Η Αίγινα φέτος γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων της Γιορτής Φιστικιού, όπως αναφέρεται άλλωστε παντού, στο πρόγραμμα, στους χαιρετισμούς και συνεντεύξεις του δημάρχου και της προέδρου της Ο.Ε.
Και αφού στο πρόγραμμα δεν υπήρχε καμία αναφορά ή εκδήλωση για εκείνους που το εμπνεύστηκαν και το ξεκίνησαν, εκείνοι οι "γνωστοί-άγνωστοι",  αποφάσισαν να το γιορτάσουν σε ένα πάρτι ρεγιούνιον στο Εν πλω, το βράδυ της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου 2018.
Σε ένα μεγάλο πάρτι που βρέθηκαν ξανά, οι άνθρωποι στους οποίους οφείλουμε τη μεγάλη Γιορτή της Αίγινας, μαζί με πολλούς από αυτούς που συμμετείχαν στην πρώτη του 2009 και φυσικά ο τότε Δήμαρχος Αίγινας κ. Παναγιώτης Κουκούλης που υποστήριξε την πρόταση και την υλοποίηση της πρώτης Γιορτής.
Όλοι μαζί, η πρώτη οργανωτική επιτροπή και πολλοί εθελοντές, διασκέδασαν, θυμήθηκαν και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την προβολή φωτογραφιών.​Από πλευράς της  Δημοτικής Αρχής και της ΚΕΔΑ, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία αναγνώριση ​στους εμπνευστές της μεγάλης Γιορτής, αντίθετα σε μια προσπάθεια απαξίωσης όλων εκείνων, την ίδια βραδιά, βράβευσαν τον κ. Σ. Βελιώτη, πρώην αντιδήμαρχο, για την "πρώτη" όπως την είπαν Γιορτή. Μια Γιορτή Φιστικιάς του 1992 που δεν είχε καμία  σχέση με τη σημερινή γιορτή.  Κι ενώ η Γιορτή φέτος συμπληρώνει τα 10 χρόνια, ξάφνου η πρώτη Γιορτή ήταν πριν 26 χρόνια...
Σίγουρα ήταν μια γιορτή για τη φιστικιά της Αίγινας, Αυγουστιάτικη τότε, αλλά όχι η διοργάνωση που καθιερώθηκε ως θεσμός, τον μήνα Σεπτέμβρη.  Όλη η Αίγινα γνωρίζει πως η σημερινή Γιορτή, πατάει επί 10 συνεχόμενα χρόνια στα χνάρια​ του Aegina Fistiki Fest, της Γιορτής Φιστικιού του 2009. Και αυτά τα χνάρια είναι: Η εμπορική έκθεση, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, χάπενινγκς​, ​γαστρονομία, σεμινάρια αγροτών, παιδική ψυχαγωγία και δημιουργικές δραστηριότητες στ​ον Πύργο του Μάρκελλου, έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και σε άλλους χώρους, και όλα με συλλογική οργάνωση, εθελοντισμό και χορηγίες.
Η συγκεκριμένη βράβευση, μια κίνηση της Δημοτικής Αρχής, με τη συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Π. Χατζηπέρου, που "σηκώνει" πολλές ερμηνείες και σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς νοήμονες, το βράδυ της έναρξης της 10ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας.

Η πρώτη Οργανωτική Επιτροπή του Aegina Fistiki Fest 2009 ήταν:
Π. Κουκούλης, Ν. Πούντος, Ν. Σταμπουλής, Ν. Αλυφαντής, Μ. Παπαδόπουλος, Σ. Πανταβός, Κ. Ντρης, Λ. Μαρίνη, Τ. Γρίζου, Hp Coulon, Ν. Κωστάκος, Μ. Γιαννούλη, Ε. Αλυφαντή, Γ. Καλοκέντης.

Νέλλη Πετροπούλου