Από: saronicmagazine

​Σε καταγραφή προτάσεων κατέληξε η σύσκεψη της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Αίγινας  της Δευτέρας 19 Μαρτίου, με θέμα την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, με την διαβεβαίωση του δημάρχου να συζητηθούν στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο. Και ήταν αναμενόμενο να χρειαστούν ώρες συζητήσεων μέχρι να παρθούν αποφάσεις σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η Υγεία, ιδιαίτερα όταν ο δημόσιος τομέας καλείται  να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τον ιδιωτικό.
 
Μέσα από εποικοδομητική συζήτηση 2.5 ωρών, λύσεις βρέθηκαν, είτε με τις υπάρχουσες δυνάμεις του Κέντρου Υγείας, είτε με συνδυασμό και συνεργασία όλων των φορέων υγείας του νησιού. Κυρίως επικράτησε η ανάγκη για συντονισμό όλων, με ένα συντονιστικό όργανο που πρέπει, όπως όλοι απαίτησαν, να καθορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας. 

Ο κ. Αντώνης Ντελής κατέγραψε τις προτάσεις για να κατατεθούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, που όπως είπαν ίσως να συγκληθεί την ερχόμενη Παρασκευή.
 δ (11)
Στο κάλεσμα της Επιτροπής μέσω δελτίου τύπου και όχι με προσωπική πρόσκληση, ανταποκρίθηκαν και βρέθηκαν στην αίθουσα του Μεριστού, 4 γιατροί:  Η κ. Παναγιώτα  Χατζηαλεξιάδη Γενική Ιατρός Διευθύντρια του ΕΣΥ στο Κ.Υ. Αίγινας, ο κ. Μανώλης Λογοθέτης  Υπεύθυνος του Νεφρολογικού Κέντρου Σαρωνικού, ο κ. Σωκράτης Δούκας Χειρουργός- Επειγοντολόγος και ο κ. Γρηγόρης Γαλάνης Παθολόγος στο Νοσοκομείο Αίγινας.

Εκτός από τα μέλη της Επιτροπής Υγείας στη σύσκεψη παρευθρέθηκαν, ο πρόεδρος του Κ.Υ., μέλη του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, του "Βοήθεια στο Σπίτι"κ.α.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Στέλιος Θεριανός πρόεδρος Δ.Σ. Αίγινας και οδηγός ασθενοφόρου στο Κ.Υ.

δ (9)
 
Από τις τοποθετήσεις διακριτικά αναδύθηκε η δυσκαμψία του δημοσίου, από την γραφειοκρατία έως την υπεράσπιση εργατοωρών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του,​ σε αντίθεση με την διάθεση για εθελοντική προσφορά των ιδιωτών. "Πρέπει ο δημόσιος φορέας να βάλει πλάτη -Απαγορεύεται η άρνηση υπερωριών"είπαν οι ιδιώτες γιατροί.
 
Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης επέμεινε στις άμεσες προσλήψεις των 2 επιλεχθέντων οδηγών και στην κατάργηση του κριτηρίου της εντοπιότητας. "Πρέπει να πιέσουμε" είπε χαρακτηριστικά, όπου ο κ. Δούκας του απάντησε ¨σε ποιον το λέτε; εσείς πρέπει να πιέσετε, να απαιτήσετε". Τοποθετήθηκε πάλι απολογητικά ως προς ευθύνες του δήμου και τόνισε ότι όποιος ρίχνει ευθύνες στον δήμο είναι εκ του πονηρού. Δήλωσε ευχαριστημένος από την κίνηση της Επιτροπής Υγείας για αυτή τη σύσκεψη και απευθυνόμενος σε όλους: "περιμένω τις προτάσεις σας να έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο".

δ (12)
 
Ο κ. Γ. Γαλάνης για το επείγον περιστατικό είπε, "δεν υπάρχει εκείνη την ώρα ο νόμος, υπάρχει η ανθρώπινη ζωή". Πρότεινε να υπάρχει ένα τηλέφωνο που θα ορίσει ο Δήμος, να συντονίσει το επείγον και να το γνωρίζουν όλοι. Ένας φορέας που θα ειδοποιεί αυτούς που πρέπει, ένα πρωτόκολλο ειδοποίησης που ο δήμος πρέπει να ορίσει.

δ (7)
 
Η κ. Π. Χατζηαλεξιάδη για τις κενές βάρδιες οδηγών ασθενοφόρου πρότεινε να βοηθούν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα Νοσοκομείου και Νεφρολογικού, αλλά και να υπάρξει μια ανταμοιβή για αυτόν τον εθελοντισμό, όχι αμοιβή. "Το κρατικό ασθενοφόρο δεν μπορεί να κινηθεί από άλλον, μας το έχουν απαγορεύσει ρητώς", "τα επείγοντα είναι πάρα πολλά, δεν είναι μόνο τα σοβαρά τροχαία". Επίσης ανέπτυξε συνοπτικά τις προτάσεις της πολιτικής ομάδας ΟΠΑΕΠ που εκπροσωπεί, για παροχές στους επιτυχόντες οδηγούς με σκοπό την προσέλκυσή τους  και για τη συμβολή της κοινωνικής ευθύνης στη μείωση των τροχαίων.

δ (3)
 
Ο κ. Σ. Δούκας πρότεινε τον συντονισμό όλων με απαραίτητη προϋπόθεση την εθελοντική προσφορά των ιδιωτών στο επείγον περιστατικό. Τον ορισμό ενός συντονιστή, ο οποίος μέσα σε δευτερόλεπτα θα ξέρει τι έχει και ποιον θα στείλει πού, αμέσως μετά από την κλήση στο Κ.Υ. Ο κ. Δούκας προσφέρθηκε να κάνει τον συντονιστή, μετά από ερώτηση του κ. Νίκου Πτερούδη, ενώ η κ. Π. Χατζηαλεξιάδη πρότεινε ο συντονισμός να γίνει από Κοιν.Σ.Επ. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση).  Ανάμεσα σε πολλά ο κ. Δούκας είπε: "αν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας δεν πρόκειται να πάμε ένα βήμα πάρα πέρα. Πρέπει ο επίσημος φορέας υγείας πρώτα να βάζει πλάτη και μετά να ζητάει εθελοντισμόΣτο επείγον περιστατικό δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα". Ζήτησε ακόμη μια φορά να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των θαλάσσιων διακομιδών και η πορεία του ελικοδρομίου.

δ

Ο κ. Μ. Λογοθέτης θύμισε την ολοκληρωμένη πρότασή του, που υπάρχει στα συρτάρια του Δήμου, για τον τρόπο που μπορεί να συνεργαστεί ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό, κάτω από την αιγίδα ενός δημοτικού φορέα. "Όλοι βλέπουμε την ανάγκη συνεργασίας" Και διευκρίνισε μέσα από την τοποθέτησή του, ότι αυτή η ανάγκη αφορά όλες τις ελλείψεις του Κ.Υ. όχι μόνο των οδηγών. Σαν παράδειγμα και όχι σαν πρόταση, κατέθεσε τον τρόπο κάλυψης των κενών βαρδιών, μέσω υπερωριών των 3 οδηγών.

δ (2)

Ανάλογη με το παράδειγμα του κ. Λογοθέτη ήταν η πρόταση του εργαζόμενου στο Κ.Υ.  κ. Κώστα Μωρόγιαννη, για κάλυψη αυτών των κενών,  όπου πρότεινε οι οδηγοί σε οκτάωρη υπερωρία να είναι σε ετοιμότητα στο σπίτι τους μαζί με το ασθενοφόρο για άμεση εκκίνηση.
 
δ (4)

Οκ. Στ. Θεριανός ως οδηγός ασθενοφόρου δέχθηκε την πρόταση του κ. Μωρόγιαννη, με την προϋπόθεση να δεχθούν και οι άλλοι οδηγοί, διαφώνησε όμως για το ασθενοφόρο να βρίσκεται στο σπίτι του κάθε οδηγού.
 
δ (8)

Συγγενής του άτυχου άνδρα που έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο, με ήρεμη φωνή, θλιμμένα μάτια και μαύρα ρούχα, έγραψε τον επίλογο της σύσκεψης:
"Μην το αφήσετε, μην μείνετε στα λόγια. Δεν ξέρω ποια, δεν είμαι ειδική, απλά πάρτε μια απόφαση και τηρήστε την. Ας είναι ο αδελφός μου το τελευταίο θύμα που άφησε την πνοή στην άσφαλτο. Σας εύχομαι αυτό που έτυχε στον αδελφό μου να μην τύχει σε κανένας σας".

δ (5)
DSC_0127δ (6)δ (10)DSC_0139