Πολλοί κάτοικοι της Αίγινας αλλά και παραθεριστές, διερωτώνται τι είναι καλύτερο αλλά και εφικτό για την Αίγινα, για τα έκτακτα περιστατικά που πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Πειραιά και της Αθήνας, η απόκτηση πλωτού ασθενοφόρου ή η κατασκευή ελικοδρόμιου;
Ζητήσαμε να μας απαντήσει σε αυτό το ερώτημα ο Σωκράτης Δούκας, ως δημοτικός σύμβουλος Αίγινας, αλλά κυρίως ως Γενικός Χειρουργός και Επειγοντολόγος, με εμπειρία στα επείγοντα, που καλείται πολύ συχνά από το Κέντρο Υγείας σε δύσκολες περιπτώσεις.
Πρόσφατα τον είδαμε στην ναυτική τραγωδία της Πέρδικας, να καταφτάνει πρώτος από τους γιατρούς του νησιού αλλά και να παίρνει πρωτοβουλίες, αφού στο νησί μας δεν υπάρχει σχέδιο δράσης για ανάλογα περιστατικά.
Αυτές τις μέρες τελειώνει το μεταπτυχιακό του που είναι Διαχείριση Κρίσεων Υγείας. Όπως μας είπε, σημαντικό σε μια κατάσταση κρίσης, εκτός από το ιατρικό κομμάτι είναι και το διαχειριστικό. να βάζεις προτεραιότητες, να εντοπίσεις ανάμεσα στους τραυματίες το βαρύ περιστατικό, με ποιον τρόπο θα τους μαζέψεις, πώς θα τους μεταφέρεις, με ποιους θα μιλήσεις στην Αθήνα.
Νέλλη Πετροπούλου: Σωκράτη, ποια είναι η γνώμη σου για την απόκτηση πλωτού ασθενοφόρου; Έχουμε τρία ασθενοφόρα στο νησί που σε αρκετές ανάγκες, νυχτερινές ώρες ή αργίες, είναι ακινητοποιημένα, κυρίως λόγω έλλειψης βάρδιας οδηγού αλλά και καυσίμων. Ένα πλωτό θα λειτουργήσει στην Ελλάδα της κρίσης ή θα το κοιτάμε δεμένο στο λιμάνι;
Σωκράτης Δούκας : Η Αίγινα με ένα ταχύπλοο είναι περίπου στα 3/4 της ώρας από τον Πειραιά. Πραγματικά η προσβασιμότητα είναι εύκολη και γρήγορη μέσω θαλάσσης, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα επείγον περιστατικό.
Ταιριάζει λόγω της ώρας, της εγγύτητας της απόστασης, αλλά δεν ταιριάζει σε όλα τα περιστατικά. Μπορείς να στείλεις ένα τραύμα που δεν μπορεί να το διαχειριστεί το Κέντρο Υγείας, να το επιδέσεις και να το στείλεις με πλωτό ασθενοφόρο στην Αθήνα.
Όμως, δεν μπορείς να μεταφέρεις οποιονδήποτε ασθενή με πλωτό μέσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, η θάλασσα δεν είναι πάντα ήρεμη. Π.χ. μια κοιλιά που πονάει, αν έχει ανεύρυσμα μέσα που είναι έτοιμο να αιμορραγήσει στα 4 μποφόρ αυτός ο άνθρωπος θα χτυπιέται σε ένα φορείο, το αγγείο θα σπάσει και θα τον χάσεις στη διαδρομή. Επίσης ένα καρδιολογικό πρόβλημα, ένα έμφραγμα που μπορεί να μετακινηθεί ο θρόμβος, ή ακόμα έναν πολυτραυματία, ένα εγκεφαλικό κλπ.
Ο σκοπός της διακομιδής στη νησιωτική Ελλάδα στο επείγον περιστατικό, είναι να τον μεταφέρεις με τη δυνατότερη ασφάλεια, αν δεν είναι ασφαλής, μην την κάνεις καλύτερα, κράτησέ τον στην δομή την υγειονομική, που είσαι υγειονομική δομή, να τον σταθεροποιήσεις και να τον στείλεις μετά με ασφάλεια, αυτό είναι η Πρωτοβάθμια Υγεία.
Πλωτό ασθενοφόρο δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ένας νόμος πλαίσιο που να κατοχυρώνει ή να οργανώνει το θέμα πλωτό ασθενοφόρο. Για να μην είναι δεμένο στο λιμάνι όπως είπες, μιλάμε για μια προδιαγραφή που δεν ξέρω που μπορούμε να τη βρούμε σαν προδιαγραφή. Στην Ελλάδα έχουμε τα ασθενοφόρα τα κανονικά και της αεροδιακομιδές.
Ν.Π.: Πώς λειτουργούν οι αεροδιακομιδές;
Σ.Δ.: Οι αεροδιακομιδές είναι επιχειρησιακό σχέδιο όπου εμπλέκεται η Πολεμική Αεροπορία παράλληλα με το ΕΚΑΒ. Στεγάζονται στην 112 πτέρυγα μάχης στην Ελευσίνα, που είναι τα Super Puma, τα C130, C27 και τα Αγκούστα Μπελ. Υπάρχει ένα συντονιστικό κέντρο το οποίο όταν δέχεται κλήση, ο γιατρός της εφημερίας διαχειρίζεται αυτή την κλήση, κρίνει αν πρέπει να σηκωθεί πτητικό μέσο ή αν πρέπει να το παραπέμψει σε πλωτό. Το πλωτό δεν είναι ασθενοφόρο, είναι απλώς διάφορα καΐκια, καράβια, που έχουν δώσει διαθεσιμότητα στα επιτόπου λιμεναρχεία και εξυπηρετούν τέτοιες καταστάσεις. Τέτοια καΐκια υπάρχουν πολλά στη νησιωτική Ελλάδα, όπως και θαλάσσια ταξί που είναι μερικώς επανδρωμένα ώστε να μπορούν απλά να μεταφέρουν έναν ασθενή.
Το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ κάνει τη διαχείριση, είτε μέσω του θαλάμου επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας ή απευθείας με τον θάλαμο επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, ανάλογα τι μέσο θα χρειαστεί.
Ν.Π. : Στην Αίγινα με ποιον τρόπο γίνονται σήμερα οι διακομιδές;
Σ.Δ.: Εδώ στην Αίγινα οι διακομιδές μας γίνονται με θαλάσσια ταξί, ή τα ιπτάμενα ή το πλοίο της γραμμής.
Εάν η διακομιδή γίνεται μέσω του Κέντρου Υγείας, ο ασφαλισμένος μπορεί να διεκδικήσει το κόστος ή μέρος αυτού, από το ταμείο του, γιατί αυτό γίνεται μέσα από το σύστημα, το ενιαίο του συστήματος υγείας.
Ελικόπτερα δεν έρχονται λόγω έλλειψης ελικοδρομίου, δεν θεωρούν ασφαλή την προσγείωση, που γινόταν κάποιες φορές στο λιμάνι.
Ν.Π. : Η λύση του ελικοδρομίου είναι εφικτή;
Σ.Δ.: Να στηθεί ένα ελικοδρόμιο δεν είναι μεγάλο κόστος και από εκεί και πέρα αφήνεις το ΕΚΑΒ να κάνει τη δουλειά του.
Για εμάς είναι το μόνο ανέξοδο, αφού υποστηρίζεται από μια ολόκληρη οργάνωση, που ήδη υπάρχει, την έχουμε έτοιμη, είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο οποίο είναι ενταγμένο το ΕΚΑΒ, δεν πληρώνεις και δεν επιβαρύνεται κανένας τίποτα.
Παρέχεις την καλύτερη δυνατή διακομιδή, τις καλύτερες συνθήκες. παραλαμβάνει εξειδικευμένο πλήρωμα του ΕΚΑΒ, ο γιατρός μαζί με το νοσηλευτή και σε 1/4 της ώρας είναι στην Ελευσίνα.
Ν.Π.: Το θέμα του ελικοδρομίου το επαναφέρεις, και εσύ και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, συχνά στο δημοτικό συμβούλιο. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;
Σ.Δ.: Υπάρχει η μελέτη για την περιοχή του Λεοντίου, όπου πρέπει να αποχαρακτηριστεί, πολεοδομικά. Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή, μας ανακοίνωσε πως έχει λήξει η περιβαντολογική μελέτη και χρειάζεται επικαιροποίηση. Γιατί μετά από 2,5 χρόνια που έχουν αναλάβει, που κάναμε την ερώτηση ως αντιπολίτευση, που άνοιξε ο φάκελος, το βλέπουν και μας το ανακοινώνουν τώρα; Θα είχε ήδη προχωρήσει.
Δυστυχώς δεν υπάρχει η βούληση, η πολιτική βούληση. Η δημοτική αρχή είναι η εξουσία που διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου, πρέπει κάποιος να ασχοληθεί, να το τρέξει και να το τελειώσει, είναι θέμα προτεραιότητας.
Όπως επίσης είναι θέμα προτεραιότητας και το έχω ζητήσει παλαιότερα, να οργανώσουμε ένα σχέδιο δράσης στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, π.χ. ένα ναυάγιο, ένα τροχαίο τουριστικού λεωφορείου, υπάρχει ένα πρωτόκολλο δράσης, εδώ στην Αίγινα δεν υπάρχει τίποτα.
Νέλλη Πετροπούλου