ΒΙΒΛΙΟ

Με την διάλεξη της Φωτεινής Μαργαρίτη για τον Πικιώνη η τρίτη Τετάρτη στο Εϋνάρδειο

Πικιώνης
Written by aeginalight

Με την διάλεξη της αρχιτέκτονος, Φωτεινής Μαργαρίτη, με τίτλο Οδοιπορώντας στο «βασίλειο του ασβεστόλιθου και της αργίλου». Ο Δημήτρης Πικιώνης και η Αίγινα, στις 10/8, στον κήπο του ιστορικού «Εϋναρδείου» (Μητροπόλεως 10, Αίγινα), στις 9 το βράδυ, συνεχίζονται οι βιβλιόφιλες «Τετάρτες» της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας. Η διάλεξη είναι βασισμένη στο βιβλίο της ομιλήτριας για το αρχιτεκτονικό όραμα του Δημήτρη Πικιώνη, το οποίο εκδόθηκε στο Παρίσι (L’Harmattan, 2020). Αποσπάσματα από κείμενα του μεγάλου αρχιτέκτονα θα διαβάσει η Αννίτα Δεκαβάλα. Η τρίτη αυτή από τις έξι φετινές βιβλιόφιλες «Τετάρτες» εγκαινιάζει έναν κύκλο τριών βραδυών με θέματα που αναφέρονται στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αίγινας.

Η Φωτεινή Μαργαρίτη είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και διδάκτωρ αισθητικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην πολεοδομία και θεωρία της πόλης (CRU / EHESS, Παρίσι 1978-81) και στο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα «Θεωρίες της αρχιτεκτονικής» (UP1 Paris Villemin – AASchool London – FA Roma, 1987–90). Διατηρεί γραφείο μελετών στην Αθήνα, με δημοσιευμένο εφαρμοσμένο έργο, διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς,  ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Από το 1980 ερευνά συστηματικά τη σχέση λογοτεχνίας–αρχιτεκτονικής πόλης. Κυκλοφορεί το βιβλίο της Το εργαστήρι του συγγραφέα. Το εργαστήρι του αρχιτέκτονα. Και μια συνομιλία με τον Νάνο Βαλαωρίτη (Καστανιώτης, 2007). Διηύθυνε ανοιχτό σχολείο για μέλη της Κοινότητας Εξαρτημένων Ατόμων «Παρέμβαση» και την κατασκευή σημειακών επεμβάσεων στον Ελαιώνα Αθηνών (Πλατεία και Παιδικός κήπος στο Μαρκόνι, 1990). Διετέλεσε μέλος του εργαστηρίου Αισθητικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII (2002–2011). Στην συμβολή της για τον φιλόσοφο Walter Benjamin  είναι αφιερωμένο το βιβλίο του Jean-Louis Déotte, W. Benjamin littéralement – Dialogues avec I. Brocchini, M. Bubb, A. Brossat, V. Fabbri, P.D. Huyghe, I. Launay, F. Margariti, A. Naze  (Παρίσι, L’ Harmattan, 2017). Επίσης, δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001-2008). Από το 2012  ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα. Το βιβλίο της Le vestige dans le moderne à l’ombre de l’Acropole. La vision architecturale de Dimitris Pikionis, πάνω στο οποίο βασίζεται η διάλεξη, κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 2020 από τις εκδόσεις L’ Harmattan

H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί αναβίωση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και που εξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν ονομάστηκε από την ίδρυσή της Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 50.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ. Επίσης, διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά σύντομα θα μεταστεγαστεί σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, του πρώτου δημόσιου κτιρίου της νεότερης Ελλάδος, και το ιστορικό Εϋνάρδειον, το πρώτο νεοκλασικό δημόσιο κτίριο της χώρας μας, έργο του διδύμου των σημαντικών αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.

«Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο. Έξι καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα», 27 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2022, στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα, στις 9 μ.μ.

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.