Συνεχίζοντας τις πεζοπορίες με οδηγό τον Γιώργο Καρύδη, επισκεφθήκαμε το οροπέδιο στη θέση Μπουρδέχτης, στο κέντρο του νησιού, σε υψόμετρο 370μ, ΝΑ της Μονής της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας.
Η ονομασία Μπουρδέχτης προέρχεται από παραφθορά της λέξεως ομβροδέχτης, αφού εδώ συγκεντρώνονταν από τριγύρω τα όμβρια ύδατα σε φυσικές υπόγειες δεξαμενές, τις οποίες βλέπουμε και σήμερα.
Στην τοποθεσία δεσπόζει το εκκλησάκι του 17ου αιώνα Άγιος Λεόντιος, με το ελαιόδεντρο μπρος του να προσφέρει σκιά στους επισκέπτες. Το εκκλησάκι γιορτάζει και λειτουργείται στις 18 Ιουνίου.
Για να φτάσει κανείς εδώ, ακολουθεί το Μονοπάτι 4 από την είσοδο της Μονής.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Νικόλα Φαράκλα, η θέση Μπουρδέχτης πρόκειται για τον κρατήρα ή έναν από τους κρατήρες του παλιού ηφαιστείου της Αίγινας. Έχει έκταση περίπου κυκλική, διαμέτρου περίπου των 400 μέτρων. Ένας εύφορος κάμπος που τον ορίζουν τοίχοι από ξερολιθιές και μερικοί φαίνονται, κατά τον αρχαιολόγο, αρχαίοι.
Ένα τμήμα τοίχου στα νοτιοδυτικά είναι χτισμένο με τόσο μεγάλες, αδούλευτες και καλά αρμοσμένες μεταξύ τους πέτρες, που μοιάζει υστεροελλαδικό. Βρέθηκαν στην περιοχή όστρακα που φαίνονται προϊστορικά, πολλά απολεπίσματα οψιανού και μερικά όστρακα κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά.
Πίσω από το εκκλησάκι υπάρχει πεταλόσχημο κτίσμα, με είσοδο στα ανατολικά, χτισμένο με αμελή πολυγωνική τοιχοδομία και μεγαλύτερο πλάτος του τα 6 μέτρα. Παλαιότερα είχε θεωρηθεί κυκλικός πύργος, αλλά προσεκτικότερη εξέταση έδειξε ότι δεν πρόκειται για κυκλικό αλλά για πεταλόσχημο στην κάτοψη κτίσμα.
Στο χώρο ανάμεσα στο εκκλησάκι και αυτό το κτίσμα υπάρχουν και άλλα θεμέλια.
Μπρος στο εκκλησάκι βρίσκονται καταγής δυο μονόλιθες παραστάδες θύρας από τραχύτη, επίπεδες ύψους 2.30μ. Η ιδιόρρυθμη κάτοψη του κτιρίου, η είσοδος από τα ανατολικά και οι παραστάδες που φαίνεται να ανήκουν σε αυτό, οδηγούν τον αρχαιολόγο κ. Φαράκλα στην υπόθεση ότι πρόκειται για ναό.
Τέτοια κάτοψη θα την περίμενε κανείς στα αρχαϊκά χρόνια, αλλά δεν βρήκε όστρακα αυτής της εποχής, βρήκε κλασικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
Από παρατηρήσεις που έχει κάνει ο Γιώργος Καρύδης, μας υπέδειξε δεξιά από τη είσοδο του ναού, έναν ακόμη μονόλιθο από τραχύτη, σε ίδιο πάχος με τις παραστάδες της θύρας που αναφέρει παραπάνω ο Ν. Φαράκλας, αλλά σε μικρότερο μήκος, ενάμιση μέτρο περίπου. Ίσως να ήταν το υπέρθυρο των παραστάδων.
Λίγο ανατολικότερα και λίγα μόλις μέτρα από το πεταλόσχημο κτίριο υπάρχει μικρό στόμιο που θυμίζει πηγάδι, αλλά πρόκειται για δεξαμενή διότι σε μεγάλο μέρος των εσωτερικών τοιχωμάτων του είναι καλυμμένο με κουρασάνι.
Υπάρχουν πολλά ακόμη ενδιαφέροντα σημεία και στοιχεία για την περιοχή του Μπουρδέχτη και είναι πιθανόν να την ξαναεπισκεφθούμε και να επανέλθουμε με ένα επόμενο άρθρο.
Νέλλη Πετροπούλου