Ομιλία με θέμα την Ψυχική Υγεία και τίτλο “Ας μιλήσουμε για την Ψυχική Υγεία - Μας αφορά όλους” διοργάνωσε ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική ΥγείαΒορειοανατολικής Αττικής (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.), στο ΕΠΑΛ Αίγινας, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018.

Ο κ. Άκης Ασπρογέρακας, μέλος Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ, καλωσόρισε το κοινό, συντόνισε τις ομιλίες και τις συζητήσεις και η πρόεδρος κ. Κατσαρού  παρουσίασε σύντομα τους σκοπούς και στόχους  του Συλλόγου. Ομιλητές ήταν: ο   Μιχάλης Λάβδας, Ψυχολόγος, ο  Στέλιος Μοίρας, Κοινωνικός Λειτουργός (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.) και η Σμαράγδα Φανουράκη, μέλος Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.Την ημερίδα χαιρέτησαν, ο διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Αγγελόπουλος, και από την δημοτική αρχή η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Σαλπέα η οποία  δεν έμεινε μέχρι το τέλος, ώστε να απαντήσει σε ερωτήματα των πολιτών που αφορούσαν ενέργειες του δήμου σχετικά με το θέμα.

Ο κ. Μιχ. Λάβδας μίλησε για το τι είναι η ψυχική ασθένεια, για συμπτώματα και βασικά σημεία ανάκαμψης. "Ο καθένας από εμάς μπορεί να βιώσει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας στη ζωή του, όλοι έχουμε μέσα μας κομμάτια υγιή ή μη υγιή".Ο κ Στ. Μοίρας, μίλησε για τα δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία. Θιγόμενα δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία, θεμελιώδης αρχές προστασίας των ψυχικά ασθενών, ώστε να μην περιθωριοποιούνται και να έχουν μια ποιοτική καθημερινότητα.Η κ. Σμ. Φανουράκη μίλησε για το ρόλο της οικογένειας και τις επιλογές της όταν ένα μέλος της ασθενεί. Μίλησε για συναισθήματα που καθυστερούν την διαπίστωση της νόσου και που πρέπει η οικογένεια να ξεπεράσει, όπως του φόβου για το άγνωστο, της ντροπής, αλλά και την άρνηση για την πιθανότητα να νοσεί ο αγαπημένος μας. Όπως είπε, όταν ξέρεις την αλήθεια αναζητάς τρόπους να την αντιμετωπίσεις και πού να απευθυνθείς. Η οικογένεια μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια, σίγουρα η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αρκεί να μην παραιτηθούμε. Από προσωπική της εμπειρία, συμβούλεψε: "να ενταχθείτε στο θεραπευτικό πρόγραμμα του αγαπημένου σας". "Η ψυχική ασθένεια δεν είναι αδιέξοδο και δεν είναι αθεράπευτη"Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό όπου εντοπίστηκε η έλλειψη ψυχιάτρου στην Αίγινα. Κάτοικος ανέφερε ότι για συγγενικό του πρόσωπο, αναγκάζεται να μετακινείται τακτικά στον Πειραιά.

Στις τοποθετήσεις του κοινού, σημαντική ήταν της νοσηλεύτριας του Κ.Υ. κ. Όλγας Λιούλιου. Στο Κέντρο Υγείας δέχονται πολλά περιστατικά όπως και εισαγγελικές παρεμβάσεις που πρέπει να διαχειριστούν. Όπως είπε: "Δεν υπάρχει δημόσια ψυχιατρική κάλυψη στο νησί. Οι Γενικοί Ιατροί του Κέντρου Υγείας έχουν μια 3-4μηνη βασική εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία και μπορούν να αντιμετωπίσουν απλά περιστατικά, χωρίς όμως διάγνωση. Το κενό είναι τεράστιο. Σκεφτείτε ότιί σε εμάς έρχεται ο ασθενής αφού έχει κάνει την κρίση του. Έχουμε ανάγκη στο νησί έστω από μια κινητή μονάδα,  μια παρουσία θεσμική, η οικογένεια είναι πολύ μικρή για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Οφείλουμε να βρεθούμε μαζί  και ο Σύλλογος που ήρθε σήμερα είναι ένα παράδειγμα για ένα ξεκίνημα, να βρεθούμε και να διεκδικήσουμε".

Η κ. Κοκκόλη μέλος του Συλλόγου ανέφερε προγράμματα που άλλοι δήμοι φρόντισαν να ενταχθούν ώστε να καλύψουν το κενό στην ψυχική περίθαλψη.

Μια σημαντική ενημέρωση για ένα ευαίσθητο θέμα που πράγματι αφορά όλους μας, λόγω του μεγάλου αριθμού των συνανθρώπων μας που νοσούν ψυχικά. Ένας στου τέσσερις ανέφερε η κ. Φανουράκη και έρευνες μιλούν για 30% με άνοδο τα τελευταία χρόνια.
Η ενημέρωση αποτρέπει τον άδικο κοινωνικό στιγματισμό, τον αποκλεισμό,  αλλά και πιθανές μορφές βίας που εν αγνοία μας και χωρίς πρόθεση ασκούμε σε ψυχικά ασθενείς που συχνά συναναστρεφόμαστε στην καθημερινότητά μας.

Νέλλη Πτροπούλου

Ημερ. δημοσίευσης: 04-10-2018

Κατηγορία(ες): ΕΙΔΗΣΕΙΣ->ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΑΙΓΙΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ->ΕΑΥΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Tags: ομιλία, ψυχική υγεία