FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περί οίνου – μια κουβέντα με την Μαρία Τζίτζη

Written by aeginalight

Η Μαρία Τζίτζη είναι μια αιγινήτισσα στην καταγωγή για την οποία δικαίως καμαρώνει το νησί ολόκληρο.

Η Μαρία Τζίτζη είναι μια αιγινήτισσα στην καταγωγή  για την οποία δικαίως καμαρώνει το νησί ολόκληρο. Καταξιωμένη επιστήμονας, ερευνήτρια, αρθρογράφος, συγγραφέας, δεν ξεχνάει τις ρίζες της και πρόθυμα καταθέτει με κάθε ευκαιρία τις γνώσεις και την επάρκειά της, ως προσκεκλημένη σε events στην Αίγινα. Η επόμενη φορά που θα έχουμε την χαρά να την απολαύσουμε, θα είναι την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, στο τέταρτο μάθημα των σεμιναρίων μαγειρικής και γαστρονομίας που διοργανώνει το εστιατόριο “Κάππος Έτσι”, με θέμα “Όταν το κρασί συναντά το φαγητό.” 

Με αυτή την αφορμή την αναζητήσαμε για να πάρουμε – και να σας μεταφέρουμε – μια πρόγευση από αυτό το “εκπαιδευτικό” απόγευμα, που αναμένεται εξίσου ευχάριστο και γεμάτο χρήσιμες πληροφορίες όπως και τα προηγούμενα μαθήματα στο Κάππος Έτσι : το γιορτινό τραπέζι, με την σεφ κ. Ρεμούνδου, το μυστικά της τυροκομικής με τον παραγωγό και τυροκόμο Σαράντη Σώρρο, και το ταξίδι στον κόσμο των κρεατικών που μας πρόσφερε ο κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου.  

Β. Τ.:  Πόσα χρόνια ασχολείστε με την οινολογία και ποιες οι σπουδές σας; Και τι ακριβώς σημαίνει “οινολόγος”;

Μαρία Τζίτζη: Έχω  τελειώσει το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας και έχω εξειδικευτεί στην οινολογία όπως και στην χημεία Περιβάλλοντος. Οινολόγος είναι ο άνθρωπος εκείνος που κατέχει την επιστήμη του οίνου, δηλαδή ο ειδικός εμπειρογνώμων που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του οίνου.  Σαν ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώ χημικό και οινολογικό εργαστήριο στο κέντρο της Αθήνας, εδώ και 30 χρόνια,  όπου παρέχω υπηρεσίες σαν σύμβουλος οινολόγος και χημικός. Επίσης ειμαι καθηγήτρια οινολογίας και χημείας τροφίμων, με δεκαπενταετή εμπειρία στην εκπαίδευση και συνεργάζομαι με την ιδιωτική σχολή Τουριστικών επαγγελμάτων LE MONDE, όπου και είμαι υπεύθυνη για τα θέματα οίνου του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Τέλος, ειμαι γευσιγνώστρια και έχω πάνω από 40 συμμετοχές είτε σαν κριτής, είτε  μέλος της οργανωτικής επιτροπής, είτε σαν εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου, σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού, σε ολόκληρο τον κόσμο.

ελβετια
(από διαγωνισμό στην Ελβετία)

 

Β. Τ.: Σε πόσες διοργανώσεις – δράσεις έχετε συμμετάσχει ως τώρα στην Αίγινα; 

Μ. Τζ. :Έχω κάνει μια παρουσίαση για το κρασί και την οινική διαδρομή της Αίγινας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, το 2012, στο Πνευματικό Κέντρο της Κυψέλης. Έκανα την 1η παρουσίαση του 2ου μυθιστορήματος μου στο νησί, τον Ιούλιο του 2013 και την ίδια χρονιά συμμετείχα και στη γιορτή του φυστικιού παρουσιάζοντας μέσα από το κρασί και το φαγητό τον chef Μιχάλη Παναγιωτάκη, καλεσμένο της διοργάνωσης από την Κρήτη.

Β. Τ.: Θα μας πείτε μας δυο λόγια για το συγγραφικό σας έργο;

 Μ. Τζ.: Είμαι συγγραφέας του βιβλίου  ΑΡΧΕΣ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΧΟΟΥ καθώς επίσης και των μυθιστορημάτων ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΕΛΑΡΙ και ΣΑΝ ΚΡΑΣΙ τα οποία έχουν βραβευθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών  (3 και 2 βραβείο αντιστοιχα), ενώ το ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΕΛΑΡΙ έχει επίσης πάρει 2ο βραβειο στον διεθνή διαγωνισμό βιβλίων για την γαστρονομία,Gourmand awards.

Β. Τ.: Ποια η σημασία του οίνου, των αμπελώνων, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα για τον Έλληνα; Από το “οίνος ευφραίνει καρδίαν” ως το “ακόμα ένα ποτηράκι” φαίνεται πως πρόκειται για ένα προϊόν της ελληνικής γης βαθιά΄ζυμωμένο με την παράδοση, την καθημερινότητα αλλά και την κουλτούρα μας. 

Μ. Τζ.: Η Ελλάδα είναι η αρχαιότερη χώρα στη Γηραιά Ήπειρο που παρήγαγε κρασί. Το αμπέλι και το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση  και την φιλοσοφία του λαού μας. Αποτελούσε ανεκαθεν μέρος της καθημερινότητας μας, αφού με την ίδια ευκολία μπορούσε να είναι συνοδός στη χαρά αλλά και στη λυπη μας, καθως  και ένα  αγαθό, η εμπορία του οποίου μπορούσε να αποφέρει οικονομικά οφέλη. Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν και τιμούσαν το κρασί με την δημιουργία  ξεχωριστού θεού, του Διόνυσου, έχοντας πολύ νωρίς αναγνωρίσει τόσο την οικονομική τόσο και την  πολιτιστική του αξία. Οι σύγχρονοι Έλληνες ξαναβρίσκουμε  την χαμένη μας  οινική ταυτότητα.  

Β. Τ.:Τι να περιμένουμε για το μάθημα της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου στον κύκλο σεμιναρίων μαγειρικής του Κάππος Έτσι, όπου θα είστε η βασική προσκεκλημένη;

Μ. Τζ.: Τη Τετάρτη στο σεμινάριο, θα «παίξουμε»  με τις γεύσεις, παντρεύοντας το κρασί με το φαγητό. Αν και οι γευστικές συνήθειες του καθενός δεν ακολουθούν υποχρεωτικά κανόνες, υπάρχουν κάποιες «συνταγές» που   μπορούν να απογειώσουν τις γευστικές εντυπώσεις και φυσικά να μας χαρίσουν πολύ ευχάριστες στιγμές. Σε αυτές λοιπόν τις στιγμές θα πατήσουμε, ο chef του «Κάππος Έτσι» με τις γευστικές του προτάσεις κι εγώ με τις οινικές μου επιλογές. Πιστεύω πως θα πρέπει να περιμένετε να περάσετε όμορφα, γιατί έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ δυνατό μενού γευσιγνωσίας.   

Β. Τ.: Υπάρχει σήμερα αξιόλογη παραγωγή κρασιού στη χώρα, και σε ποιες περιοχές; 

Μ. Τζ.: Είμαστε το  1,2% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού. Η ιδανική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, το μεσογειακό κλίμα, η παρουσία της θάλασσας, η επίδραση της οποίας τόσο στα νησιά όσο και στα ηπειρωτικά είναι ευνοϊκή, αλλά και το ανάγλυφο της γης της ευνοούν την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.  Τα αμπέλια, η καλλιέργεια των οποίων εκτείνεται από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τα νησιά του Αιγαίου σε αυτά του Ιονίου, καλλιεργούνται συχνά με ιδιαίτερες και μοναδικές τεχνικές (π.χ. οι κουλούρες στη Σαντορίνη) και σχεδόν στο σύνολό τους χειρωνακτικά και όχι μηχανικά. Οι δεδομένες συνθήκες  που ανεβάζουν αισθητά το κόστος της πρώτης ύλης, καθώς οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μικρές, διατηρούν   την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα. Σε όλες τις αμπελουργικές μας ζώνες, τόσο οι γηγενείς όσο και οι διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται δημιουργούν ένα μοναδικό μωσαϊκό κρασιών που τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκουν σιγά σιγά την αναγνώριση που τους αξίζει τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις διεθνείς αγορές.

Ευχαριστούμε την κ. Τζίτζη και την αφήνουμε να επιστρέψει στο εργαστήριό της, στα μαθήματα στη σχολή, στα βιβλία της και την αρθρογραφία στο Βήμα κι άλλα έγκριτα μέσα ενημέρωσης. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε την άλλη βδομάδα, στο Κάππος Έτσι, σ’ αυτό το μάθημα που προβλέπεται μια “μεθυστική” γνωριμία με τον κόσμο του κρασιού.  

Μπορείτε να βρείτα τα άρθρα της Μαρίας Τζίτζη στους παρακάτω συνδέσμους: 
www.tovima.g
r
http://homme.imerisia.gr
www.hommemagazine.gr
www.hommemagazine.gr
www.ethnos.gr

Βικτώρια Τράπαλη

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.