Search

Της Λένας Μαρίνη

Η κολοκύθα συνοδεύει τη ζωή μας από τα παιδικά μας χρόνια…

Μεγαλώσαμε με το παραμύθι της Σταχτοπούτας όπου η άμαξα μεταμορφώθηκε σε κολοκύθα λίγο μετά τα μεσάνυχτα….

Γευτήκαμε με λαιμαργία ένα κομμάτι από τη γλυκιά κολοκυθόπιτα της γιαγιάς μας, ζουμερή, μελωμένη και πασπαλισμένη με κανέλα. Σήμα κατατεθέν κάποιας γιορτής στο σπίτι…

Μάθαμε για το αμερικάνικο έθιμο του Halloween, όπου κολοκύθες μετατρέπονται σε τρομακτικά φαναράκια φωτίζοντας με ένα κερί τις πόρτες των σπιτιών…

Αυτό το λαχανικό το συναντάμε πολύ συχνά πια στη ζωή μας και τα τελευταία χρόνια ευτυχώς κερδίζει τη θέση που του αξίζει και στο τραπέζι μας.

Βελουτέ κολοκυθόσουπες εμφανίζονται σε κάθε γιορτινό τραπέζι πια, πίτες, τάρτες, ζυμαρικά κι ένα σωρό ακόμη ιδέες μπορούν να «δέσουν» με την ταπεινή γλυκιά φθινοπωρινή κολοκύθα.

Όπως αναφέρεται σε εκατοντάδες ιστοσελίδες που καταπιάνονται με διατροφικά ζητήματα, η κολοκύθα είναι μία σούπερ τροφή καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και έχει ελάχιστες θερμίδες.

Το υπέροχο πορτοκαλί της χρώμα οφείλεται στα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών που περιέχει και βοηθούν μεταξύ άλλων στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και C  αλλά και σπουδαία πηγή πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων, μαγνησίου, ψευδαργύρου και άλλων. Επίσης η κατανάλωσή της προσφέρει στον οργανισμό μας άφθονες διαιτητικές ίνες. Τι άλλο δηλαδή να ζητήσει κανείς για να πειστεί να βάλει την κολοκύθα στο τραπέζι του;

Εδώ θα σας δώσουμε μερικές απλές ιδέες για να την εντάξετε στο τραπέζι σας…

  • Χρησιμοποιήστε την σαν συνοδευτικό για κρέας. Χοντροκομμένα κομμάτια (σαν το κυδώνι) πασπαλισμένα με αλάτι, κόλιανδο, πιπέρι και ελαιόλαδο, στο φούρνο.

  • Τραγανά στικς. Ένα σνακ για το χειμωνιάτικο …χουζούρι δίπλα στο τζάκι.
    Κόψτε την κολοκύθα σε φέτες και μετά σε μικρά μπαστουνάκια πάχους 1 εκατοστού, βάλτε τα σε μία μπασίνα, πασπαλίστε με ελαιόλαδο πιπέρι καγιέν και χοντρό θαλασσινό αλάτι. Στρώστε τα σε μία λαδόκολλα, ψήστε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.

  • Προσθέστε κολοκύθα μαζί με τις πατάτες για να φτιάξετε πουρέ

  • Δώστε γλύκα σε αλμυρές τάρτες, ριζότο, ή ελαφρές λευκές σάλτσες για ζυμαρικά.

  • Φτιάξτε καυτερή μαρμελάδα (τσάτνεϊ) προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, τσίλι, λίγη κανέλα, μοσχοκάρυδο και λεμόνι. Συνοδεύει τέλεια ένα πιάτο τυριών και λίγα κριτσίνια.

  • Φτιάξτε ντιπ με κομμάτια κολοκύθας που θα έχετε πρώτα ψήσει στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, ταχίνι, χυμό λεμονιού, σκόρδο, αλάτι, μοσχοκάρυδο, ελαιόλαδο και θρυμματισμένο κόκκινο αρωματικό πιπέρι.
    Η λίστα με τις ιδέες ατελείωτη…


Πειραματιστείτε, δοκιμάστε, εντάξετε αυτό το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό στο τραπέζι σας και δεν θα το μετανιώσετε!

Εμείς θα επανέλθουμε σύντομα με μία διαφορετική τάρτα κολοκύθας και ένα νηστίσιμο κάρρυ …

Ημερ. δημοσίευσης: 17-11-2018

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: συνταγή, Λένα Μαρίνη