Search

Με τις πιο γλυκές ευχές μας  για ένα χαρούμενο και δημιουργικό νέο έτος  ετοιμάσαμε μία διαφορετική βασιλόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και φιστίκι Αιγίνης γλασαρισμένη και στολισμένη με γκότζι μπέρι και κολοκυθόσπορους.
Το έθιμο της βασιλόπιτας μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία. Ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία και διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα που θα μαζεύονταν, θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη. Έτσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας, χρυσαφικά και νομίσματα. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες, έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Αγιος Βασίλης έδωσε εντολή και από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος, και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί, έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα, κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια. Έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά όλο και κάτι έβρισκαν μέσα. Έτσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα. (πηγή: ορθόδοξος συναξαριστής)

Νόστιμο κέικ με κίτρινη κολοκύθα και φιστίκι Αιγίνης


Υλικά




400 γρ κολοκύθα τριμμένη και στυμμένη
360 γρ  ζάχαρη
2 αβγά
200 ml σπορέλαιο
120 γρ βούτυρο
400 γρ φαρίνα
1 κγ κανέλα
½ κγ γαρύφαλλο
Λίγο αλάτι
150 γρ τριμμένο και καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης



Για το γλάσο

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά του γλυκού μέλι

Εκτέλεση

Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη την κολοκύθα μας και την βάζουμε σε σουρωτό
Χτυπάμε στο μίξερ μας το βούτυρο με το σπορέλαιο να αφρατέψουν και προσθέτουμε την ζάχαρη και τα αβγά.
Σε μπασίνα ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι.
Βάζουμε  το μείγμα των αβγών στην μπασίνα μας, ανακατεύουμε και στο τέλος προσθέτουμε και την κολοκύθα  και  το τριμμένο φιστικάκι μας.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα και αδειάζουμε σ αυτή το γλυκό μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά.



Ράνια Κορναράκη - Πετρά
Ελένη Κουνελάκη

Ημερ. δημοσίευσης: 28-12-2018

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: συνταγή