Φιλοξενούμενες  για μια ακόμα φορά στην άνετη και άρτια οργανωμένη κουζίνα του εστιατορίου Αιγινήτισσα όπου επικεφαλής είναι η φίλη μας  Άρτεμις Λιζάρδου,  μας δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστούμε   γνώσεις και εμπειρίες  με μία  χαρισματική  νοικοκυρά, την πρεσβυτέρα  Μαριάνθη Θεοδώρου.

Σε μία Ελλάδα που αναπτυσσόταν, στο τέλος της δεκαετίας του 60, άνδρες και γυναίκες δίπλα - δίπλα, έδιναν την μάχη της επιβίωσης εργαζόμενοι σκληρά, κατεξοχήν σε αγροτικές δουλειές. Εκείνη την δύσκολη εποχή όπου κυριαρχούσαν η στέρηση, τα βάσανα, ο μόχθος αλλά και τα όνειρα για το μέλλον και για μία καλύτερη ζωή ξεκίνησαν την κοινή τους  ζωή με τον αείμνηστο πατέρα Ευάγγελο Θεοδώρου και έδωσαν τον δικό τους αγώνα για την επιβίωση και την ανάπτυξη της υπέροχης οικογένειας τους.    Όλοι στην Αίγινα θυμόμαστε τον παπά Βαγγέλη, ο οποίος χειροτονήθηκε ιερέας το 1978,  σαν ένα πολύ ζεστό άνθρωπο  που μέχρι τον θάνατο του προσέφερε  άοκνα στο ποίμνιο του,  μέσα από την αυστηρή προσήλωση του  στα ιερατικά του καθήκοντα . Υπηρέτησε σε πολλούς  περιφερειακούς ναούς  όπως  στον ιερό ναό  Απόδοση της Κοιμήσεως  της Θεοτόκου στο χωριό Ανιτσαίου , στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αυταδέλφων  στην  Παχειά Ράχη, στο Άγιο Αντώνη και βέβαια ξεκίνησε την ενορία της Αγίας Βαρβάρας στον Μαραθώνα.

Πάντα στο πλευρό του ιερέα, η πρεσβυτέρα Μαριάνθη, το γένος Μαργαρώνη, με μητέρα από τα Μέθανα και πατέρα από το Σφεντούρι  της Αίγινας, τον  στήριζε καθημερινά στο ιερατικό του έργο,  πρόσφερε τις υπηρεσίες  της εθελοντικά όπου υπήρχε χρεία  και ταυτόχρονα είχε κάτω από τις φτερούγες  της , τον Χρήστο, τον Κωνσταντίνο, τον Νεκτάριο και τον  Γιώργο , να τους φροντίζει, να τους  στηρίζει  και  να τους  προστατεύει.  Με βαθιά πίστη στον Άγιο Νεκτάριο, που είναι και ο προστάτης της , πάντα ευπροσήγορη, καθημερινά συνεχίζει  τον δικό της αγώνα και προστρέχει  όπου υπάρχει ανάγκη.  Η άξια πρεσβυτέρα δεν δίστασε να μοιραστεί τις ξεχωριστές  ικανότητες  της, στην μαγειρική  μαζί μας. Την ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας έκανε και για την χαρά που μας έδωσε!!!



Υλικά για σπιτικό φύλο

5 φλιτζάνια αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό ή και περισσότερο
3- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ξίδι

Αναμειγνύουμε τα 4 φλιτζάνια αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό, το λάδι και το ξίδι. Ανακατεύουμε τα ύλικά μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέσα στο μπολ, προσθέτοντας λίγο αλεύρι ακόμη ή νερό, αν χρειάζεται, για να έχουμε μια μαλακή ζύμη, όχι σφιχτή αλλά ελαστική και λεία.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά για την γέμιση της πίτας.



Υλικά για την γέμιση της Σπανακόπιτας

1 κιλό σπανάκι
1/2 κιλό πράσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 μαρούλι
1/2 ματσάκι άνηθο
φέτα τριμμένη όσο θέλουμε
2 αυγά
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι



Αρχίζουμε πλένοντας τα λαχανικά μας καλά και αφού τα στραγγίξουμε από τα νερά, ψιλοκόβουμε πρώτα το σπανάκι, το αλατίζουμε και το στύβουμε πολύ καλά και στην συνέχεια ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε λάδι,αλάτι,πιπέρι, την τριμμένη φέτα και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και το μείγμα μας είναι έτοιμο.  Τώρα ξαναπλάθουμε για λίγο τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε μπαλάκια. Ανοίγουμε το φύλο με λεπτό πλάστη (βέργα) πάνω σε  αλευρωμένη επιφάνεια. Φτιάχνουμε τα ρολά της πίτας και τα τοποθετούμε στριφτά μέσα στο ταψί.



Χαράσσουμε τα κομμάτια χωρίς να τα κόψουμε, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200C,σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι η πίτα μας να πάρει ωραίο ροδαλό χρώμα.

Υλικά για την γέμιση της Κοτόπιτας

4 στήθη κοτόπουλο
250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
3 αυγά
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα
2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
250 γρ. κρέμα γάλακτος
αλάτι - πιπέρι



Σοτάρουμε το κοτόπουλο ψιλοκομμένο αφού το έχουμε αλατοπιπερώσει σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις είναι έτοιμο το αφαιρούμε από τη κατσαρόλα και συνεχίζουμε σοτάροντας τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις ψιλοκομμένες πιπεριές. Στην συνέχεια τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο, την κρέμα γάλακτος,την τριμμένη γραβιέρα, τα αυγά και τέλος τον μαϊντανό. Μόλις ετοιμαστεί η γέμιση, ανοίγουμε το φύλλο, το απλώνουμε σε ένα ταψί το οποίο το έχουμε πριν λαδώσει και απλώνουμε το μείγμα μας ομοιόμορφα. Το σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλο και χαράζουμε προσεχτικά σε κομμάτια. Ψήνουμε στους 180οC σε προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά.



Ράνια Κορναράκη - Πετρά
Ελένη Κουνελάκη

Ημερ. δημοσίευσης: 12-09-2018

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: συνταγή