ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Για να μην πάθει “θερμοπληξία” ο υπολογιστής σου

Written by aeginalight

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και ένα θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του υπολογιστή μας. Φυσικά το φαινόμενο της υπερθέρμανσης μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όμως ιδιαίτερα  τους θερμούς αυτούς καλοκαιρινούς μήνες γίνεται πιο αισθητό λόγω των ήδη υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος χώρου, οπότε και θα πρέπει να δράσουμε εγκαίρως … (πριν καεί ο υπολογιστής μας).

Τι είναι και πώς δημιουργείται η υπερθέρμανση (overheating):

Ο λόγος που ένας υπολογιστής υπερθερμαίνεται είναι επειδή η εισαγωγή-εξαγωγή του αέρα δεν είναι η ενδεδειγμένη – δηλαδή για κάποιον λόγο “μπλοκάρεται” η ροή του.
Με δύο λέξεις : ανεπαρκής ψύξη.
Οι πιθανοί λόγοι περιλαμβάνουν το φράξιμο της εισόδου ή/και της εξόδου αέρα από σκόνη, το φράξιμο των πτερυγίων του ανεμιστήρα ή/και όλου του ανεμιστήρα από σκόνη, καθώς και η ξεραμένη θερμική πάστα.

Η #1 αιτία την υπερθέρμανσης των υπολογιστών είναι η σκόνη που συσσωρεύεται και φράσει το σύστημα ψύξης. Αν εναλλασσόμαστε σε διαφορετικά περιβάλλοντα και σε εξωτερικούς χώρους, η συσσώρευση σκόνης επιταχύνεται σημαντικά. Οι καπνιστές δε, έχουν να αντιμετωπίσουν δύο επιπλέον εχθρούς, τις στάχτες που αιωρούνται σε πληκτρολόγια και λοιπά μέρη καθώς επίσης και τον ίδιο τον καπνό, του οποίου τα έλαια αναμειγνύονται με τη σκόνη και δημιουργούν μια μάζα που κολλάει στους αεραγωγούς.

Επίσης, μια αγαπημένη συνήθεια πολλών χρηστών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μπλοκάρισμα των αεραγωγών και την κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας. Ακουμπώντας  το φορητό υπολογιστή μας στο κρεβάτι ή στον καναπέ, οι οπές του εξαερισμού (γρίλιες) στο κάτω μέρος του και στα πλάγια κλείνουν από αυτές τις μαλακές επιφάνειες. Επιπλέον, εισχωρούν χνούδια και ίνες.

Τα λαπτοπ θα πρέπει να τοποθετούνται πάντοτε σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια όσο βρίσκονται σε λειτουργία· ένας δίσκος σερβιρίσματος, μια οποιαδήποτε επίπεδη σανίδα ή ένα ξύλο κοπής είναι ιδανικά. Μία έξυπνη πρόταση είναι η χρήση χάρτινων αυγοθηκών, όπου αποτελούν μια εξαιρετική βάση στήριξης καθώς απορροφούν και τη θερμοκρασία.

Καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση του υπολογιστή μας σε εστίες θερμότητας. Προσέχουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο ήλιος να μη χτυπάει το γραφείο μας, ενώ το χειμώνα να κρατάμε απόσταση απ’ τα μέσα θέρμανσης του χώρου μας.

Τα λάπτοπ είναι περισσότερο ευάλωτα  στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης, λόγω του μικρότερου χώρου τους σε σχέση με τους σταθερούς υπολογιστές.

Υπερθέρμανσης προβλήματα :

 • Ο υπολογιστής  κλείνει ξαφνικά και “χάνουμε τα πάντα”.
 • Μειώνεται η ταχύτητά του και  “σέρνεται” με το παραμικρό.
 • Πολλά από τα εσωτερικά κομμάτια (στα laptop κυρίως) φθείρονται από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα το μηχάνημα κάποια στιγμή να καεί, και να μην ανοίξει ποτέ ξανά.
 • Δυσφορία στη χρήση – για όσους ακουμπάμε τον φορητό στα πόδια μας ή επάνω μας, όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Σε περιπτώσεις συχνής επαφής με την ζεστή επιφάνεια του υπολογιστή, ακόμα και πάνω από τα ρούχα, μπορεί να εμφανιστεί μόνιμος αποχρωματισμός στο δέρμα και άλλα δερματικά προβλήματα.

Προειδοποιητικά σημάδια – Πώς θα το καταλάβουμε;

Κλασικό σημάδι υπερθέρμανσης είναι το αναπάντεχο σβήσιμο του υπολογιστή ενώ τον χρησιμοποιούμε. Άλλα σημάδια είναι :

 • Το πληκτρολόγιο “τσουρουφλάει” και ορισμένες περιοχές στο κάτω μέρος του φορητού υπολογιστή είναι πολύ ζεστές.
 • Ο ανεμιστήρας λειτουργεί συνεχώς και βουίζει.
 • Ο υπολογιστής “σέρνεται”. Η ταχύτητά του είναι πολύ αργή ακόμη και στις πιο απλές εντολές π.χ.  μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.
 • Εμφανίζονται απροσδόκητα μηνύματα σφαλμάτων.
 • Στην οθόνη εμφανίζονται κάθετες/οριζόντιες πολύχρωμες γραμμές .

Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ελέγξουμε τις θερμοκρασίες του υπολογιστή μας χρησιμοποιώντας κάποιο απ’ τα ακόλουθα προγράμματα που θα βρούμε δωρεάν στο διαδίκτυο  : HWMonitor, SpeedFan, Speccy, NZXT CAM.

(θερμοκρασίες πριν & μετά τον εσωτερικό καθαρισμό)

Αντιμετώπιση :

Ο τακτικός εσωτερικός καθαρισμός ενός υπολογιστή συνίσταται για την αποφυγή της υπερθέρμανσης και των άσχημων συνεπειών αυτής. Επίσης, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την “αύξηση της ζωής” του υπολογιστή μας.
Η σωστή διαδικασία εσωτερικού καθαρισμού περιλαμβάνει:

 • Καθαρισμό από σκόνες και βρωμιές.
 • Λάδωμα μηχανικών μερών (ανεμιστήρων).
 • Τοποθέτηση φρέσκιας υψηλής ποιότητας θερμοαγώγιμης πάστας.
 • Τοποθέτηση φρέσκων θερμοαγώγιμων pad.

Αξίζει να τονίσουμε ότι οι βάσεις ψύξης ΔΕΝ λύνουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης – αφού αφορά καθαρά το εσωτερικό κομμάτι του υπολογιστή.

Αφού έχουμε ολοκληρώσει τον εσωτερικό καθαρισμό του λάπτοπ μας τότε μπορούμε να του δώσουμε μια επιπλέον βοήθεια χρησιμοποιώντας μία βάση.

 

Αν δεν θέλετε να ψήνετε αυγά πάνω στο αγαπημένο σας λαπτοπ, κλείστε ραντεβού με τον τεχνικό σας ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας καθοδηγήσει αναλόγως.

Καλό είναι να κάνουμε καθαρισμό μια φορά το χρόνο, κατά προτίμηση στην αρχή του καλοκαιριού.

“Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν”

Ιπποκράτης

Για το Aegina Light

Λένια Αλευροπούλου
Τεχνικός τεχνολογίας ίντερνετ & υπολογιστών

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.