς που συζητήθηκαν με τους διοργανωτές. Ανάμεσά τους αρκετοί εκπαιδευτικοί, μέλη τοπικών συλλόγων και ομάδων και εργαζόμενοι στην Βιβλιοθήκη Αίγινας. Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου μέλος της συντακτικής επιτροπής της “Αιγιναίας”, όπου στο τέλος θέλησε να καταθέσει κάποιες διευκρινήσεις αλλά και με ερωτηματικό ποιο θα είναι το μέλλον των βιβλιοθηκών.

DSC_0171 (2)

Όπως είπε η κ. η ιστορικός κ. Ελένη Σταμπόγλη, συντονίστρια της εκδήλωσης και μέλος της συντακτικής επιτροπής, ήταν μια δημόσια συζήτηση, με στόχο να ξεκινήσουμε ανάλογες συζητήσεις για το τι βιβλιοθήκη θέλουμε, ώστε να την ζητήσουμε, να την διεκδικήσουμε και να την υπηρετήσουμε. Η κ. Σαμπόγλη βρίσκει θετικό τον χρόνο που έχουμε ως την αποπεράτωση του έργου και θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να τον εκμεταλλευτούμε με δημόσιες συζητήσεις, καταγραφή των απόψεων, επιθυμιών και διαμόρφωση ερωτημάτων, των οποίων τον συνθετικό ρόλο μπορεί να παίξει η “Αιγιναία” με δημοσιεύσεις.

δ (8)

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Γιώργος Μπόγρης διευθυντής της “Αιγιναίας”.

δ (3)
Οι ομιλίες ξεκίνησαν με την κ. Προνόη Θεολογίδου, Πρόεδρο Εφορευτικού Συμβουλίου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας, μέλος της συντακτικής επιτροπής, με θέμα “Η Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας: μικρό χρονικό μιας μεγάλης ιστορίας”.
Άνοιξε την ομιλία της με το “πικρό” όπως είπε, παρελθόν της Βιβλιοθήκης :”είναι αδύνατον να σχεδιάσουμε το μέλλον αν δεν δούμε το παρελθόν“. Στο τέλος τόνισε ότι η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας λειτουργεί έωλη σε συνθήκες τριτοκοσμικές, ο εκσυγχρονισμός της είναι υποχρέωσή μας. Είναι η δικής μας περιουσία, ο κοινός μας πλούτος. Και έκλεισε με την ευχή, να βρεθούμε στα θυρανοίξια του δικού της χώρου, στο περικαλλές Εϋνάρδειο.

δκ

Στη συνέχει μίλησαν, η κα Ευγενία Βασιλακάκη από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, με θέμα “Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της ΕΒΕ: στρατηγική, ρόλος και στρατηγική”.
Η κ. Αμαλία Παππά, από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, με θέμα “Τοπικό Αρχείο Αίγινας: η ιδιαιτερότητα ως πρόκληση”.
Η κ. Ευμορφία Φλώρου, από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, με θέμα “Εϋνάρδειο: ένα ιστορικό κτίριο διαμορφώνεται σε βιβλιοθήκη”.
Ο κ. Δημήτρης Χαλκιόπουλος, συνεργάτης με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, με το θέμα “Η βιβλιοθήκη ως τόπος”.

δ (7) δ (9) DSC_0132 δ (12) δ (10)δ (6)

Οι διοργανωτές εντόπισαν την απουσία εκπροσώπησης του Δήμου Αίγινας από την ημερίδα. Την παρακολούθησε μόνο ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Ντελής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αίγινα Κοινωνία Πολιτών”.

δ (11) DSC_0107

Νέλλη Πετροπούλου

Ημερ. δημοσίευσης: 18-03-2018

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ->ΠΑΙΔΕΙΑ

Tags: Αιγιναία, ημερίδα, Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας