Από: saronicmagazine.com

Η κ. Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας του E.K.Π.Α, μετέφερε το κοινό του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, στη δωδεκανησιακή παροικία του Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα της Αμερικής, την πόλη των σφουγγαράδων.
Έλληνες μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Καλύμνιοι, Χαλκίτες και Σύμιοι, αλλά και από Σαρωνικό, ανάμεσά τους και Αιγινήτες, έφτασαν στην πόλη από το 1903, για να ασχοληθούν με την σπογγαλιεία, όπου την ανέπτυξαν ραγδαία.

Η κ. Χρυσανθοπούλου μέσα από επιτόπια έρευνα και μελέτη της διασποράς, παρουσίασε με φωτογραφικό υλικό, ομιλία με θέμα: “Από την παράδοση της ελληνικής διασποράς στις ΗΠΑ – Η ελληνική κοινότητα του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα και η σπογγαλιευτική της κληρονομιά“.


Στο τέλος της ομιλίας της, πρότεινε την αδελφοποίηση της Αίγινας με το Τάρπον Σπρινγκς, αφού και Αιγινήτες έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία του και όπως δήλωσε είναι σίγουρη ότι ο Καλύμνιος δήμαρχος Κρις Αλαχούζος θα δεχθεί.

Την ομιλία διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Αίγινας, χαιρέτησε και ευχαρίστησε  ο πρόεδρος κ. Κώστας Γαλάνης, και ο κ. Διονύσιος Καλαμάκης  Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, παρουσίασε την ομιλήτρια.

Την ομιλία παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης και ο οι δημοτικός σύμβουλος κ. Νεκτάριος Λεούσης.

δ (5) δ (6) δ (4) δ (3) δ (7) δ δ (9)
Νέλλη Πετροπούλου