ΕΑΥΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ο Καλύτερος μας Φίλος

Written by aeginalight

Το καλοκαιράκι σκέφτεται σοβαρά να μας αποχαιρετήσει ενώ εμείς με μεγάλη χαρά συνεχίζουμε να το απολαμβάνουμε, επιμένοντας σε ό, τι μας το θυμίζει και μας συνδέει με αυτό.

     Το καλοκαιράκι σκέφτεται σοβαρά να μας αποχαιρετήσει ενώ εμείς με μεγάλη χαρά συνεχίζουμε να το απολαμβάνουμε, επιμένοντας σε ό, τι μας το θυμίζει και μας  συνδέει με αυτό. Το ξενύχτι, οι διατροφικές κραιπάλες, οι οινοποσίες μέρα μεσημέρι και η ραστώνη έχουν αφήσει τα σημάδια τους πάνω μας και μας καλούν να δράσουμε με περισσότερη κίνηση.

     Εμπρός, λοιπόν, εξοπλιστείτε με διάθεση φροντίδας και προσφοράς διαφορετικών ερεθισμάτων στον οργανισμό σας αλλά και ευρύτερα στον εαυτό σας. Το μυστικό άλλωστε για μια αρμονική συνύπαρξη του εσωτερικού κι εξωτερικού μας κόσμου βρίσκεται στην ποικιλία των μηνυμάτων που λαμβάνουμε σε όλα τα επίπεδα, ψυχικά, πνευματικά, και σωματικά.

     Οφέλη της σωματικής κίνησης.

     Οι επιστήμονες λένε ότι η φυσική ζωή, και η καθημερινή άσκηση μειώνουν τα συμπτώματα της γήρανσης  και αυξάνουν  κατά 50% την  διάρκεια της ζωής μας, βελτιώνοντας τα πάντα στον οργανισμό μας, από τη διάθεσή μας μέχρι την οργανική λειτουργία. Η φυσική άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία πέρα από την ευεξία που μας προσφέρει, ή την αύξηση της δύναμης και της ευλυγισίας του κορμιού μας.

  • Αυξάνει την κυκλοφορία, κινητοποιεί το μηχανισμό αποβολής των τοξινών που κάνουν το σώμα και το δέρμα να γερνούν.
  • Απελευθερώνει το συγκινησιακό και σωματικό άγχος.
  • Διώχνει το λίπος και  βοηθά δραστικά στον έλεγχο του σωματικού  βάρους.
  • Δραστηριοποιεί και τροφοδοτεί τις εσωτερικές  πηγές  μας ενέργειας.
  • Η σωματική άσκηση παράγει ενδορφίνες, εξαιρετικούς ανυψωτές στο σώμα, δημιουργώντας  αίσθηση ευεξίας, ζωντάνιας, αισιοδοξίας.

     Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να επιλέξουμε τον τρόπο άσκησης που ταιριάζει καλυτέρα στην ιδιοσυγκρασία  μας,  στον οργανισμό μας, και τον σωματότυπό μας, και παράλληλα να μας ευχαριστεί σαν δραστηριότητα. Και, φυσικά, η επανάληψη γίνεται συνήθεια, και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια καλή συνήθεια, ένα από τα κλειδιά της υγείας και της ευτυχίας. Ένας σύμμαχος παραπάνω, εφόσον το αποφασίσετε, είναι η φύση γι’ αυτό επιλέξτε ένα σπορ που να γίνεται έξω, όσο αυτό είναι εφικτό.

     Το πρώτο άθλημα με το οποίο θα ασχοληθούμε  είναι  ευχάριστο, ξεκούραστο, οικονομικό, και αποτελεί την απλούστερη μορφή άσκησης που χαρίζει υγεία και ομορφιά.

     Το περπάτημα είναι ένας προσιτός τρόπος άσκησης σε όλους.

     Δεν έχει όριο ηλικίας, περιορισμούς, δυσκολίες, αυστηρό πρόγραμμα, ιδιαίτερη προετοιμασία. Ασκεί το σώμα και το πνεύμα ενώ παράλληλα χαρίζει μοναδική ευφορία, ειδικά αν περπατάτε στη φύση.

Για να αρχίσετε δεν χρειάζεται να αλλάξετε το ημερήσιο πρόγραμμά σας, αρκεί να αλλάξετε κάποιες καθημερινές σας συνήθειες.

     Είναι εύκολο για όλους μας να αφήσουμε το αυτοκίνητο μας και να περπατήσουμε για τις δουλειές στην πόλη, αρχικά, και προοδευτικά να αυξήσουμε το χρόνο από 10΄λεπτα σε 20 μέχρι να φτάσουμε τα 30΄με 45΄λεπτα ημερησίως. Μια καλή συντροφιά θα βοηθούσε στο μοίρασμα αυτής της εμπειρίας, αλλά είναι και εξαιρετική στιγμή για περισυλλογή και ενδοσκόπηση, εσείς διαλέγετε.

     Ας δούμε τώρα μερικά από τα ευεργετικά αποτελέσματα του περπατήματος.

  • Βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα
  • Δυναμώνει τους μύες
  • Επιδρά θετικά στη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, και της καρδιάς.
  • Οξυγονώνει τα κύτταρα
  • Αυξάνει την ελαστικότητα  των αρθρώσεων
  • Διώχνει το στρες
  • Κατεβάζει την πίεση
  • Αυξάνει την αντοχή
  • Μειώνει τους πονοκέφαλους
  • Αυξάνει τις τιμές της καλής χοληστερόλης
  • Το καθημερινό περπάτημα προφυλάσσει την υγεία των οστών και αποτρέπει την καθίζηση των σπονδύλων.

     Έρευνες του πανεπιστήμιου ERVIN της CALIFORNIA στο οποίο έγιναν μελέτες σε γυναίκες με 5-25 κιλά υπέρβαρες, διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν πεζοπορία έχασαν 5-7 κιλά μέσα στους 6 πρώτους μήνες χωρίς να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες.

     Αυτό που χρειάζεται είναι ένας σταθερός ρυθμός στο βηματισμό και χρονική διάρκεια.

     Φορέστε λοιπόν άνετα ρούχα και κατάλληλα παπούτσια

     Χρησιμοποιήστε ολόκληρο το πέλμα ώστε να γίνεται σωστή κατανομή του βάρους

     Κρατήστε το πάνω μέρος του σώματος ίσιο και ισορροπημένο

     Περπατάτε με σταθερή ταχύτητα, ούτε πολύ γρήγορα ούτε πολύ αργά με ζωηρό   βηματισμό.

     Από εμάς: καλούς, εποικοδομητικούς, αποτελεσματικούς, ευχάριστους περιπάτους.

     Ο 10λογος για να νιώθετε καθημερινά υπέροχα

  1. Δοκιμάστε να κάνετε κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό, από το να αλλάξετε διαδρομή για τον προορισμέ σας μέχρι να δοκιμάσατε μια νέα γεύση
  2. Αναλάβετε την ευθύνη των πράξεων σας, έτσι θα πάρετε την ζωή σας στα χέρια σας και δεν θα περιμένετε λύση από αλλού.
  3. Προσπαθήστε να κάνετε κάποιον να αισθανθεί  ευχάριστα, χαμογελάστε σε  έναν άγνωστο, βοηθείστε έναν ηλικιωμένο, θυμηθείτε ένα μοναχικό άτομο.
  4. Βάλτε στο ημερήσιο πρόγραμμα σας όποια μορφή άσκησης αγαπάτε.
  5. Τροφοδοτήστε το εσωτερικό σας παιδί, παίξτε με τα παιδιά σας,  πείτε ανέκδοτα με φίλους, κ.λ.π.
  6. Κανονίστε μίνι αποδράσεις, έστω και στην άλλη μεριά του νησιού.
  7. Σταματήστε την τακτική «Θα το κάνω αύριο», το τώρα είναι η ιδανική ώρα .
  8. Πάρτε πρωτοβουλία στις σχέσεις σας. Εκφραστείτε ελεύθερα στον άνθρωπο που σας ενδιαφέρει. Τα ευχαριστώ και τα Σ’ Αγαπώ στοιχειώνουν όταν δεν ειπωθούν στην ώρα τους
  9. Φροντίστε το σώμα σας και τον εαυτό σας συνολικά, έτσι και αλλιώς  το αξίζετε.!
  10. Να είστε ευγνώμονες για όλα όσα έχετε και όχι εστιασμένοι σε ό, τι δεν έχετε. Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε ως δεδομένα καταστάσεις και αγαθά που για άλλους φαντάζουν πολύ μακρινά. Χαρείτε λοιπόν και εκτιμήστε όσα έχετε. 

Μίρκα Βερβίτα

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.