Από: saronicmagazine.com

Μια εξαιρετική ομιλία από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παχειάς Ράχης "Το Ελλάνιον Όρος" κ. Βίλμα Σινάνογλου,  σε ένα κατάμεστο  Λαογραφικό Μουσείο  Αίγινας, με τίτλο ‘’ Ένας περίπατος με θέμα την περιοχή του Όρους και του χωριού της Παχειάς Ράχης’’, παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου 2018.

Η κ. Βίλμα Σινάνογλου,  καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας, ξέφυγε από τα οικονομικά μονοπάτια και μας οδήγησε σε έναν όμορφο περίπατο στο χρόνο, του τόπου που επέλεξε για την κατοικία της, που αγάπησε και μέσα από τον σύλλογο προσφέρει με ψυχή.
Μας ταξίδεψε στην ιστορία της περιοχής, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μονοπάτια. Μας μίλησε για τα χρώματα και τους ήχους στην ορεινή Αίγινα και με μια  συναρπαστική αφήγηση,  μας περιέγραψε τη ζωή  στην Παχειά Ράχη,  την λαϊκή αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα σχολεία, τις εκκλησίες, τα αλώνια, τα ελαιοτριβεία,  τα καφενεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και το Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους του Όρους.
Περπατήσαμε νοητικά στους Λαζάρηδες, στις σφυρίχτρες,  στον Μπουρδέχτη,  στον αρχαίο ελαιώνα και μιλήσαμε με τους παλιούς  πετράδες της περιοχής.
Μοιράστηκε με το ακροατήριο 200 παλιές και νέες  φωτογραφίες, αρκετές για να "βρεθούμε" όλοι εκεί, στο χρόνο, στον τόπο και στις αξίες τους.Ξεκίνησε την ομιλία της, θυμίζοντάς μας τη φράση του Ντοστογιέφσκι: "Το όμορφο είναι αυτό που θα μας σώσει".
Και έκλεισε με την ευχή: "...ελπίζω να αγαπάτε την περιοχή και να την προστατέψουμε όλοι μαζί".

Την εκδήλωση, προλόγισε η κ. Μαίρη Κουκούλη Αντιπρόεδρος της Ο.Ε. της 10ης Γιορτής Φιστικιού, την παρακολούθησαν αρκετοί παραθεριστές της περιοχής, μέλη συλλόγων της Αίγινας και από την δημοτική αρχή ο Αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Δέδες.
Νέλλη Πετροπούλου