Με τη παρουσία του Εϋναρδείου στο νησί θρυλείται μια ολόκληρη ύπαρξη που χάραξε τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια και στάθηκε μια από τις κύριες αιτίες να μάθουν γράμματα και τέχνη οι νέοι της -μέχρι πρώτινος- υπόδουλης Ελλάδας. Ο Ελβετός τραπεζίτης Ιωάννης- Γαβριήλ Εϋνάρδος, είναι ο εθνικός ευεργέτης της χώρας μας που με την οικονομική του υποστήριξη και τις παρεμβάσεις του συνέβαλε καθοριστικά στην έναρξη μιας περιόδου ανάπτυξης. Όλη η αγάπη του για την Ελλάδα βρίσκει τις απαρχές της στη δυνατή φιλία που έδενε τον φιλέλληνα με τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.
“Εμπνεόμενος από αυτόν, προσχώρησε στο κίνημα του φιλελληνισμού. Κατά την επανάσταση του ’21 διέθεσε τεράστια ποσά υπέρ των Ελλήνων και παρενέβη επανειλημμένα στην ευρωπαϊκή διπλωματία υπέρ τών ελληνικών δικαίων. Μετά την δολοφονία του Καποδίστρια επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την συγκρότηση της ελληνικής εθνικής οικονομίας και συνέβαλε καταλυτικά στην ίδρυση της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας, της οποίας διατέλεσε και επίτιμος διοικητής. Το 1847 αντιμετώπισε με σθένος τις υπερβολικές απαιτήσεις των Άγγλων τραπεζιτών για το δάνειό τους του 1832 προς την Ελλάδα και πλήρωσε ο ίδιος μισό εκατομμύριο χρυσά φράγκα για να τους ικανοποιήσει.”
Η εμβληματική προσωπικότητά του και η προσφορά του μοιράζουν τη λάμψη τους ακόμη και σήμερα, δημιουργώντας έντονο ενδιαφέρον γύρω από τη φήμη του ονόματός του.
Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013, στις 8.00 ώρα το βράδυ, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών σε συνεργασία με το Δήμο Αίγινας και το περιοδικό Αιγιναία, διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τον μεγάλο Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη Γαβριήλ Εϋνάρδο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από το θάνατό του (1775-1863). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο της Ιεράς Μητρόπολης, δίπλα στο Εϋνάρδιο κτίριο, πρώτο δημόσιο εκπαιδευτήριο του νεοελληνικού κράτους, κατασκευασμένο με χρήματα του Έλβετου δωρητή κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι η σχέση του Ι.Γ. Εϋνάρδου με τον Ι. Καποδίστρια, σχέση φιλίας και συνεργασίας ουσιαστικής τόσο για την Ελβετία όσο και για την Ελλάδα, οι εκπαιδευτικές αντιλήψεις και το κοινό όραμα των δυο ανδρών, όπως και ο ρόλος του Ι.Γ. Εϋνάρδου στην ίδρυση της Ε.Τ.Ε. Η μνήμη του Ι.Γ. Εϋνάρδου τιμήθηκε ήδη στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης τον προηγούμενο Φεβρουάριο με πολυήμερο κύκλο εισηγήσεων που διοργάνωσε ο Έλληνο-ελβετικός Σύλλογος Jean Gabriel Eynard. Στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου, σχετική εκδήλωση θα λάβει χώρα και στην Κέρκυρα. Η Ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα συμμετέχει ενεργά και στηρίζει τις εκδηλώσεις αυτές στην Ελλάδα.
Παρουσίαση της εκδήλωσης : Σύλλογος Ενεργών Πολιτών
Χαιρετισμοί : Πρέσβης Ελβετίας, εκπρόσωποι Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Δήμαρχος Αίγινας Θεοδόσιος Σακκιώτης, Πάνος Τριγάζης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Byron για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό.
Καλωσόρισμα από τον Πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη.
Εισηγήσεις : Mme Michele Bouvier-Bron, Ιστορικός : Jean Gabriel Eynard και Ιωάννης Καποδίστριας, μια καθοριστική σχέση.
Δρ. Ανδρέας Κούκος Νομικός-Καθηγητής Σχολής Εθνικής Αμύνης – Ταξχος ε-α, Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια : Η εκπαιδευτική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, ένα σύγχρονο μοντέλο για την Παιδεία.
Αλέξανδρος Κράους, Αρχειονόμος : Ι. Γ. Εϋνάρδος και Εθνική Τράπεζα.
Ιωάννης Δεδές, αρχιτέκτονας: Το Εϋνάρδιο, πρώτο δημόσιο σχολικό κτίριο της Νεότερης Ελλάδας.
Συντονιστής : Γεώργιος Μπήτρος, καθηγητής.
Τόνια Ζαραβέλα
[…] 7 Σεπτεμβρίου 2013: Τιμή στον μέγα εθνικό ευεργέτη Εϋνάρδο […]