ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης Κράους: Προτάσεις για την Αίγινα

Written by aeginalight
Αίγινα το νησί των αγροτών-παραγωγών και των κτηνοτρόφων, των ψαράδων, όπου σχεδόν κάθε οικογένεια διαθέτει ένα μικρομάγαζο, αν και η πιο ισχυρή ομάδα ιδιοκτητών μαγαζιών αποτελείται από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ του λιμανιού.
Αίγινα με τα 200 εξωκλήσια και τα 6-7 μοναστήρια. Αίγινα των παπάδων και της Εκκλησίας, κραταιάς και κυρίαρχης.
Αίγινα του τουρισμού, μαθητικού, θρησκευτικού, αθηναϊκού και διεθνούς, του Σαββατοκύριακου και των τεσσάρων εποχών.
Αίγινα της αρχαίας κληρονομιάς, της φυσικής ομορφιάς και της Πρώτης Πρωτεύουσας.
Αίγινα του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της προσφοράς.
Των σφουγγαράδων, των κανατάδων, Οινόη του αρχαίου κρασιού.
Αίγινα με τις χίλιες ομορφιές της φύσης, τα ακρογιάλια και τις κρυφές ανθοφορίες του Χειμώνα.
Αίγινα της πεζούλας και της προϊστορικής πέτρας.Αίγινα της πρωτοπορίας και των καλλιτεχνών, των διανοουμένων του θεάτρου και του κάθε είδους δημιουργικών και παράξενων ανθρώπων. Αίγινα του ”Αιακείου”και της ”Πρόκας”. Των φυλακών και του Ε.Κ.Π.Α.Ζ.
 Η Αίγινα αυτή που μας γοήτευσε και την αγαπήσαμε μαζί με τους ανθρώπους της, αυτής της μικρής κοινωνίας, της παραδοσιακής και θεόκλειστης, αλλά χαριτωμένης και γεμάτης εκπλήξεις και ανθρώπινες συναντήσεις.
Για μας η Αίγινα ήταν και παραμένει μία συνάντηση ζωής.
Σε αυτήν την Αίγινα που μας εμπνέει θέλουμε να προτείνουμε κάποιες ιδέες, που η πραγματοποίησή τους θα μπορούσε να στηρίξει μία πιο δημιουργική και σύγχρονη αντίληψη για την τοπική ανάπτυξη.
Όπως έχουμε αναφέρει παλαιότερα στην ειδική εκδήλωση που είχαμε διοργανώσει με τους Ενεργούς Πολίτες στον χώρο της Αύρας και του Κρυπτού Λιμένα, η πειραματική αρχαιολογία μας δίνει την δυνατότητα να κατασκευάσουμε αντίγραφα αρχαίων σκαφών με το μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στο πρωτότυπο. Η τριήρης Ολυμπιάς που κατασκευάστηκε ήδη πριν μερικές δεκαετίες, είναι το τελειότερο δείγμα των δυνατοτήτων της πειραματικής αρχαιολογίας. Προτείνουμε την κατασκευή αρχαίου σκάφους στον χώρο της Αύρας, για να εγκαινιαστεί η σύνδεση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει με την προοπτική του εορτασμού 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η κατασκευή αυτή θα είναι ένα σπουδαίο βήμα στην νέα κατεύθυνση προβολής και εκμετάλευσης της αρχαίας κληρονομιάς. Εξ’ άλλου όπως είναι γνωστό, έχουν ξεκινήσει επιτέλους, αρχαιολογικές ανασκαφές στην παράλια θαλάσσια περιοχή του Κρυπτού Λιμένα, με πρωτοβουλία της αρχαιολόγου εναλίων κ. Δ.Κουτσούμπα και συνεργασία Ελλήνων και Γάλων αρχαιολόγων δυτών. Όπως είναι φυσικό η κατασκευή του αρχαίου σκάφους, δίπλα στο σημερινό καρνάγιο που σηματοδοτεί την συνέχεια χρήσης του χώρου από την αρχαιότητα και συνδέει την αρχαία παράδοση με το σήμερα, θα αποτελέσει εξαιρετικό αντικείμενο έλξης των επισκεπτών. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθεί και η μείωση της απομόνωσης της περιοχής της Κολώνας, που δέχεται ένα ελάχιστο αριθμό επισκεπτών τουριστών, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, ενώ αποτελεί, εξέχον σημείο στην βιτρίνα του λιμανιού της Αίγινας.
Ένα τελείως διαφορετικό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο έρευνας του επισκέπτη ή ακόμη καλύτερα του μέτοικου της Αίγινας αποτελεί ο τρόπος διοργάνωσης της οικιακής οικονομίας , δηλαδή, του νοικοκυριού.Οι 15.000 μόνιμοι κάτοικοι της Αίγινας είναι όπως ξέρουμε εγκατεστημένοι σε μεγάλο βαθμό γύρω από το λιμάνι και μέχρι την Πέρδικα, αλλά με πολύ αραιότερη κατοίκηση και στο Βαθύ, τον Μεσαγρό και την Αγία-Μαρίνα.Ο μέσος και ο φτωχός Αιγινήτης, ταξιτζής, ψαράς ή εποχιακός εστιάτορας, διαθέτει συνήθως ένα μικρό σπίτι με μποστάνι και κοτέτσι, κάποιες ελιές και ίσως μερικές φιστικιές. Συχνά το νοικοκυριό διαθέτει και μία βάρκα που καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας σε ψάρι. Δεν ξέρω εάν οι νοικοκυρές και τα νοικοκυριά της Αίγινας είναι 3 ή 5 χιλιάδες…Πρόκειται όμως για έναν ικανό αριθμό μονάδων στα πλαίσια των οποίων δραστηριοποιούνται άτυπα , αλλά πολύ παραγωγικά οι νοικοκυρές, νέες και μεγαλύτερες, όπως και αρκετοί ηλικιωμένοι αγρότες. Η προσφορά τους στην τοπική οικονομία παραμένει συνήθως αθέατη, δεν καταγράφεται και δεν υπολογίζεται σαν οικονομικό μέγεθος, ενώ είναι ουσιαστική, γιατί παράγει τρόφιμα υψηλής ποιότητας, όπως και υπηρεσίες για την οικογένεια. Η οικιακή οικονομία είναι πανταχού παρούσα και χαρακτηρίζει την Αίγινα για όποιον θέλει να παρατηρήσει από κοντά την τοπική πραγματικότητα. Εάν μάλιστα μιλήσουμε για το Αιγινήτικο κοτέτσι, παράνομο κατά τα άλλα…, θα αναγκαστούμε να παραδεχθούμε ότι είναι πολύ πιο πλούσιο από το κλασσικό κοτέτσι της Αττικής και διαθέτει επί πλέον φραγκόκοτες, πάπιες, περιστέρια και χήνες. Αυτός ο πλούτος είναι σαφές ότι προέρχεται από την πολυτάραχη ιστορία του νησιού και την συχνή αλληλουχία των κατακτητών, κυρίως δε την παρουσία των Ενετών.
Μέχρι σήμερα καμμία δημοτική παράταξη δεν φαίνεται να αναφέρεται στην αξιολόγηση και την σημασία της προσφοράς της νοικοκυράς και για τον λόγο αυτό, η πρότασή μας είναι να στραφεί το ενδιαφέρον του Δήμου σε αυτήν την κατεύθυνση. Σκεφτείτε επίσης και κάποιες εκατοντάδες γηραιές και γηραιούς νοικοκυρέους και αγρότες που αντί να ξοδεύουν στα καφενεία ή  να δέχονται υπηρεσίες από τα ιδρύματα τρίτης ηλικίας, παράγουν αγροτικά προϊόντα και διατροφή για την οικογένεια!!!
Αλέξανδρος Κράους
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αίγινας
“Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα”

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.