ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη χελώνα στο φοίνικα

Written by aeginalight

Στο σεμνό και ιστορικό κτίριο του Κυβερνείου εγκαινιάστηκε τη Κυριακή Έκθεση, υπό τον παραπάνω τίτλο, με πολύ ενδιαφέροντα τεκμήρια οργανωμένη από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Τοπικό Αρχείο Αίγινας και την Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη.

Στο σεμνό και ιστορικό κτίριο του Κυβερνείου εγκαινιάστηκε τη Κυριακή  Έκθεση, υπό τον παραπάνω τίτλο, με πολύ ενδιαφέροντα τεκμήρια οργανωμένη από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Τοπικό Αρχείο Αίγινας και την Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη.

Παρουσιάζοντας την έκθεση στους πολυάριθμους επισκέπτες, η κυρία Α. Γιαννούλη, υπεύθυνη του Αρχείου, τόνισε την μεγάλη αξία των τεκμηρίων που φυλάσσονται στο τοπικό αρχείο (συνολικά 25000 έγγραφα), όπως και των βιβλίων και άλλων εγγράφων που βρίσκονται στην δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία περιέχει 45000 βιβλία μεταξύ των οποίων πολύτιμα εκκλησιαστικά περασμένων αιώνων. Πράγματι, το Αρχείο έχει διασώσει και προσπαθεί να προβάλει με κάθε τρόπο μεγάλο αριθμό εγγράφων και τεκμηρίων από τον 18 αιώνα και τον 19 αιώνα ιδίως, και μάλιστα από την περίοδο όπου ο Καποδίστριας κυβέρνησε την Ελλάδα από την Αίγινα (Ιανουάριος 1828 – Οκτώβριος 1829).  Και αυτό, πάρα την μεταφορά των περισσοτέρων εγγράφων στο Ναύπλιο τότε και αργότερα στα ΓΑΚ στην Αθήνα. Επίσης, στο αρχείο φυλάσσονται έγγραφα του Ειρηνοδικείου της Αίγινας ( 1829 έως σήμερα) όπως και το πολύτιμο αρχείο των φυλακών της Αίγινας (1894-1985). Όπως τόνισε η κυρία Γιαννούλη, το αρχείο των φυλακών διασώθηκε από την Γωγό Κουλικούρδη με την φροντίδα της κυρίας Λίνας Πετρίτης. Άλλες ομάδες εγγράφων προέρχονται από τις κοινότητες και τα σχολειά της Αίγινας και το Αγκίστρι μετά το 1834. Τα αρχεία του Δήμου Αίγινας  ξεκινούν από το 1836. Υπάρχει επίσης  ικανός αριθμός συνεταιριστικών εγγράφων από το 20 αιώνα και αρχείο συλλόγων όπως και συλλογές ιδιωτικών οικογενειακών εγγράφων και εξήντα γκραβούρες του 19ου αιώνα με φορεσιές, τοπία και μνημεία της Αίγινας

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό του Πατέρα Εμμανουήλ, συγγραφέα ειδικής έκδοσης για την ιστορία της Αίγινας, ο οποίος πραγματοποίησε λίγο αργότερα ξενάγηση στην Μητρόπολη για τους ενδιαφερόμενους.

Παρουσιάζοντας την έκθεση των εγγράφων και τεκμηρίων στις αίθουσες του Κυβερνείου, η κυρία Γιαννούλη αναφέρθηκε στο μεγάλο ιστορικό πλούτο της Αίγινας από την πρώιμη αρχαιότητα, στην Μάχη της Σαλαμίνας και τον Ναό της Αφαίας. Ειδική μνεία έγινε για τα νομίσματα, όπως αναφέρει ο τίτλος της έκθεσης συνδέοντας την αρχαία χελώνα με τον φοίνικα της καποδιστριακής περιόδου. Η εκδήλωση τελείωσε με ειδική αναφορά στην διάσωση των καποδιστριακών κτιρίων της Αίγινας το ταχύτερό δυνατών.

Σημειώνουμε πως σύμφωνα με το βιβλίο επισκέψεων του αρχείου, μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2013, μαθητές 13 σχολείων από διάφορες τάξεις ιδίως του λυκείου επισκέφθηκαν το αρχείο προερχόμενοι από το Πειραιά, την Αθήνα  καθώς φυσικά και την Αίγινα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 31 Μαΐου. Ώρες επισκέψεων : καθημερινά 11:00 – 13:00, τις εργάσιμες ημέρες.

Α. Κράους

 

 

φωτογραφίες: Ν.Π

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.