Με την παρότρυνση ενός αγαπημένου φίλου, ζήσαμε μία ξεχωριστή εμπειρία, συμμετέχοντας ως εθελόντριες  στο 4ο Tinos Food Paths  που πραγματοποιήθηκε στην Τήνο, το πανέμορφο νησί του Νοτίου Αιγαίου.
Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να  γνωρίσουμε ένα τόπο μαγικό με υπέροχους και φιλόξενους ανθρώπους. Το Tinos Food Paths διοργανώνεται από τον  Σύλλογο Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Τήνου αλλά και κατοίκους του νησιού, με κοινό στόχο να εδραιώσουν το νησί τους σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Για να πετύχουν τον στόχο τους προωθούν τις συνέργειες μεταξύ όλων των τομέων που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία με τους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα. Όλοι μαζί ενωμένοι στην γιορτή της γαστρονομίας του τόπου τους.
Για 4η συνεχή χρονιά η Τήνος έζησε στους δικούς της γευστικούς ρυθμούς αναδεικνύοντας τα τοπικά της προϊόντα και τον πολιτισμό του νησιού. Σχεδόν 250 εθελοντές, οι περισσότεροι επιχειρηματίες της εστίασης και της αναψυχής, ενωμένοι, συνεργάστηκαν και πρόσφεραν απλόχερα σε αυτή την προσπάθεια χωρίς κανένα δισταγμό, με κέφι και αισιοδοξία!!!

Αφιερωμένη στους περιστερώνες ήταν η φετινή διοργάνωση. Μια βόλτα και πεζοπορία μέσα στο χωριό Ταραμπάδος,  μας έκαναν να γνωρίσουμε, να ζήσουμε και να μαγευτούμε από τους περιστερώνες με  βιωματικό τρόπο, μέσα από τις μικρές καλλιτεχνικές δράσεις που παρακολουθήσαμε

IMG_1126

Μια πετασιά στην ρεματιά … εκεί που άνθρωποι και περιστέρια υπήρξαν «χνωτιασμένοι» στα αλήθεια.

Οι Βενετσιάνοι που έφθασαν στο νησί το 1207, έφεραν την αγάπη και την συνήθεια εκτροφής περιστεριών. Όταν έφυγαν από το νησί το 1715 παράδωσαν το νησί στους Τούρκους και την συνήθεια τους να κατασκευάζουν περιστερώνες και να φροντίζουν τα περιστέρια στους Τηνιακούς. Οι Τηνιακοί τεχνίτες, οι πετράδες, συνέχισαν να κτίζουν με θαυμαστό τρόπο τους περιστερώνες για να  κάλυψουν τις πρακτικές ανάγκες των περιστεριών και ταυτόχρονα αποτύπωσαν με καλλιτεχνία στα περίτεχνα αυτά κτίσματα όλο τον πλούτο των ψυχικών τους διαθέσεων και παρορμήσεων δημιουργώντας μια γνήσια, λαϊκή, ιδιόμορφη και μοναδική αρχιτεκτονική.

Με τόσους περιστερώνες βέβαια δεν μπορούν να λείπουν τα πιτσουνάκια από το τηνιακό τραπέζι. Είτε κοκκινιστά, είτε σούπα, είναι ένα έδεσμα γευστικό και πολύ θρεπτικό, τα οποία μάλιστα, παλιά, γίνονταν ακόμα και εξαγωγές στην Αθήνα.

Οι δράσεις όμως του 4ου Tinos Food Paths δεν τελείωναν στους περιστερώνες του Ταραμπάδο. Αυτές ήταν μόνο η αρχή. Εκθέσεις φωτογραφίας, Εικαστικές εκθέσεις και πολύ μαγειρική είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην παλιά ψαραγορά όπου μάγειρες και εθελοντές, με ελευθερία και σεβασμό συνεργάστηκαν, προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

IMG_0987 IMG_1233Στον όρμο Υστερνίων, στο εστιατόριο θαλασσάκι με το κύμα να σου βρέχει τα πόδια, δοκιμάσαμε τις καταπληκτικές γεύσεις της Αντωνίας Ζάρπα η οποία είναι από τους πιο δραστήριους εθελοντές του Tinos Food Paths.  


IMG_1258 Ιάκωβος Απέργης ο τηνιακός chef που άλλαξε το "νοσοκομειακό φαγητό" στο Τζάνειο νοσοκομείο και κάθε χρόνο επιστρέφει στο νησί του για να βοηθήσει στο Tinos Food Paths. 
Ο chef Γρηγόρης Χέλμης από την κουζίνα του "Με ζεν" μάγεψε όσους δοκίμασαν τους μεζέδες του στην ψαραγορά της Τήνου. (δεξιά φωτο)

 

IMG_1243
Ο υπέροχος κος Γιώργος Χατζηγιαννάκης από το κορυφαίο εστιατόριο "Σελήνη" στην Σαντορίνη, ξεναγείται από εθελοντές  στο Ταραμπάδο.IMG_1165
Τηνιακό τραπέζι στην είσοδο του χωριού Ταραμπάδο.


IMG_0957
Ο αρχισυντάκτης γαστρονομικών εκδόσεων της Καθημερινής  Άγγελος Ρέντουλας, ο γέροντας Επιφάνιος, η Νανά Γκάμπουρα και η κα Τασούλα.


tinos4IMG_1103 IMG_1158

Εθελοντές προσφέρουν κέρασμα στο χωράφι, στο τέλος της πεζοπορίας.IMG_0965Γκίκας Ξενάκης, chef βραβευμένος με χρυσούς σκούφους, παρουσίασε ψάρι ημέρας (που την συγκεκριμένη μέρα δοκιμάσαμε μαγιάτικο) με αγκινάρες, όστρακα και σάλτσα κακαβιάς με μάραθο.


IMG_1284

Και του χρόνου με το καλό!!! Καλή αντάμωση!!!
Ράνια Κορναράκη - Πετρά
Ελένη Κουνελάκη

Πηγές: επίσημη σελίδα του tinos food path στο facebook 
Κείμενο της Μαριάννας Κρητικού βασισμένο σε δημοσίευση του Γιάννη Μ. Ψάλτη Οι περιστεριώνες της Τήνου, περιοδικό Συριανά Γράμματα
Πρόγραμμα TINOS FOOD PATHS

Ημερ. δημοσίευσης: 18-05-2018

Κατηγορία(ες):

Tags: Τήνος