ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δήμαρχος στους επαγγελματίες της Αγίας Μαρίνας: μια συνάντηση με όλα τα θέματα ανοιχτά

Written by aeginalight

Τα πάντα “μπήκαν στο τραπέζι” στη χτεσινή συνάντηση του Δημάρχου κ. Δ. Μούρτζη με τους επαγγελματίες της Αγίας Μαρίνας, και τα πάντα βρέθηκαν σε εκκρεμότητα. Το κλίμα καταρχήν ελπιδοφόρα συναινετικό, από τη μεριά της δημοτικής αρχής. Ο κ. Μούρτζης τόνισε για μια ακόμα φορά ότι όσον αφορά τον ίδιο στη σημερινή δύσκολη συγκυρία “τα κόματα έχουν πάει περίπατο”. Κανένας δεν μας περισσεύει, και μόνον όλοι ενωμένοι, στέκοντας ο ένας δίπλα στον άλλο κι όχι απέναντι, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, ήταν το γενικό του πνεύμα.

Κ. Μάντζιος, Θ. Χαλδαίος, Μ. Λεούσης, Δ. Μούρτζης, Λ. Ροδάκης, Καίτη Σαλπέα-Στάθη, Δ. Ιωαννίδης, Στ. Μαρμαρινός, Ν. Οικονόμου

Όσο για το μέγεθος των δυσκολιών, ευανάγνωστο από όλους. Τα σκουπίδια, οι συγκοινωνίες, το νερό, η έλλειψη πόρων από την πολιτεία, προσωπικού για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, οδηγών ασθενοφόρου, γιατρών, (70.000 άτομα φιλοξενούμε τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν έχει κανένας δικαίωμα να παίζει με τις ζωές τους, ούτε ο μικρός Δήμαρχος, ούτε ο μεγάλος υπουργός, επισήμανε ο κ. Μούρτζης, καλώντας τους αρμόδιους να επιληφτούν άμεσα αυτού του απόλυτης προτεραιότητας θέματος) αλλά και η περιρρέουσα ασάφεια που φέτος ειδικά πλήττει ευθέως και τον τουρισμό. Σοβαρό παράδειγμα, όχι μόνο για τα νησιά μα για όλη την Ελλάδα, ότι σήμερα 12 Μάη κανείς δεν ξέρει ακόμη με ακρίβεια τους όρους χρήσης των ενοικιαζόμενων παραλιών από τους επιχειρηματίες. Πόση θα είναι η απόσταση από την θάλασσα για τις ξαπλώστρες, αν επιτρέπονται και με ποιούς όρους τα τραπεζοκαθίσματα, για παράδειγμα. Ο κ. Μούρτζης πάντως τόνισε ότι περιμένει από όλους να συμμορφωθούν με το γράμμα του νόμου, το οποίο και θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, διαφορετικά θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα. Ο Δήμος δεν αντέχει να πληρώνει πρόστιμα για πιθανές παρανομίες.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Μεσαγρού, όπου κι εκεί δεσμεύτηκε η δημοτική αρχή να δώσει τον αγώνα της για την διατήρησή του, ενημερώνοντας τους παραβρισκόμενους ότι ο σημερινός Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Πανούσης είναι απόλυτα δεκτικός σε προτάσεις κι εισηγήσεις και θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί από κοινού μάχη για το καλύτερο.

Ο κ. Μούρτζης αναφέρθηκε και στην προβληματική συμπεριφορά συμπολιτών μας που πετάνε σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα ακόμα και στα δάση ή τα ρέματα, και ζήτησε να μην αφήνουμε ως κοινωνία να περνάνε πια αυτές οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές.

“Δε σας ζητάω να “καρφώσετε” κανέναν”, είπε χαρακτηριστικά. “Πάρτε με εμένα τηλέφωνο, στις τρεις το πρωί, και πείτε μου, Δήμαρχε στο τάδε σημείο ξεφορτώνουν μπάζα, χωρίς να αναφέρετε ούτε όνομα, ούτε τίποτα. Να βοηθήσουμε όλοι να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία. Διαφορετικά δε θα δούμε προκοπή”.

Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη συσπείρωσης των τοπικών κοινωνιών, στην ανάγκη αλληλοϋποστήριξης, σύμπνοιας, και κυρίως συνεννόησης. Όταν πήραν οι πολίτες τον λόγο για να αρχίσουν να τοποθετούνται εκφράζοντας ο καθένας την δική του άποψη, για το θέμα της κυκλοφορίας στον κεντρικό δρόμο τα βράδια, π.χ., (ή τις ανενεργές ταμπέλες στα κλειστά καταστήματα, τα παρατημένα κλαδέματα σε ακατοίκητα κτίρια), ο κ. Μούρτζης τους προέτρεψε να συνεννοηθούν μεταξύ τους, να καταθέσουν πρόταση στον Πρόεδρο της Κοινότητάς κ. Μανώλη Λεούση, ο οποίος και συντόνιζε την δημόσια συζήτηση, και να την φέρουν για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γενικά, σε όλους τους τόνους επανέλαβε πως όλα τα στελέχη της διοίκησης, όχι απλά ο ίδιος, είναι στη διάθεση των δημοτών για να ασχοληθούν με τα θέματά τους, όπως κι ότι μόνο με μεταξύ τους συνεννόηση είναι δυνατό να προωθήσουν σωστά τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Από μια άποψη η χτεσινή συνάντηση ήταν και χρήσιμη αλλά και αποκαλυπτική. Είχαν συρρεύσει αρκετοί ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες, όπως και γενικά πρόσωπα του δημόσιου βίου (παρών ήταν και ο κ. Κώστας Ζορμπαλάς, γραμματέας της Τ. Ο. ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε μια σύντομη παρέμβασή του αναγνώρισε και την διάθεση και τα αποτελέσματα της προσπάθειας της νέας δημοτικής αρχής).

Γενικά είχες την αίσθηση ότι κάτι διαφορετικό διατυπώνεται σ’ αυτή την άτυπη “διαβούλευση”.

Αλλά διατυπωνόταν και κάτι γνώριμο, ταυτόχρονα. Η πολυφωνία ήταν επίσης παρούσα. Ακόμα και η δυστοκία, ή η καχυποψία. Κορυφαία στιγμή, όταν ανακοίνωσε ο κ. Μούρτζης τη δυνατότητα να διεξαχθούν στην Αγία Μαρίνα οι τελικοί του επόμενου masters beach volley με προϋπόθεση να φιλοξενηθούν οι αθλητές από τοπικά ξενοδοχεία, τα οποία θα διαθέσουν 35 δίκλινα δωμάτια (10 για την πρώτη μέρα και 25 για το επόμενο διήμερο), όπως και να υπάρχει μια πρόβλεψη για την σίτισή τους. Εκεί, όπως το καταλάβαμε, διαμορφωνόταν το εξής τοπίο: υπάρχει η ευκαιρία να διοργανωθεί ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός, με προβολή από έντυπα και διαδικτυακά ΜΜΕ, σ΄έναν για πολλούς λόγους, δεν είναι της παρούσης, υποβαθμισμένο και ταυτόχρονα διάσημο τουριστικό προορισμό της περιφέρειας του νησιού.
Μια πρώτη αντίδραση, λοιπόν, ήταν: κι εμείς τι θα κερδίσουμε από αυτή την φιλοξενία. 
Των 35 αθλητών. 
Την απάντηση την έδωσαν και ο κ. Μούρτζης, και ο κ. Στ. Μαρμαρινός, και ο κ. Ν. Οικονόμου που ήταν κι ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας, με την έννοια ότι σε αυτόν είχε απευθυνθεί η Ομοσπονδία καταρχάς. Την έδινε ταυτόχρονα και η κοινή λογική: Θα κερδίσετε (κερδίσουμε) προβολή, πολλές παραπάνω φιλοξενίες από αυτές που θα διαθέσετε δωρεάν, ζωντάνεμα, ωραίες στιγμές κι ωραίες εμπειρίες. 

Γεγονός, οι παραβρισκόμενοι έδειξαν να πείθονται αυθωρεί και παραχρήμα, το πιθανότερο να διεξαχθεί το beach volley στην Αγία Μαρίνα πράγμα που ενδεχομένως θα επισημοποιηθεί στη συνάντηση της Επαγγελματικής Ένωσης, που συγκάλεσε ο κ. Δ. Ιωαννίδης , στο εστιατόριο του Κυριακάκη, 19 του μήνα, 5 το απόγευμα.

Αλλά μια βραδυπορία ως προς το αυτονόητο σου φαινόταν ότι υπήρχε.
υ.γ. Ο παριστάμενος κ. Λαζάρου Διονύσης μας είπε εκείνη τη στιγμή τα δικά του σοφά λόγια, που τα αφουγκραστήκαμε και τα μεταφέρουμε.
Κατά τη γνώμη του πέντε είναι τα θέματα της Αγίας Μαρίνας:
1) Αλλαγή νοοτροπίας.
2) Υποδομές.
3) Συγκοινωνίες.
4) Τρόποι προσέλκυσης τουριστών.

5) Να είμαστε μια γροθιά ενωμένη.

Έφη Κρητικού

 

Τάσος Κοζωνάκης

 

Λαζάρου Διονύσης

Βικτώρια Τράπαλη
φωτό : Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.