Search

Στο όμορφο παραθαλάσσιο χωριό Πόρτες, η Μαρίνα Κρεούζη ιδιοκτήτρια της ταβέρνας "Σοφία", ανάβει τον ξυλόφουρνο για να ψήσει ζυμωτό ψωμί για τους πελάτες της, όλο το χειμώνα,  που διατηρεί την ταβέρνα της ανοιχτή, από Παρασκευή έως Κυριακή και όλες τις αργίες.

Η Μαρίνα, μας δίνει τη συνταγή για ζυμωτό ψωμί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, όπως την έμαθε από τη γιαγιά της:



Υλικά για 10 κιλά ψωμί με προζύμι:


10-12 κιλά αλεύρι σταρένιο χωριάτικο
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
Νερό όσο πάρει
2 κουτ. σούπας αλάτι
Προζύμι
Προαιρετικά  λίγο γλυκάνισο ή λίγη μαστίχα (1κουτ. του γλυκού)



Εκτέλεση :

Από το προηγούμενο βράδυ "πιάνουμε" προζύμι και το αφήνουμε σκεπασμένο σε μια λεκάνη ή ξύλινη σκάφη, να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το πρωί προσθέτουμε λίγο νερό, λίγο αλεύρι διαδοχικά, το λάδι, το αλάτι και  το γλυκάνισο ή τη μαστίχα και ζυμώνουμε καλά.
Ζυμώνουμε περίπου 1½ ώρα (γι αυτή την ποσότητα  ψωμιού) έως η ζύμη να μην κολλάει  στα χέρια.
Αφού τελειώσουμε με το ζύμωμα, έχουμε λεκανίτσες, που μέσα έχουμε τοποθετήσει  ψωμόπανα και τα έχουμε ραντίσει με λίγο αλεύρι για να μη μας κολλήσει η ζύμη που θα βάλουμε μέσα στην καθεμία.
Αφού τελειώσουμε και με αυτό, τοποθετούμε τις λεκάνες με την ζύμη σε ζεστό μέρος και τις σκεπάζουμε για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ωστόσο ανάβουμε τον ξυλόφουρνο με ξύλα από ελιά. Τον καίμε καλά και τρίβουμε με ειδικό ξύλο κάτω στην πλάκα, για να πυρώσει καλά και να ψηθούν τα καρβέλια μας.




Ημερ. δημοσίευσης: 19-01-2019

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: συνταγή