ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Ζητείται ελπίς

σκουπίδια Αίγινα 2014
Written by aeginalight

Η Κρυσταλία Πατούλη είναι καλή φίλη του νησιού.
Πέρα από τη δημοσιογραφική της δραστηριότητα, είχε διοργανώσει πέρσι το χειμώνα και στην Αίγινα το σεμινάριο “Αφήγηση Ζωής”  και συχνά επισημαίνει στο Aegina Light με mail δημοσιεύματα του διαδικτύου που αφορούν στο νησί για να τα προβάλλουμε.

Όταν πήραμε προ ημερών, ωστόσο, ένα δικό της κείμενο, με τίτλο Αίγινα χωματερή του ζόφου και της αδιαφορίας, νιώσαμε μια αμηχανία: όλο τα λέμε και τα ξαναλέμε, μήπως βγαίνει τίποτα; Πράγματι, άξιζε τον κόπο να γίνει πρωτοσέλιδο και να το κρατήσουμε 10 μέρες σαν πρώτο μας θέμα, μα κι αυτή η δημοσιοποίηση δεν κάνει με τη σειρά της κακό στο φετινό, σακατεμένο καλοκαίρι; Άσε που μοιάζει ακόμα περισσότερο κοροϊδία το δελτίο τύπου του δημάρχου κ. Σακκιώτη που επίσης προ ημερών αναρτήσαμε.

Μια περιήγηση στα μεγάλα site για την καθημερινή ενημέρωση, μας επισήμανε πως το πρόβλημα δεν κρύβεται κάτω από το χαλί. Στο Κουτί της Πανδώρας συναντήσαμε το κείμενο της κ. Πατούλη  αναρτημένο, και το χειρότερο, δίπλα στο κείμενο, σαν προηγούμενη, συναφής ανάρτηση, υπήρχε ένα άρθρο της 4ης Μαίου, με τίτλο Αίγινα, η βασίλισσα του Αργοσαρωνικού, όπου το ίδιο μέσο διαφήμιζε με τα καλύτερα λόγια τον τόπο που όλοι μας ζούμε, κι από την ευημερία του εξαρτάται κι η δική μας. Τρελαινόσουνα – η εικονική πραγματικότητα σε όλο της το μεγαλείο. Διάβαζες το ένα κι έπαιρνες το πρώτο καράβι κι ερχόσουνα, διάβαζες το άλλο και δεν περνούσες από την Αίγινα ούτε γι αστείο.
Θα πείτε, το πρώτο άρθρο ήταν ίσως στοχευμένη προβολή, ενώ το δεύτερο αγωνιώδης καταγγελία, αλλά το ερώτημα παρέμενε: υπάρχει πιθανότητα να έχουμε καταντήσει όντως ένας επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία επισκεπτών και κατοίκων σκουπιδότοπος μέσα στον Αύγουστο, ένα παράλογο, δύσβατο τοπίο, εντελώς ακατάλληλο για τουρισμό, χαλάρωση, καλοκαιρινές διακοπές, βρε αδερφέ; Ή ήταν υπερβολικές κραυγές όλ’ αυτά;
Αυτός ήταν ο προ ημερών προβληματισμός μας. Κι αφήναμε το θέμα στην πάντα. Από τότε έχει κυλήσει κάμποσο νερό στο αυλάκι.
Κεντρικός κορμός, μια αίσθηση ότι όσο δεν κουνιέται φύλλο από το κακό θα πηγαίνουμε στο χειρότερο.
Με αφορμή ότι σήμερα μας ρώτησε κάποιος, με ύφος δυσάρεστα υπαινικτικό: “Πού μένει αυτή η Πατούλη, ρε παιδιά, γιατί κάποιοι την ψάχνουνε να τη βρουν για τη ζημιά που κάνει στους επαγγελματίες,” θυμηθήκαμε πολλά που καθόλου δε μας αρέσουν στα τεκταινόμενα.
Φαίνεται πως στο νησί τα σκουπίδια δε βρίσκονται μόνο στους ξέχειλους σκουπιδονετεκέδες, έχουν περάσει στα σπίτια, στις αυλές, στους θώκους εξουσίας.
Σαν απόρροια της ίδιας απάθειας κι αδιαφορίας που και η κ. Πατούλη καταγγέλει στο άρθρο της.
Κι όποιος δε μιλάει γι αυτά καθίσταται απλά συνένοχος.
Μιλώντας λοιπόν:
Κ. Κακούση, είστε όντως υπεύθυνος επικοινωνίας του Φεστιβάλ Φιστικιού, κι αν ναι δίνετε το τηλέφωνό σας στις ομάδες που ψάχνουν να επικοινωνήσουν μαζί σας γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν το ξέρουν και δεν έχουν ιδέα κατά πόσο υπάρχουν χορηγοί γι αυτά που σκέφτονται – και δουλεύουν – για να υλοποιήσουν;
Κ. Μούρτζη, προχτές σας τηλεφωνήσαμε με αφορμή δημοσίευμα που σας ήθελε να συνυπογράφετε “μανιφέστο” 60 δημάρχων για να μας μιλήσετε γι αυτή την πρωτοβουλία σας. Μας απαντήσατε έκπληκτος ότι δεν είχατε υπογράψει ποτέ τίποτα, όπου σας είπαμε αν είναι ανακριβές να κατεβάσουμε την ανάρτηση και τότε ζητήσατε να μην κάνουμε τίποτα μέχρι να το δείτε – σε μισή ώρα είπατε, που θα πηγαίνατε σπίτι σας – προφανώς για να διαπιστώσετε αν είχατε υπογράψει ή όχι και τι. Σας ψάξαμε ξανά, αλλά δεν σας βρήκαμε στο τηλέφωνο, κι έχουμε μείνει με την απορία. Έστω όψιμα θυμηθείτε μας.
Επίσης, συστήνουμε σε όποιον θέλει να προκόψει το νησί να αφήσει τις έρευνες για το σπίτι της κ. Πατούλη, έχει τόσους άλλους στόχους να ξεσπάσει την οργή του: εμάς για παράδειγμα.

Χτες βράδυ ξέσπασε πυρκαγιά σε σκουπιδοτενεκέδες στη Χλόη, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Aigina Portal “από τύχη δεν υπήρχε κάποιος σοβαρός τραυματισμός, καθώς ακριβώς δίπλα από το σωρό με τα απορρίμματα υπάρχει ένας ξύλινος στύλος του ΟΤΕ που ήδη από την προηγούμενη φωτιά είχε υποστεί σοβαρές φθορές. Ο στύλος αυτός δεν αντικαταστάθηκε με αποτέλεσμα μετά και από αυτή τη φωτιά να κινδυνεύει να πέσει τραυματίζοντας είτε τους πυροσβέστες που έκαναν τη δουλειά τους, είτε κάποιον περαστικό.


Το ευτυχές ήταν ότι κάτοικος της περιοχής που είχε εντοπίσει το πρόβλημα, έριχνε συνέχεια νερό με κουβάδες προκειμένου να μην καταπέσει. Όταν οι πυροσβέστες ολοκλήρωσαν το έργο της κατάσβεσης η ατμόσφαιρα παρέμεινε βαριά από τη δυσωδία και την κάπνα, όμως δυστυχώς αυτή η δυσωδία παραμένει σε πολλά σημεία της ευρύτερης περιοχής, ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους λόγω της συγκέντρωσης πολλών απορριμάτων και των υψηλών θερμοκρασιών.”

Aegina Light

Το άρθρο της Κρυσταλίας Πατούλη:

 

Αίγινα: Χωματερή του ζόφου και της αδιαφορίας (από τους πάντες!). Ή αλλιώς: Ένα νησί μονίμως σε έκτακτη ανάγκη

 

Δεν είμαι Αιγινήτισσα αλλά επισκέπτομαι την Αίγινα από το 1965 που γεννήθηκα, μέχρι που εδώ και ένα χρόνο τη ζω σχεδόν καθημερινά. Αυτή τη χρονιά όπου κι αν πήγα αντίκρισα πολυκαιρισμένους σωρούς επί σωρών –στην κυριολεξία- από σκουπίδια, ξεκοιλιασμένες σακούλες με σαπισμένα αποφάγια, λιωμένα παγωτά κολλημένα στο έδαφος από το πάλαι ποτέ, πλαστικά παντός είδους, σε απλά ελληνικά βρώμα και δυσωδία (όλα αυτά τα οποία  συνοδεύονται κατ’ αποκλειστικότητα με διάφορες πιθανές ασθένειες, κατσαρίδες και ποντίκια). Κι όχι ότι είναι είδηση αλλά δεν πάει άλλο. H Αίγινα έγινε χωματερή του ζόφου και της αδιαφορίας (από τους πάντες!). Ή αλλιώς: Ένα νησί μονίμως σε έκτακτη ανάγκη.

Με φρίκη διαπίστωσα σιγά σιγά ότι το ίδιο σκηνικό είναι στημένο όχι μόνο στο εσωτερικό του νησιού αλλά και κατά μήκος της άλλοτε υπέροχης παραλιακής οδού που είχα την ατυχία να την περπατήσω σπιθαμή προς σπιθαμή.

Διότι είναι διαφορετικό να περνάς με αυτοκίνητο και φευγαλέα να πέφτει το μάτι σου και εντελώς διαφορετικό να περπατάς δίπλα σε αυτές τις επικίνδυνες εστίες μολύνσεως που κάθε ώρα που περνάει κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο όλο και κακοφορμίζουν σαν πτώματα με την πάροδο των ημερών και των μηνών(διότι και μήνες κάνει να περάσει σκουπιδιάρικο να τα πάρει, ή ακόμα και …αιώνες όπως αποδεικνύεται σε κάποιες περιπτώσεις).

Κι όταν θυμηθεί να περάσει επιτέλους κάποτε το σκουπιδιάρικο (μην ξεχάσεις να αγοράζεις λαχείο την ίδια μέρα!), μαζεύει μόνο όσα βλέπει η πεθερά. Σκουπίδια παντού. Γύρω από μουσεία, ξωκλήσια, φάρους, π α ν τ ο ύ…

διαβάστε περισσότερα εδώ

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.