ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Έχει τη θέση του το ΒΕΛΟΣ στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης του Π. Φαλήρου;

Written by aeginalight
Το παρακάτω Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων κι Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 [ΣΦΕΑ],  είχε συναχθεί για το αίτημα της μεθόρμισης του ΜΑΑ ΒΕΛΟΣ στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλ. Φάληρο για τον εορτασμό των 50 χρόνων από το Κίνημα του Ναυτικού και την Ανταρσία του Α/Τ Βέλος.

Όπως αναφέρει ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος:
“Το “έγκαιρο” αυτό αίτημα γίνεται πολύ πιο επίκαιρο κι επιτακτικό, μετά την κατάθεση Ν/Σ στην Βουλή με τίτλο “Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης – Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ της εταιρείαςΚύκλωψ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία” και του Ελληνικού Δημοσίου”
Στην εν λόγω σύμβαση η καθορισμένη θέση του ΜΑΑ ΒΕΛΟΣ είναι εξαφανισμένη.
Εάν δεν πρόκειται για παραδρομή /παράλειψη, αποτελεί κατάφορη προσπάθεια απαξίωσης κι υποβάθμισης του πλοίου του οποίου το πλήρωμα έγραψε μια από τις πιο ουσιαστικές πράξεις ενάντια στην χούντα των ξενοκίνητων  Συνταγματαρχών”.

Το Δελτίο Τύπου του ΣΦΕΑ

Τον Μάιο του “73, έλαβε χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Αντιδικτατορικού Αγώνα, ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών.
Ήταν το “ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΙ Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΟΥ Α/Τ ΒΕΛΟΣ”. Το μεν Κίνημα προδόθηκε και συνελήφθησαν οι πρωτεργάτες, το δε Α/Τ Βέλος με κυβερνήτη τον αείμνηστο Νίκο Παππά, εκ των πρωτεργατών του Κινήματος, έκανε “Ανταρσία”, για να κάνει γνωστό σ’ όλο τον κόσμο την αντίθεση του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων ευρύτερα στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Με την ενέργεια του αυτή ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του Α/Τ Βέλος έδωσαν ένα αποφασιστικό πλήγμα στο φασιστικό καθεστώς της δικτατορίας. Το δικτατορικό καθεστώς, μόλις συνειδητοποίησε την ουσία και το μέγεθος του εγχειρήματος, αναγκάστηκε να κλείσει τα ξερονήσια, να ανοίξει τις φυλακές και να εξαγγείλει δημοψήφισμα του Ναι και Οχι του Ιουλίου 1973. Παράλληλα όμως, υπήρξε ακτίνα φωτός και ελπίδας στον βασανισμένο επί έξι χρόνια Ελληνικό Λαό και έσωσε την τιμή και την υπόληψη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν κυριολεκτικά το “ΒΕΛΟΣ” στην καρδιά του καθεστώτος την εποχή εκείνη. Το 1994 το Α/Τ ΒΕΛΟΣ, σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, έγινε μουσείο ΜΑΑ (Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα) και μνημείο της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Με Υπουργική απόφαση καθορίστηκε η θέση του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου, καθώς επίσης και ο ετήσιος εορτασμός του Κινήματος του Ναυτικού επί του “ΜΑΑ Βέλος”. Μετά τον θάνατο του αείμνηστου καπετάνιου του Νίκου Παπά, το πλοίο – μουσείο εξακολουθεί, με διάφορες προφάσεις, να μην είναι στην προκαθορισμένη του θέση αλλά άλλοτε στον Ναύσταθμο δήθεν για επισκευές και τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια στην Θεσσαλονίκη, εκτεθειμένο στον Βαρδάρη, όπου κινδυνεύει να “καταστραφεί”, βρίσκεται μακρά της θέσεώς του. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την Ανταρσία. Ο ΣΦΕΑ με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, αλλά και σε όλους τους Αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, ζητά τη μεθόρμιση του πλοίου στην καθορισμένη του θέση για να εορταστούν τα 50 χρόνια από το Κίνημα και την Ανταρσία επί του πλοίου, “Συμβόλου του Αντιδικτατορικού Αγώνα” στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου, με την επισημότητα που του πρέπει.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.