Της Λένας Μαρίνη

Καλοκαιράκι, Αύγουστος…
Σφίξαν οι ζέστες… και μαζί με αυτές ωρίμασαν και οι πολύτιμοι καρποί της συκιάς! Ποιος δεν λαχταρά ένα παγωμένο σύκο με εκείνη την μοναδική σκούρα γλυκιά κόκκινη σάρκα του να δροσίσει την κάψα του Αυγουστιάτικου απομεσήμερου;
Τα σύκα είναι γνωστά από την αρχαιότητα στον Ελλαδικό χώρο. Ευπαθής καρπός που λόγω της μοναδικής του γεύσης θεωρούνταν είδος πολυτελείας για τον αρχαίο και βυζαντινό κόσμο, ενώ αντίθετα η αποξηραμένη του εκδοχή, οι ισχάδες, ήταν το αγαπημένο σνακ των λαϊκών τάξεων. Έχει ιδιαίτερη υφή, γεύση, νοστιμιά και αποτελεί καλή πηγή ενέργειας. Το σύκο, φρούτο κατεξοχήν μεσογειακό, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Αυγούστου. Η θρεπτική του δε αξία είναι αναμφισβήτητη καθώς περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Άπειρες οι συνταγές για παρασκευές με αυτόν τον καρπό. Παραδοσιακές, nouvelle, ethic, μαρμελάδες, συκομαϊδες ή τάρτες, νωπά ή ξερά, γεμιστά ή όχι, όπως κι αν τα προτιμάτε, το σίγουρο είναι ότι η γλύκα του αυγουστιάτικου σύκου θα συνοδεύει τη ζωή σας για πολλά πολλά χρόνια….

Εδώ θα σας δώσω μια άλλη του εκδοχή- όχι τόσο συνηθισμένη για την κουλτούρα μας - μια συνταγή για …καυτερή μαρμελάδα –chutney που λέμε και στα ελληνικά! Με επιρροές από την ινδική κουζίνα, ταιριάζει απίθανα με ψητά κρεατικά αλλά και με ένα πιάτο κίτρινων απαλών τυριών και λίγα ταπεινά κριτσίνια.
Καλή σας όρεξη!


Chutney σύκου


Υλικά :
1 kg φρέσκα σύκα καθαρισμένα, κομμένα στα 8
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινο μήλο κομμένο σε μικρούς κύβους
350 ml λευκό ξίδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Φλούδα από μισό πορτοκάλι (προσοχή μη πάρετε και το άσπρο μέρος της σάρκας-πικρίζει)
1 κ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
3 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 στικ κανέλλα Κεϋλάνης (αν χρησιμοποιήσετε Κασσία βάλτε 1/3 της ποσότητας)
3 μέτριες σκελίδες σκόρδο περασμένες από πρέσα
1 ½ κ. σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή ¼ κ. γλυκού τσίλι σκόνη
Αλάτι θαλασσινό

Εκτέλεση
Ζεστάνετε το ξύδι με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί πλήρως και μετά προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Θυμηθείτε να σκαλίζετε συχνά, διότι μπορεί να σας κολλήσει. Αφαιρέστε το στικ της κανέλας και την ολόκληρη φλούδα.
Βάλτε την ζεστή μαρμελάδα σε γυάλινα βάζα που έχετε μόλις αποστειρώσει (βράσει σε νερό για 5 λεπτά, μαζί με τα μεταλλικά καπάκια τους) και αφήστε τα ανάποδα για μία ημέρα. To chutney σας μπορεί να διατηρηθεί με αυτό τον τρόπο εκτός ψυγείου για αρκετούς μήνες.
Μετά το άνοιγμα διατηρείτε για μια περίπου εβδομάδα στο ψυγείο.



Η Λένα δηλώνει ερασιτέχνης μαγείρισσα, απόφοιτη του Δ. ΙΕΚ Αίγινας με ειδικότητα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας, της αρέσει να ανακαλύπτει νέα γαστριμαργικά σύνορα και μετά να …πειράζει τις συνταγές αναμιγνύοντας υλικά και κουλτούρες, ανοίγοντας έτσι διαύλους επικοινωνίας που ξαφνιάζουν ευχάριστα τους ομοτράπεζούς της…

Ημερ. δημοσίευσης: 03-08-2018

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: συνταγή, Λένα Μαρίνη