Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τροχοδρόμησαν μια μεταμόρφωση του αδιέξοδου τοπίου που όλοι τα τελευταία χρόνια ζούσαμε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Κι αυτό οφείλεται σίγουρα σε πρόσωπα με εξαιρετικές δυνατότητες, αντίληψη, καθαρότητα στους στόχους και τις προθέσεις, κι επάρκεια.
Ξημερώματα Δευτέρας βγήκαν τα χωρίς αυτοδυναμία αποτελέσματα, Δευτέρα μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει τη συνεργασία των ΑΝΕΛ κι ο Αλέξης Τσίπρας ορκιζόταν πρωθυπουργός.
Τρίτη πρωί ανακονώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα, και το απόγευμα γίνεται η ορκωμοσία των νέων υπουργών. Σε κλίμα που η Ελλάδα της δικής μας εποχής δεν είχε ποτέ δει. Κάτι ήταν διαφορετικό, στους όρκους (θρησκευτικός και πολιτικός) στη συμπεριφορά, στην άνεση, στα πάντα.
Την ίδια μέρα ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δηλώνει ότι δεν θα αποκρατικοποιηθεί ο ΟΛΠ, ενώ η κυβέρνηση διαφοροποιείται από την ανακοίνωση της ΕΕ για πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, εκφράζοντας έντονη διαμαρτυρία, δε ρωτήθηκε καν ο πρωθυπουργός πριν τη δημοσιοποίηση της κοινής ανακοίνωσης.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σουλτς εξανίσταται: «Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της Ε.Ε. για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην».
Η κυβέρνηση δεν αλλάζει τροχιά.
Συμβολικές κινήσεις στο μεταξύ: ξηλώνονται τα κάγκελα γύρω από τη Βουλή, επαναπροσλαμβάνονται οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών όχι με πρόσθετο κονδύλι, όπως δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος Υπουργός Οικονομικών, αλλά με περικοπή “συμβούλων” από το επιτελείο του υπουργείου. Τόσο απλά λύθηκε ένα πρόβλημα που διέσυρε διεθνώς τη χώρα μήνες τώρα.
Την Τετάρτη το πρωί συνεδριάζει πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο, αρχίζουν δηλώσεις που προϊδεάζουν για ολική μεταβολή – τόσο εμάς, όσο και τους πάσης φύσης “εταίρους” μας.
Θα μπορούσε να θυμίζει το παλιό “τέρμα τα δίφραγκα” σε μια επικαιροποημένη παραλλαγή του. Τέρμα οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αντισυνταγματικές μεταρρυθμίσεις, χαριστικές διατάξεις κι εξωθεσμικές παρεμβάσεις παντός είδους.
Πέμπτη: Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συγκάλεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην ανατολική Ουκρανία, διατυπώνει τη θέση της χώρας μας, και δεν τον (μας) αγνοούν, δεν τον (μας) λοιδωρούν. Αντίθετα, την «εποικοδομητική και θετική» στάση της Ελλάδας, στη συζήτηση υπογράμμισε η κα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία υπήρξε ομόφωνη ανακοίνωση που περιλάμβανε τις ελληνικές προτάσεις.
Επίσης Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σουλτς για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ανώτατου ευρωπαίου αξιωματούχου με τον πρωθυπουργό μας. Ο Αλέξης Τσίπρας του εξηγεί ότι οφείλει να τιμήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις απέναντι στον λαό που τον ψήφισε, τονίζοντας πως επιζητεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αλλά με μια νέα συμφωνία που δε θα στραγγαλίζει τον λαό για δεκαετίες χωρίς να φέρνει κανένα αποτέλεσμα, ούτε καν οικονομικό, κι άλλα τέτοια πρωτάκουστα. Ο κ. Σουλτς στην συγκεκριμένη συνάντηση ήταν ευγενέστατος κι ευπρεπέστατος. Ξίνισε λιγάκι στη συνέχεια όταν σε συνέντευξή του σε ελληνικό κανάλι επενέβη, ως μη όφειλε, εκφράζοντας την προτίμησή του να είχε συνασπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι «για να έχει γέφυρες με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Ευρώπης», και χειρότερα ακόμα ξίνισε σε άλλη του συνέντευξη σε γερμανικό κρατικό κανάλι όπου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση “να κάνει τη διάκριση μεταξύ αυτού που λέει κανείς σε έναν προεκλογικό αγώνα και αυτού που τελικά μπορεί να καταφέρει στο διεθνές επίπεδο.” (στην Ελλάδα το λέμε πολιτικό αμοραλισμό αυτό.)
Και φτάνουμε στην Παρασκευή. 30 Ιανουαρίου 2015. Για όποιον δεν το κατάλαβε, ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν πει “Θα διώξουμε την Τρόικα από την Ελλάδα” και μέσα σε 5 μόλις μέρες την έδιωξε.
Δια στόματος Βαρουφάκη.
Όταν δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών στον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ στο τέλος της κοινής συνέντευξης τύπου που είχαν απόψε το βράδυ, μετά τις εκφρασμένες διαφωνίες τους για το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μια διάσκεψη για το χρέος, και την εμμονή του κ.Ντάισελμπλουμ για τους υπάρχοντες όρους και την αξιολόγηση της Τρόικα:
” Η κυβέρνησή μας θα πορευτεί με γνώμονα την καλύτερη δυνατή συνεννόηση με τους θεσμοθετημένους, νόμιμους θεσμούς της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά με μια τριμερή επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος του οποίου εμείς θεωρούμε ότι η λογική είναι αντιευρωπαϊκή, που σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.”
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν κράτησε την ψυχραιμία του – τον πολιτικό του πολιτισμό – όπως φαίνεται και στο επίμαχο βίντεο. Χωρίς να απαντήσει, χωρίς κανένα σχόλιο, σηκώθηκε απλά κι έφυγε από την αίθουσα.
Οι Έλληνες σε σημερινή δημοσκόπηση την Metron Analysis δηλώνουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα των εκλογών σε ποσοστό 56%, ξεπερνά το σύνολο όσων είχαν ψηφίσει απλώς αντιμνημονιακά.
Σίγουρα η περιπέτεια τώρα ξεκινάει. Αλλά έχει νόημα, ενδιαφέρον κι ελπίζουμε να έχει και όλους μας για συνοδοιπόρους.
Βικτώρια Τράπαλη