Η ΙΑΝΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης  120 ετών από τη γέννηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα,  διοργανώνει  ένα εικαστικό αφιέρωμα  στη  ζωή και το έργο του  Ισπανού  ποιητή, που υπήρξε για τους Έλληνες ένας οικείος ξένος.  Παρότι πέρασαν  82 χρόνια από την τόσο άγρια δολοφονία του, ο μύθος του παραμένει ζωντανός στη χώρα μας  μέσω του έργου του, που δεν έπαψε να διαβάζεται, να παίζεται και να αγαπιέται από όλες τις  γενιές.

Από τα Μάγια της πεταλούδας έως τα Σονέτα του Σκοτεινού έρωτα, το Ντουέντε ( «αυτή η μυστήρια δύναμη που όλοι νιώθουμε και κανείς φιλόσοφος δεν κατάφερε να εξηγήσει, το ίδιο το πνεύμα της γης, η ρίζα του πάθους ή το πάθος της ρίζας» όπως ο ίδιος το μετέφραζε) διέτρεξε και διέσωσε το έργο του Λόρκα αλλά και την ίδια τη ζωή του. Ο Λόρκα- ποιητής,  ο Λόρκα -θεατρικός συγγραφέας, ο Λόρκα – μουσικός, ο Λόρκα – ζωγράφος, ο Λόρκα – σκηνοθέτης, ο Λόρκα – ακτιβιστής, ο Λόρκα – αιώνια νέος, ο Λόρκα- δολοφονημένος άγρια: κομμάτια όλα  της εικόνας και του μύθου του.

Τα «Μάγια της πεταλούδας»  υπήρξε το πρώτο έργο του Λόρκα. Πέρα από το γεγονός όμως πως ο τίτλος αυτός  σηματοδοτεί την συγγραφική αφετηρία του ποιητή,  η πεταλούδα είναι κι ένα σύμβολο που μας υπενθυμίζει το δίδαγμα των αλλαγών και της μεταμόρφωσης, την ελευθερία  και το πέταγμα της ψυχής, στοιχεία που χαρακτήρισαν τα χρόνια, το έργο και τη ζωή του ποιητή.  Ελπίζουμε και θέλουμε το εικαστικό αφιέρωμα στον κόσμο  του  Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα να είναι ένα αξιομνημόνευτο ταξίδι, μια αισθητική κατάδυση στις ρίζες του Ντουέντε το 2018.

Η συγκεκριμένη έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στη συνέχεια στη Μαδρίτη και τη Γρανάδα, με τη φροντίδα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Ανοιχτή καθημερινά, εκτός Κυριακής, μέχρι και τις 19 Μαϊου.
Ώρες λειτουργίας: Δευτ – Παρ: 9:00 – 21:00, Σαβ: 9:00-20:00
Είσοδος ελεύθερη.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Στέλιος Αλεξάκης, Γιάννης Αδαμάκης, Ελέσα Αντύπα, Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Στέφανος Δασκαλάκης, Γιάννης Ευθυμιάδης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Πέρρος, Μιχάλης Ρούγκας, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή


Ημερ. δημοσίευσης: 20-04-2018

Κατηγορία(ες): ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ->ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Tags: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ιανός