Search

Άνοιξη η ομορφότερη εποχή του χρόνου, η φύση αναγεννιέται και  φοράει τα καλά της για να υποδεχτεί  και φέτος τη σημαντικότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης το "Πάσχα" ή ελληνοπρεπώς τη ΄'Λαμπρή,΄' με την οποία γιορτάζουμε την  Ανάσταση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Την εορταστική ατμόσφαιρα ακολουθεί  το πασχαλιάτικο γεύμα και το σπίτι γεμίζει με τις ζεστές μυρωδιές της γιορτής.
Μετά το πλούσιο τραπέζι της Λαμπρής, απαραίτητο, το γλυκό. Και αφού το γάλα περισσεύει αυτή την εποχή, ένα ταιριαστό γλύκισμα για το πασχαλινό τραπέζι είναι ρολά με πλούσια κρέμα κατσικίσιου γάλακτος,  ανάμεσα σε τραγανά φύλλα κρούστας γεμισμένα με Αιγινήτικο φιστίκι που μοσχοβολάνε αιγοπρόβειο βούτυρο.



Υλικά για φιστικένια γέμιση
4 φλ/νια φιστίκι Αιγίνης τριμμένο κ καβουρδισμένο
1 φλ/νι φρυγανιά τριμμένη
1 φλ/νι ζάχαρη
1 κ. του γλυκού κανέλα
1/2 κ. του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1  φύλλο κρούστας Βηρυτού  (500 γρ)
βούτυρο φρέσκο



Υλικά για κρέμα γαλακτομπούρεκου φτιαγμένη με εύκολο τρόπο ...
1 lt γάλα κατσικίσιο
1 φλ/νι σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 φλ/νι ζάχαρη
4 αβγά
1 βανίλια
2 κ. σούπας κρέμα γάλακτος

Υλικά για σιρόπι
3 φλ/νια ζάχαρη
3 φλ/νια νερό
φλούδα λεμονιού
1 κ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κ. σούπας βουτυρο

Εκτέλεση
Ξεκινάμε ανακατεύοντας σε  ένα μπολ όλα τα υλικά μας για την φιστικένια γέμιση και το αφήνουμε στην άκρη. Συνεχίζουμε με την παρασκευή της  κρέμας. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με την ζάχαρη, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και την βανίλια. Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε χτυπήσει στο μπολ στο κρύο γάλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το φουέ για να μην σβολιάσει το μείγμα μας μέχρι να πήξει. θα χρειαστούμε περίπου 10 λεπτά. Μόλις αρχίζει και κοχλάζει είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.



Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, για να αλείψουμε τα φύλλα. Στην συνέχεια κόβουμε τα φύλλα σε φαρδιές λωρίδες και παίρνουμε ένα φύλλο, το αλείφουμε με βούτυρο, βάζουμε δεύτερο φύλλο, το αλείφουμε με βούτυρο, πασπαλίζουμε με το μείγμα του φιστικιού που έχουμε ετοιμάσει, στην αρχή και το έχουμε στην άκρη, τοποθετούμε τρίτο φύλλο πάνω από το φιστίκι, το οποίο αλείφουμε με βούτυρο και προσθέτουμε ένα τέταρτο φύλλο.



Στην κορυφή της λωρίδας βάζουμε μία κουταλιά της σούπας κρέμα γαλακτομπούρεκου, κλείνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολό.



Τοποθετούμε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 40 με 45 λεπτά. Λίγο πριν βγάλουμε τα ρολά από τον φούρνο φτιάχνουμε το σιρόπι ώστε να βουτήξουμε τα ζεστά ρολά στο ζεστό σιρόπι για να παραμείνουν τραγανά.



Άλλο ένα μυστικό για τραγανό φύλο είναι να βάλουμε τα ρολά στο ψυγείο για μία ώρα πριν το ψήσιμο. Έτσι το βούτυρο θα παγώσει πάνω στα φύλλα και θα δώσει τραγανή υφή στο γλυκό μας.


Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή και ευλογημένη Λαμπρή !!!





Ράνια Κορναράκη-Πετρά
Ελένη Κουνελάκη



Ημερ. δημοσίευσης: 23-04-2019

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tags: