ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος: το καθημερινό, σπιτικό γλυκό

Written by aeginalight

Πεντανόστιμος, απλός, θρεπτικός, ένα εύκολο γλυκό για το καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι

Πεντανόστιμος, απλός, θρεπτικός, ένα εύκολο γλυκό για το καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι. Μόνο ετοιμαστείτε να λερώσετε τη μισή κουζίνα με πιτσιλιές στο τελείωμα. Οι παλιοί έλεγαν 1,2,3,4, για τις αναλογίες, αλλά προσωπικά δοκίμασα λιγότερη ζάχαρη – έβγαινε πολύ γλυκός για τα γούστα μου – και πιστεύω ότι ιδανική συνταγή είναι το 1,2,2,4. 

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι λάδι σπορέλαιο
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
2 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό 
Λίγο ξύσμα από τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και τον χυμό του αφού το στίψουμε
2 ξυλάκια κανέλλα
τριμμένη κανέλα 

Μια χούφτα καρύδια
Ένα ποτηράκι κονιάκ, ή δυνατό λικέρ, αν σας βρίσκεται. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το χυμό πορτοκάλι, την ζάχαρη, την κανέλα και το ποτό και βράζουμε ένα δεκάλπετο, ή μέχρι να αρχίσει να “στέκεται” το σιρόπι στην άκρη της κουτάλας.  
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, τα καρύδια και το σιμιγδάλι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε επί τουλάχιστον 20 λεπτά, ώσπου να δούμε το σιμιγδάλι να σκουραίνει και ρίχνουμε το σιρόπι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν ολα τα υγρά. (Εκεί ακριβώς είναι που θ’ αρχίσει να πιτσιλάει, αλλά με λίγη προσοχή κι υπομονή το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Όσο πιο στεγνή η μάζα, τόσο πιο νόστιμος.) Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε μία φόρμα (από αυτές τις κλασσικές, με την τρύπα στη μέση, αν και μια θεία μου τον έπλαθε σε μακρουλές, ατομικές μερίδες.) .Πασπαλίζουμε με κανέλα, κι είναι όλος δικός μας. 

B.T.

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.