FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φάκελος «Αμυγδάλα»: κύριοι …Αργήσαμε!

Written by aeginalight

Δύο μέρες πριν την αιφνιδιαστική έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΚΑ, την 13η Ιανουαρίου ο κ. Αντώνης Ντελής επικεφαλής και μοναδικός αιρετός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης

Δύο μέρες πριν την αιφνιδιαστική έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΚΑ,  την 13η Ιανουαρίου  ο κ. Αντώνης Ντελής επικεφαλής και μοναδικός αιρετός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «Αίγινα Κοινωνία Πολιτών», αιτείται στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την εισαγωγή θέματος ημερήσιας διάταξης και τη λήψη απόφασης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σχετικά με την «Ίδρυση Ιδιωτικού Οικισμού δεύτερης κατοικίας στη θέση «Αμυγδάλα» της Αίγινας». Στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος την περασμένη Τετάρτη, το θέμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ημερήσιας διάταξης και συζητείται έπειτα από πέντε ώρες συνεδρίασης, χωρίς πια το ανώτατο θεσμικό όργανο του νησιού να μπορεί να αποφασίσει παρεμβατικά.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Σύμφωνα με την Lamda Development, οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης επιτρέπουν οικιστική ανάπτυξη 22.000 τ.μ. του Alkyonides Hill, ενώ για ποσοστό πληρότητας 100%, ο πληθυσμός του οικισμού υπολογίζεται σε 650 άτομα. Το έργο θα περιλαμβάνει:

α) κατοικίες
β) ξενώνες για την φιλοξενία επισκεπτών
γ) εστιατόριο και καταστήματα πρώτης ανάγκης
δ) αθλητικές υποδομές
ε) κοινόχρηστους πράσινους χώρους, πεζόδρομους και κεντρική πλατεία
στ) εσωτερικό οδικό δίκτυο
ζ) κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης και
η) ηλεκτρο/Μηχανολογικές (Η/Μ) εγκαταστάσεις

Επίσης, οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης προβλέπουν την δόμηση κατοικιών, ανάπτυξη εστιατορίων, αναψυκτηρίων, εμπορικών καταστημάτων, κατοικιών, ξενώνων με μέγιστο δυναμικό 10 κλινών και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Για την έκταση, που είναι διαιρεμένη σε τέσσερις τομείς, προβλέπεται μέγιστο ποσοστό κάλυψης 40 και 45% και συντελεστής δόμησης από 0,25 έως 0,45 (ανά τομέα). Ακόμη, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων στους τομείς Ι, ΙΙ και ΙΙΙ ορίζεται σε 7,5 μέτρα, μετρούμενο από το γύρω φυσικό έδαφος, ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στον τομέα IV είναι τέσσερα μέτρα.

Η εισήγηση Ντελή

Ως εισηγητής του θέματος, ο κ. Ντελής, εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους η δημοτική παράταξη «Αίγινα Κοινωνία Πολιτών» είναι αρνητική στην ίδρυση του ιδιωτικού οικισμού.

1 . Οι υποδομές του νησιού-φέρουσα ικανότητα – (ύδρευση, επάρκεια ρεύματος, δρόμοι  που οδηγούν  στο υπό ίδρυση χωριό), δεν αντέχουν τη δημιουργία ενός νέου χωριού 200  κατοικιών και την εγκατάσταση 1.000 περίπου νέων κατοίκων. Επίσης οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου δεν αντέχουν   τη δημιουργία νέων  δικτύων  και υποδομών,  τη στιγμή που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ήδη «τραυματισμένες» σημερινές υποδομές.

2.  Στο νησί υπάρχουν ήδη 300 απούλητες κατοικίες και η  δημιουργία 200  νέων, θα δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στο ήδη μεγάλο πρόβλημα των ιδιοκτητών τους.

3. Η ευρύτερη περιοχή του τόπου που πρόκειται να γίνουν οι κατοικίες (περιοχή Σφεντουρίου) έχει κηρυχτεί  αρχαιολογικός χώρος (αρ. απόφ Υπ. Πολ. ΦΕΚ 346/30-9-2013 ) ενώ ο γειτονικός οικισμός  της  Πέρδικας με απόφαση του Υπ. Πολιτισμού  το 1976  έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, ως  αντιπροσωπευτικός αλιευτικός οικισμός.

4. Ενώ οι ιδιώτες πολίτες, σε οικόπεδα εκτός περιοχής χτίζουν ανά 4 στρέμματα, με την ιδιωτική πολεοδόμηση δίνεται  η δυνατότητα να χτίζονται σπίτια κάθε 500 μέτρα ή και λιγότερο, με αποτέλεσμα τον οικοδομικό κορεσμό των περιοχών. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τις νησιωτικές περιοχές,  το φυσικό περιβάλλον αλλοιώνεται βάναυσα στερώντας ένα από τα μεγαλύτερα  πλεονεκτήματα   ως προς το τουριστικό προϊόν  του νησιού.

Η απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας

Μία μόλις ημέρα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας, στις  20 Ιανουαρίου, η τοπική Κοινότητα Πέρδικας συγκαλείται και γνωμοδοτεί με δύο θετικές ψήφους των κ. Αμάφη Αναστάσιου και Μούρτζη Παναγιώτη, έναντι ενός «παρών» του κ. Μούρτζη Μιχαήλ υπέρ της υλοποίησης του έργου. Όπως τόνισε στην τοποθέτησή του λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Αμάφης «εμείς σαν τοπική κοινότητα πήραμε αυτήν την απόφαση, αφού συζητήσαμε με τοπικούς φορείς, οι οποίοι κατά 80% θέλουνε κάποιο έργο. Βρισκόμαστε σε δύσκολα χρόνια, ο καθένας μπορεί να πιαστεί από κάπου. Έχει γίνει ιδιωτική πολεοδόμηση. Αυτό το έργο θα μας ενισχύσει στα δύσκολα χρόνια, θα φτιάξει δρόμο, θα φέρει θέσεις εργασίας, είναι έργο ανάπτυξης. Θα μας δώσει δουλειά και ενέργεια. Λέτε αν θα αλλοιώσει το περιβάλλον και το χρώμα του νησιού. Αν δε γίνει, εκεί θα μείνουν βράχια και χόρτα. Μακάρι να γίνει. Μας ενοχλεί αυτή η επένδυση, αλλά δε μας ενοχλεί τρία χιλιόμετρα παρακάτω ο βιολογικός. Είναι έργο ζωής, που πιστεύω θα δώσει ανάπτυξη στην περιοχή.»

Αρνητική η τοποθέτηση της παράταξης Κουκούλη

Σύσσωμη η παράταξη «Αίγινα Κίνηση Ευθύνης» υπό τον επικεφαλής της κ. Παναγιώτη Κουκούλη τοποθετήθηκε αρνητικά στην ίδρυση του ιδιωτικού οικισμού, προτάσσοντας ως επιχειρήματα όχι μόνον την αλλοίωση του φυσικού τοπίου και την αμφίβολη εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού της Αίγινας στην ανέγερση του οικισμού, αλλά σημείωσε πως η έλλειψη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, όσο και το τετελεσμένο της υπόθεσης «δένουν τα χέρια» του δήμου να αντιδράσει.

«Μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε, δεν έχουμε όμως τώρα τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης, ούτε και κανείς μας ρώτησε έως τώρα. Μέχρι τις 29/9 το Περιφερειακό Συμβούλιο, από το οποίο είχε ζητηθεί απόφαση, δεν είχε αποφασίσει. Αυτήν την έλλειψη απόφασης επικαλείται το ΥΠΕΚΑ, εγκρίνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους. Επικαλείται επίσης την έλλειψη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αντικείμενο για να συζητήσουμε. Ό,τι κι αν πούμε είναι περιττό. Η τοπική κοινωνία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται απ’ έξω σε τέτοιου βεληνεκούς αποφάσεις. Αργήσαμε!

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του νησιού μας είναι ο χαρακτήρας του. Δε μπορείς σε έναν παρθένο χώρο να δημιουργείς έναν οικισμό πιστεύοντας πως εξυπηρετείς τον χαρακτήρα του», είπε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης.

Στον ίδιο τόνο και ο κ. Λεούσης: «Χωρίς Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό δε μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο μιας σημερινής απόφασης. Έχετε φανταστεί την Αίγινα γεμάτη οικισμούς; Τότε δε θα μπορούμε να τη λέμε πια νησί. Είμαι από τη φύση μου υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον τοπικό παράγοντα, το δήμο. Πιθανώς από την επένδυση να υπάρξει ανάπτυξη των υποδομών του νησιού. Έχω την πληροφορία ότι ο προηγούμενος δήμαρχος, του ζητήθηκε και έχει στείλει έγγραφο στο οποίο αναφέρει πως ο δήμος Αίγινας  μπορεί να αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων του οικισμού. Εδώ δε μπορούσε να μαζέψει τα σκουπίδια της υπόλοιπης Αίγινας! Ο οικισμός έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την ύδρευσή του δημιουργώντας μονάδα αφαλάτωσης κι εμείς ως δήμος να  κάνουμε μία συμφωνία, εάν ποτέ υπάρξει κάποιο πρόβλημα να μπορεί να τροφοδοτήσει με νερό και την Πέρδικα, αν παραστεί ανάγκη. Έμαθα επίσης, ότι υπάρχει χαρτί από τη ΔΕΗ, το οποίο αναφέρει πως μπορούμε να καλύψουμε σα νησί την ηλεκτροδότηση του οικισμού.

Έχω ρωτήσει δύο- τρεις φίλους από την Πέρδικα, οι οποίοι μου δήλωσαν πως έχουν άγνοια. Έκανε ο κ. Αμάφης, ως όφειλε σαν πρόεδρος, μία λαϊκή συνέλευση, να ρωτήσει τους Περδικιώτες;»

Ακολούθως ο κ. Κυριάκος Τρίμης μίλησε για ολιγωρία της Περιφέρειας. «Η περιφέρεια απουσίασε επί τέσσερις μήνες. Δεν εξέδωσε απόφαση. Η έγκριση δόθηκε αιφνιδιαστικά κατά την προεκλογική περίοδο. Την προηγούμενη φορά, έγινε και πάλι έτσι, μία ημέρα προτού διαλυθεί η Βουλή, εγκρίθηκαν οι ιχθυοκαλλιέργειες. Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά δε ξέρω αν θα είναι συντοπίτες μας ή αν θα είναι καν Έλληνες, σε οργανωμένα συνεργεία όσοι θα δουλέψουν για την κατασκευή του οικισμού».

«Βρισκόμαστε σε μία χαρακτηριστική περίπτωση της δημοκρατίας του κράτους που ζούμε: αποφασίζει ερήμην των πολιτών, της τοπικής κοινωνία, της τοπικής κοινότητας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο κωφεύει. Αποφασίζουν κάποιοι άλλοι γι’ εμάς, κι έρχονται εκ των υστέρων να ρωτήσουν τη γνώμη μας.» κατέληξε ο κ. Νίκος Πούντος.

Οι θετικά κείμενοι

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Φίλιππος Τζίτζης, πρώτος απ’ όλους, εκφράστηκε θετικά για τη μεγάλη επένδυση των 35 εκατομμυρίων ευρώ, της Lamda Development. «Το οικόπεδο είναι ιδιωτικό, μία κυρία το πούλησε στην εταιρεία. Τι λόγος μας πέφτει για το ξένο οικόπεδο. Μιλάμε για μία επένδυση 35 εκατομμυρίων. Έχετε εσείς να προτείνετε καμία άλλη επένδυση που θα φτιάξει όλα αυτά που λέει; Έχει έργα αθλητικά, έχει γήπεδα. Μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση για ένα κλειστό γήπεδο. Όχι να αντιδρούμε μόνο επειδή θα μας κόψει τη θέα.»

Ο κ. Σταμάτης Μαρμαρινός είπε μεταξύ άλλων: «Νομίζω πως δεν έρχονται για να έχουν κόντρα με τον ντόπιο πληθυσμό. Απορώ: επί είκοσι πέντε χρόνια η Αίγινα χτίζεται άναρχα και ερχόμαστε τώρα να αμφισβητήσουμε μία μεγάλη επένδυση.»

Γεννίτσαρης: ναι μεν, αλλά…

Θετικός με την επένδυση δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Κώστας Γεννίτσαρης, επιθυμώντας όμως ο δήμος να προβεί σε κινήσεις ώστε η ανάπτυξη του οικισμού να είναι ηπιότερη. «Μπορούμε άτυπα να προσπαθήσουμε να συνετίσουμε την κατασκευή αυτή, να μην τους επιτρέψουμε με διάφορα μέσα  να αλλοιώσουν το περιβάλλον. Αντί για την έκδοση απόφασης, προτείνω να στείλουμε μία επιστολή διαμαρτυρίας. Το περιβάλλον είναι κληρονομιά στα παιδιά μας. Θα κοιτάμε γύρω και θα είναι όλα τσιμέντα. Είναι έγκλημα που υπέγραψε ο κ. Μανιάτης. Μπορούμε ήπια να βυθίσουμε τα σπίτια.»

Η φέρουσα ικανότητα κατά τον κ. Μαρμαρινό

Υπενθυμίζοντας πως τα ζήτημα της «Αμυγδάλας» είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και επί θητείας Σακκιώτη, οπότε και το Σώμα πήρε αρνητική στάση,  ο κ. Αγής Μαρμαρινός τόνισε πως ακόμη δεν έχει πειστεί ότι η επένδυση των 35 εκατομμυρίων θα ωφελήσει την Αίγινα, τόσο κατά τη διάρκεια της οικοδόμησής του οικισμού, όσο και κατά τη λειτουργία του. «Το σίγουρο είναι ότι θα ωφελήσει τον επενδυτή.» Εξακολούθησε λέγοντας: «Στο νερό μπορούμε να καλύψουμε. Από επάρκεια ρεύματος, όμως, είναι αδύνατον. Δε συμφέρει τη ΔΕΗ η απαύξηση του φορτίου από το Μεγαλοχώρι στην Αίγινα. Πρέπει να ψάξουμε ποιος ήταν αυτός ο ηλίθιος, κ. Λεούση, που έδωσε το χαρτί από τη ΔΕΗ, διότι περί ηλιθίου πρόκειται.»

Η φωνή των πολιτών

Ο ιατρός κ. Μπόγρης βρέθηκε στη συνεδρίαση και διερωτώμενος εξήρε πως τα 35 εκατομμύρια της επένδυσης δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσουν καν στην Αίγινα, ενώ η τοπική κοινωνία δε θα μπορέσει να ωφεληθεί εάν μαζικά συνεργεία παραγωγής εκτός του νησιού –το πιο προφανές- καταφτάσουν στην Αίγινα, αποτελώντας το εργατικό δυναμικό των επενδυτών. Κατέθεσε επίσης, τη διαίσθηση του πως ο οικισμός θα καταλήξει σαν τις υπόλοιπες κατοικίες, που αν και έχουν αναγερθεί, μαραζώνουν ακατοίκητες, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας ο κ. Πολυχρονιάδης, χαρακτήρισε οικιστικό συγκρότημα- τερατούργημα το επενδυτικό έργο, σημειώνοντας πως όχι μόνον ο οικισμός δε θα παραχωρήσει τα γήπεδά του, μα ίσως χρειαστεί για να μπει κανείς εντός του οικισμού να πληρώνει εισιτήριο.

Από το σύνολο των παριστάμενων δημοτικών συμβούλων ψηφίστηκε καταγγελία- διαμαρτυρία προς την Περιφέρεια για την απαξίωση της τοπικής κοινωνίας. Ο δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης, κλείνοντας τη συζήτηση, έδωσε ένα σχετικό παράδειγμα οικιστικής ιδιωτικής παρέμβασης στην Πύλο, λέγοντας πως επιθυμεί τέτοιες επενδύσεις. «Σήμερα δεν έχω την πολυτέλεια να αρνηθώ, αλλά να ακολουθηθούν οι νόμοι και οι κανόνες».


Τόνια Ζαραβέλα

About the author

aeginalight

Add Comment

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.