Search

Οι ψυχικές διαταραχές αφορούν ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Ανάμεσά τους και η διπολική διαταραχή, μια χρόνια ψυχική ασθένεια που προκαλεί ακραίες αλλαγές στη διάθεση.

Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή έχουν αγγίξει τις ζωές μας με αμέτρητους τρόπους. Έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή με τις  συνεισφορές τους στην ανθρωπότητα. Η διπολική διαταραχή μπορεί να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο γι' αυτόν που τη βιώνει, ταυτόχρονα όμως δεν παύει να αποτελεί και ένα δώρο.

Η διπολική διαταραχή έχει συνδεθεί με την δημιουργικότητα, ακόμη και την ιδιοφυΐα. Πολλές προσωπικότητες από διάφορους χώρους, έπασχαν ή πάσχουν από διπολική διαταραχή:

Vincent Van Gogh  -Βίνσεντ βαν Γκογκ
Ο ιδιαίτερα δημοφιλής Ολλανδός ζωγράφος υπέφερε από απίστευτα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή του, καθ’ όλη την προσπάθειά του να "παλέψει" με την ψυχική του ασθένεια. Κατά τη διάρκεια ζωής του, η έννοια της διπολικής διαταραχής δεν ήταν γνωστή, αλλά σήμερα τα συμπτώματα είναι σαφώς αναγνωρίσιμα. «Όταν η υγεία του και το αλκοόλ, τον έφερναν στα "πάνω" του, ζωγράφιζε με αυτοπεποίθηση και ενέργεια που ισοδυναμούσε σχεδόν με μανία», έγραψε κριτικός τέχνης στην Washington Post, το 1998. «Όταν ήταν στα "κάτω" του, ουσιαστικά παρέλυε, από αμφιβολία και φόβο».

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
 Τα μανιακά επεισόδια του Μπετόβεν ήταν γνωστά στον κύκλο των φίλων του και, όταν βρισκόταν υπό μανία, μπορούσε να συνθέσει πολλά έργα ταυτόχρονα. Επίσης κατά τη διάρκεια των περιόδων κατάθλιψης, γράφηκαν πολλά από τα πιο διάσημα έργα του. Οι ευφυείς και ψυχεδελικές συνθέσεις του Ludwig van Beethoven, η ένταση και το συναίσθημα τους μένουν ανέγγιχτες από το χρόνο όσα χρόνια και αν περάσουν η μουσική του δεν παύει να είναι μια μοναδική εμπειρία.

Ισαάκ Νεύτων
Ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών είναι επίσης και μία από τις δυσκολότερες ιδιοφυΐες προς διάγνωση. Όμως οι ιστορικοί συμφωνούν ότι είχε αρκετές διαταραχές. Ο Νεύτων υπέφερε από τεράστια αστάθεια στις διαθέσεις του, εμφανίζοντας διπολική διαταραχή, σε συνδυασμό με ψυχωσικές τάσεις. Η αδυναμία του να συνδεθεί με ανθρώπους, μπορούσε να τον τοποθετήσει στο φάσμα του αυτισμού. Είχε επίσης την τάση να γράφει γράμματα γεμάτα με τρελές παραληρητικές ιδέες, που ορισμένοι ιατρικοί ιστορικοί πιστεύουν έντονα ότι υποδηλώνουν σχιζοφρένεια. Είτε υπέφερε από μία ή ένα συνδυασμό αυτών των σοβαρών ψυχικών διαταραχών, αυτές δεν τον εμπόδισαν να εφεύρει τον Λογισμό, να εξηγήσει τη βαρύτητα και να δημιουργήσει τηλεσκόπια, ανάμεσα στα άλλα σπουδαία επιστημονικά του επιτεύγματα.

Ernest Hemingway
Ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, βραβευμένος με Νόμπελ . Σε όλη τη ζωή του επιρρεπής σε μανιο-καταθλιπτική συμπεριφορά, ένα οικογενειακό χαρακτηριστικό που είχαν οι γονείς του, ο γιος και η εγγονή του, Margaux. Συχνά, παρουσίαζε κρίσεις κατάθλιψης και παράνοιας.

Vivien Leigh
 Στο μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της, η Scarlett O’Hara του «Όσα παίρνει ο άνεμος» έπασχε από σοβαρή κατάθλιψη και μανία. Μάλιστα, η θεραπεία που είχαν συστήσει τότε οι γιατροί, ήταν τα ηλεκτροσόκ!

Mel Gibson
Σε ένα ντοκιμαντέρ του 2008, παραδέχτηκε πως έχει διπολική διαταραχή. Μάλιστα για μία περίοδο και συγκεκριμένα το 2006 η ζωή του έγινε πρωτοσέλιδο όταν λογόφερε με τον αστυνομικό που τον συνέλαβε επειδή οδηγούσε μεθυσμένος, ενώ αντιμετώπισε και κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία το 2012.

Jean-Claude Van Damme
Ο Βέλγος ηθοποιός ανακάλυψε πως είχε διπολική διαταραχή, το 1998. Το 2011, αποκάλυψε δημοσίως ότι πήρε φαρμακευτική αγωγή για τις αλλαγές στη διάθεσή του, τις οποίες όπως εξήγησε, είχε από παιδί.

Linda Hamilton: Σε συνέντευξή της το 2004, η 54χρονη ηθοποιός του Terminator, αποκάλυψε ότι ζει πάσχοντας από διπολική διαταραχή για περισσότερα από 20 χρόνια. Της διαγνώστηκε μετά από 10 χρόνια «εκπληκτικά λαμπρής» μανίας και κατάθλιψης που την έκανε να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Η Hamilton αποφάσισε να μιλήσει σχετικά με το πρόβλημά της, 10 χρόνια μετά τη διάγνωσή του, όταν είχε πλέον τον έλεγχο. «Η ποιότητα της ζωής μου είναι πιο εντυπωσιακή από ό,τι θα μπορούσα να έχω φανταστεί σε αυτά τα 20 χρόνια που αγωνίζομαι με την ασθένεια», είπε.

Catherine Zeta-Jones: Όταν διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή το 2011 και όπως είπε αργότερα «Η διάγνωση ήταν το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ». «Πρόκειται για μία διαταραχή που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους και εγώ είμαι μία από αυτούς», είχε πει στο περιοδικό People. «Εάν η αποκάλυψη ότι πάσχω από Διπολική Διαταραχή έχει ενθαρρύνει έστω και έναν άνθρωπο να αναζητήσει βοήθεια, τότε αξίζει. Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρει κανείς σιωπηλά και δεν πρέπει να ντρέπεται να αναζητήσει βοήθεια».

Marilyn Monroe
Nina Simone
Lou Reed
Robin Williams
Sinéad O'Connor,
Virginia Woolf
Edgar Allan Poe
Κώστας Καρυωτάκης
& πολλοί άλλοι...


Άνθρωποι με διπολική διαταραχή έχουν σημαντικά προτερήματα αλλά και μειονεκτήματα όταν αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε ομάδες και κοινωνίες.
Χίτλερ, Στάλιν, Τσώρτσιλ
: Η σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία δείχνει ότι και οι τρεις έπασχαν από κάποια μορφή διπολικής διαταραχής. Η ψυχοπαθολογία τους αλλά και τα καθεστώτα στα οποία λειτούργησαν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις τους αλλά και στην έκβαση του Β' Παγκόσμιου πολέμου.
Winston Churchill: Ο σπουδαίος πολιτικός και μορφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενθάρρυνε με τις εμψυχωτικές ομιλίες του το λαό, απέναντι στη Γερμανία. Ωστόσο και ο ίδιος έδινε τη δική του μάχη απέναντι στην κατάθλιψη, τις αυτοκτονικές σκέψεις και την έλλειψη ύπνου. Τα αποκαλούσε όλα αυτά, ο «μαύρος σκύλος» μου. Έγραψε 43 βιβλία και κέρδισε βραβείο Νόμπελ στη Λογοτεχνία.

Σε ομιλία της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης, το 2012, σημαντικό συμπέρασμα ήταν η ανάγκη για ιδιαίτερη στήριξη των ανθρώπων που έχουν θέσεις ηγεσίας και εξουσίας και πάσχουν παράλληλα από διπολική διαταραχή. Όσο και η ανάγκη για δημοκρατικούς θεσμούς που λειτουργούν ως δικλίδες ασφάλειας σε αντίθεση με τυραννικά καθεστώτα τα οποία δεν προστατεύουν ούτε τους διπολικούς αρχηγούς αλλά ούτε και τους πολίτες τους.

Με πληροφορίες από:   iatronet.gr,  clickatlife.gr,  mothersblog.gr,  elsito.gr, drmalliaris.com, psychologynow.gr

Ημερ. δημοσίευσης: 23-04-2019

Κατηγορία(ες): ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ->ΕΑΥΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Tags: ψυχική υγεία