Με το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Γάμος του Καραχμέτη» σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου, ξεκινά φέτος το 8ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας, το Σάββατο 21 Ιουλίου, στην Αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου.
Η Μαρία Δαμασιώτη πρωταγωνίστρια της παράστασης που ανέβηκε για δύο χρόνια στο Θέατρο «Από Μηχανής» στην Αθήνα, μιλά για το ρόλο της και το έργο:

Πώς είναι για έναν ηθοποιό να συμμετέχει σε μια παράσταση ενός έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ενός από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες μας; Πώς λειτουργεί το βάρος του ονόματος του στο ηθοποιό;


Μαρία Δαμασιώτη: Είναι μεγάλη τιμή να μιλάμε τον λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αλλά και φυσικά τεράστια ευθύνη ώστε το έργο του να αποδοθεί με σεβασμό και προσοχή αλλά ταυτόχρονα και άφοβα. Για έναν ηθοποιό το όνομά του αποτελεί κίνητρο για περισσότερη και ουσιαστική δουλειά, αλλά και αυτοβελτίωση.

 Πόσο δύσκολη είναι  η μεταφορά ενός  τέτοιου έργου στο θέατρο; ο ηθοποιός που πρωταγωνιστεί επηρεάζεται και επηρεάζει το κείμενο;


Μαρία Δαμασιώτη: Η μεταφορά ενός λογοτεχνικού κειμένου στο θέατρο είναι πάντα ένα δύσκολο εγχείρημα, χρειάζεται τρομερή μελέτη του αντικειμένου και σεβασμό. Η κυρία Λαζαρίδου που το έχτισε και μας ενέπνευσε, έχει τρομερή γνώση επί του θέματος αλλά και τρομερή ευαισθησία όσον αφορά το  κείμενο, γεγονός που έκανε εφικτή τη δραματοποίησή του.  Τέλος το κείμενο έχει τόσες ποιότητες, τόσο ανθρώπινες που δημιουργεί μία μοναδική εμπειρία για τον ηθοποιό. 

 Ο  θεατής  θα φύγει από την παράσταση  έχοντας  δει μια «διαφορετική» παράσταση;


Μαρία Δαμασιώτη: Εύχομαι πρώτα από όλα ο θεατής να νιώσει ότι είναι κομμάτι της παράστασης. Στόχος μας είναι ο θεατής να βιώσει μία διαφορετική εμπειρία αυτή του ότι μαζευόμαστε όλοι μαζί για να πούμε μια ιστορία, όπως παλιά που μαζεύονταν ο κόσμος στην πλατεία του χωριού για να πούνε ιστορίες.

 Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κριτήριο κάποιου που επιλέγει να δει τη συγκεκριμένη παράσταση;


Μαρία Δαμασιώτη: Σίγουρα το ότι πρόκειται για έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι ήδη ένα ισχυρό κίνητρο για να επιλέξει κάποιος την παράσταση αυτή συν το ότι πρόκειται για ένα βαθιά ανθρώπινο έργο. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πληροφορίες για την παράσταση: «Ο γάμος του Καραχμέτη» στην Αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Ημερ. δημοσίευσης: 18-07-2018

Κατηγορία(ες): ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ->ΘΕΑΤΡΟ

Tags: Φεστιβάλ Θεάτρου, 8ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας