ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

WWF: Πες “όχι” στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας

Written by aeginalight

Τα σχέδια της κυβέρνησης και των πετρελαϊκών εταιρειών για εξορύξεις πετρελαίου ή φυσικού αερίου από το βόρειο Ιόνιο μέχρι και τα νότια της Κρήτης σε αφορούν γιατί…

… οι ακτές της χώρας μας κινδυνεύουν από μια πετρελαιοκηλίδα, από μια τραγική επανάληψη όσων ζήσαμε στον Σαρωνικό. Ο κίνδυνος μάλιστα θα είναι ακόμη μεγαλύτερος αν σκεφτείς ότι οι εξορύξεις αυτές θα γίνουν σε ακραία βάθη, μέχρι και πάνω από 5.000 μ.

Γιατί κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας που μόνη της σχεδιάζει να υπονομεύσει το μέλλον των παιδιών της, τις μοναδικές της θάλασσες, την αλιεία και τον τουρισμό της, αντιμετωπίζοντας τον γαλάζιο αυτόν παράδεισο σαν μία τεράστια «πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου».

Γιατί μοναδικά πλάσματα που συμβολίζουν τα καλοκαίρια και τη ζωντάνια των θαλασσών μας, όπως τα δελφίνια, οι φυσητήρες ή οι χελώνες καρέτα, κινδυνεύουν ακόμα και με θάνατο ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση πριν να είναι αργά. Ένα παγκόσμιο κίνημα, από τον Καναδά και τις ΗΠΑ μέχρι τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία έχει ήδη κερδίσει μάχες ενάντια στο πετρέλαιο, ενώ σε όλο και περισσότερες χώρες απαγορεύονται οι νέες εξορύξεις.

Τώρα είναι η δική μας στιγμή! Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τα σχέδια των εξορύξεων στη χώρα μας!

Πες όχι στις εξορύξεις στην Ελλάδα!
Υπέγραψε κι εσύ
Για ένα μέλλον όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά.
Το οφείλουμε στη χώρα μας και τα παιδιά μας να σταματήσουμε τις εξορύξεις πετρελαίου. Είσαι μαζί μας;

Ο μύθος του πετρελαίου:
60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας στο Ιόνιο και την Κρήτη και 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά Ελλάδα και Δυτική Πελοπόννησο έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ξένες και ελληνικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, καθώς πετρελαϊκή βιομηχανία και πολιτικοί άρχοντες μας υπόσχονται έναν μύθο οικονομικής ευημερίας.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Όχι μόνο υπερεκτιμούνται σημαντικά τα όποια αβέβαια κέρδη, άλλα και υποτιμάται συστηματικά το πραγματικό κόστος του πετρελαίου. Σύμφωνα με μελέτη του WWF, οι συνέπειες ενός σοβαρού ατυχήματος σε νευραλγικούς για την εθνική οικονομία τομείς, όπως είναι ο τουρισμός και η αλιεία, θα είναι καταστροφικές.

Ο τουρισμός, η αλιεία και οι τοπικές κοινωνίες θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Περισσότερα: support.wwf.gr/campaigns/no-oil

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.