Φτάνουμε στο συμπέρασμα πως η διοίκηση –και όχι μόνον- δεν έχει καταλάβει διόλου το μέγεθος των προβλημάτων, των άλυτων από μήνες, που έχουν εγκατασταθεί πλέον στην Αίγινα. Είναι απόρροια άγνοιας, αδιαφορίας ή απόκρυψης το να μη γίνεται καν αναφορά για τα πάγια προβλήματα που βάλλουν, κυριολεκτικά θανάσιμα, την Αίγινα; Το εάν είναι η όχι ‘μαχητά’, απ’ ότι φαίνεται, θα αργήσουμε αρκετά να το μάθουμε. Πιθανώς να μας έρθει ως προεκλογικός μποναμάς σε μια κρίση αυτογνωσίας –από τις σπάνιες πια- της διοίκησης. Μέχρι τότε, όμως, η Αίγινα των δεκατριών χιλιάδων πολιτών που πληρώνουν τα δημοτικά τέλη για την καθαριότητα, τους λογαριασμούς ύδρευσης, αλλά και η Αίγινα των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών που σταδιακά φτάνουν στο νησί, γίνεται έρμαιο των συνθηκών που κατακρημνίζουν την τουριστική μας προβολή, που κλονίζουν συθέμελα την ήδη επιβεβαρυμένη σχέση πολίτη- διοίκησης.
Κι όσο εμείς εξαγοράζουμε τετρασέλιδο αφιέρωμα σε μεγάλο περιοδικό διεθνούς ακτινοβολίας για κάτι λιγότερο από χίλια ευρώ, τα μεγάλα ηλεκτρονικά μέσα της χώρας αναμεταδίδουν τις εικόνες των όγκων που συσσωρεύονται σε κεντρικά σημεία ολόκληρου του νησιού.
H διοίκηση Σακκιώτη, βέβαια, καλεί τον κόσμο σε σύμπραξη, εντός μικροφώνου με ένα κάλεσμα δευτερολέπτων, δίχως στρατηγική, δίχως όραμα. Η αντιπολίτευση, από την άλλη, κατά το σύνηθες κατακρίνει την τραγικότητα της αναποτελεσματικότητας του δήμου, δίχως κι εκείνη να καταθέσει μια δική της λύση, να οργανώσει αυτό που δε μπορεί ή δε θέλει η δημοτική αρχή. Το κατά πόσο, βέβαια, το σώμα των αιρετών μάχεται για το καλό και την επίλυση των προβλημάτων της Αίγινας, το αφήνουμε στην κρίση σας. Άραγε, εκείνοι οι πολίτες επιβεβαιώνονται μιλώντας περί αχρηστίας δημάρχου, πολιτικές αλητείας και επικινδυνότητας; Αδιαμφισβήτητα τα παράπονα στους δρόμους και τα σπίτια, δε μπορούν να αλλάξουν την παρούσα κατάσταση που διαιωνίζεται φαντάζοντας σα να μην υπάρχει γυρισμός.
Ρεκόρ στα προημερησίας
Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, η συζήτηση των προημερησίας διατάξεως ζητημάτων διήρκεσε κάτι λιγότερο από μια μόλις ώρα, με τα τόσα προβλήματα που συζητώνται σε καφενεία, σε μαγαζιά, γύρω από οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, να μοιάζουν μηδαμινά. Αν με λίγες λέξεις περιγράφαμε αυτή τη συνεδρίαση, σίγουρα θα λέγαμε πως αναφερόταν σε ένα διάφορο κόσμο, μια άλλη λίγο πιο αγγελικά πλασμένη κοινωνία.
Με ανακοινώσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση. Δύο εκ των οποίων και ‘πρόδωσαν’ το χαρακτήρα των συζητήσεων. Ο δήμαρχος απέστειλε ευχαριστήριο στο νηπιαγωγείο των Αγίων Ασωμάτων, για τον καθορισμό που πραγματοποίησε με τα νήπια στην ευρύτερη περιοχή, με τον κο Γρηγορόπουλο να τονίζει εκτός μικροφώνου «Τα νήπια θα μας καθαρίσουν!»
Η κα Γιαννούλη, προϊστάμενη του Ιστορικού Αρχείου Αίγινας εξέδωσε ανακοίνωση προτείνοντας ως εναλλακτική λύση τη μίσθωση του κτιρίου του Ο.Τ.Ε. με κόστος πεντακόσια ευρώ το μήνα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του αρχείου, μα και να μη γίνει η ανεπιθύμητη μεταφορά του στο επισφαλές –όπως λέγεται- δημοτικό του Βαθέος.
Με γραπτή του επερώτηση ο κος Φιλ. Τζίτζης ζήτησε την ένταξη ως θέμα ημερήσιας διάταξης στην επόμενη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, την τροποποίηση του Π.Δ. 899/76, προκειμένου να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τις κτηνοτροφικές μονάδες και τα οικόσιτα.
Ο περιφερειακός και η… ‘μάχη’ για τη μελέτη.
Στον εναρκτήριο λόγο του ο δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης, μίλησε για τη μελέτη που ετοιμάζεται και προβλέπει τη δημιουργία πεζοδρομίου στη λεωφόρο Καζαντζάκη, μα και τη διάνοιξη της περιφερειακής οδού «το σχέδιο μελέτης θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν απαιτείται απαλλοτρίωση οικημάτων, χωραφιών…» Συνεχίζοντας επισήμανε πως τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί για την υπογραφή της σύμβασης μεταφοράς νερού μέσω υποθαλάσσιου αγωγού είναι … «μαχητά», ενώ επισήμανε πως «Ξεκινά η άμεση εκκένωση για τη στήριξη και αποκατάσταση του Κυβερνείου», τονίζοντας με περίσσεια άνεση ότι ο δήμος εμμένει στην αρχική του θέση για μεταφορά του Ιστορικού Αρχείου στο σχολείο Βαθέος.
Ο κος Γρηγορόπουλος εντόνως για τη νέα αυτή τροπή στον υποθαλάσσιο είπε μεταξύ άλλων «Καταλαβαίνετε σε πόσο δύσκολη θέση είναι ο δήμαρχος. Το παναιγινήτικο αίτημα που είχε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο, τώρα μας λέει, είναι μαχητό. Θα πολεμήσουμε, δηλαδή, ξανά από την αρχή! Είναι δύσκολο αυτήν τη στιγμή να φτιάξουμε ένα φάκελο, μια μελέτη, γιατί σε αυτό έγκειται το πρόβλημα.» Σε αυτό το σημείο, ο κος Σακκιώτης τον διέκοψε λέγοντάς του : «Τι άσχετα είναι αυτά που λέτε;» Με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να αναφέρει «Κατεβάσατε το κεφάλι για το παναιγινήτικο αίτημα, το μόνο έργο που είχατε να κάνετε. Μας περάσατε τον αγωγό υποσημείωση στο νηπιαγωγείο. Μπροστά στον αγωγό όλα τα άλλα είναι ζητηματάκια. Σας το’ λεγα πως δε θα βγάλετε όλη τη θητεία.»
Όπως επισήμανε ο κος Κουκούλης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού να μην κατορθώσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007- 2013 τονίζοντας μάλιστα «Είναι καλό να αναζητήσουμε τι έφταιξε με τα φύλλα δημοπράτησης που ο κος δήμαρχος διαβεβαίωνε πως θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Μήπως η απόρριψη της σύμβασης είναι μια ευκαιρία να πούμε μέχρις εδώ με τους συγκεκριμένους μελετητές και με νέους μελετητές να θέσουμε σκληρότερους όρους;»
Λίγο αργότερα ο κος Πετρίτης, λαμβάνοντας το λόγο, διευκρίνισε την αρχική τοποθέτηση του κου δημάρχου για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη μελέτη με τα εξής λόγια «Τα μηνύματα που πρέπει να βγαίνουν από το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα για να μην υπάρχει σύγχυση. Δεν είναι ότι δε θα συνεχίσει το έργο, απλώς παρουσιάστηκαν κάποια κωλύματα – συγγενείς αιτίες που προκύπτουν σε κάθε έργο.»
Ο κος Γκότσης, στη δική του τοποθέτηση επί του θέματος, εξέφρασε μια κοινώς αποδεκτή γνώμη. «Για να λυθούν τα προβλήματα πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Εσείς δε θέλετε λύσεις. Έχετε στυλώσει τα πόδια και περιμένετε να έρθουν λύσεις.» Ο κος Οικονόμου, ανέφερε μια άλλη πλευρά εκείνη των χρηματικών αποθεμάτων της περιφέρειας, μιας και όπως επισήμανε πρόκειται να δοθούν χρήματα για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, αλλά και για την εγκατάσταση της Περιφέρειας σε κτήριο του Λάκη Γαβαλά.
Μεταφορά Ιστορικού Αρχείου: η πρόταση Ο.Τ.Ε.
Η κα Γιαννούλη, με επιστολή της –όπως αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις- πρότεινε στο σώμα την ενοικίαση του κτηρίου του Ο.Τ.Ε., ώστε η μεταφορά του ιστορικού αρχείου και της δημόσιας βιβλιοθήκης να μη γίνει τελικά, παρά την έγκρισή της από το δημοτικό συμβούλιο, στο Βαθύ. Ο κος Κουκούλης και ο κος Κοττάκης, τη χαρακτήρισαν ως καλύτερη πρόταση με τον πρώτο να σημειώνει πως εάν υπάρχει χρόνος θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.
Ο κος Πετρίτης, στην τοποθέτησή του επί του θέματος και ύστερα από την έκφραση του κου δημάρχου πως για τη μεταστέγαση ο δήμος εμμένει στη θέση του, είπε «Η μόνη εμμονή είναι να ολοκληρωθεί το έργο. Στο Βαθύ είναι το μόνο κτήριο που πληρεί τις προϋποθέσεις. Είναι τιμή για την περιοχή. Άλλωστε, συναντώνται και πολλά προβλήματα για να νοικιάσει ο δήμος ένα κτήριο. Πρέπει να περάσει από επίτροπο…» Ο κος Μαράκης, ωστόσο, πρότεινε στο σώμα να επανέλθει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, «…είναι σοβαρό θέμα. Μιλά για ιστορία.»
Σκουπίδια, και άλλα σκουπίδια.
Εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έφεραν στη συζήτηση το πολύκροτο θέμα των σκουπιδιών. Γι’ αυτό, μάλιστα, μέχρι και σελίδα στο Facebook έχει δημιουργηθεί. Εικόνες της Αίγινας ως σκουπιδότοπος κάνουν το γύρω του διαδικτύου και ο δήμαρχος έκανε μια… πετακτή αναφορά στη δευτερολογία του, τονίζοντας δε πως «επιτέλους και οι Αιγινήτες πρέπει να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση». Το θέμα τις καθαριότητας, ανέφερε πως είναι αποτέλεσμα πολλών συνιστωσών που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. «Είναι το γεγονός πως τα σκουπίδια μεταφέρονται με επιβατηγά πλοία στη χωματερή της Φυλής, η οποία για μιάμιση ημέρα ήταν κλειστή, επειδή βρήκαν πάλι έναν Πακιστανό. Είναι, όμως και το ελλειπτικό προσωπικό, αλλά και ο φόβος να εναποθέσουμε υλικά έπειτα και από τη σύλληψη Μπέση.» Ποιο ιδιαίτερη από τις τοποθετήσεις ήταν εκείνη του κου Κοττάκη «Άλλο ένα ρεκόρ κατέκτησε η διοίκηση· την απόκτηση της μαύρης σημαίας, με τα σκουπίδια. Ευτυχώς που ο κος δήμαρχος δε μίλησε για αειφόρο ανάπτυξη. Μόνο εικόνα πρώτης πρωτεύουσας δεν είναι.»
Ας τονίσουμε πως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απουσίαζε από τη συνεδρίαση.
Και ο δημόσιος απολογισμός;
Στα διδακτήρια της κοινότητας Μεσαγρού. Αυτή ήταν η πρόταση της διοίκησης, αυτή και κατοχυρώθηκε να υλοποιηθεί σε δεκαπέντε ημέρες από εχθές με 15 ναι, 6 όχι και 2 παρόν. Η ανακοίνωση της τοποθεσίας γέννησε αυτομάτως τη γνώμη πως δεν επελέγει για την ενδυνάμωση της περιφέρειας και την αποκέντρωση, αλλά για να… «κρυφτούν» οι διοικούντες ή μια τακτική που θυμίζει προεκλογική περίοδο. Ισχυρότερο αντεπιχείρημα ήταν η απόσταση που θα αποτελούσε και τροχοπέδη στην έλευση των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κος Πετρίτης είχε προτείνει τον αύλειο χώρο του γυμνασίου της Κυψέλης, μα παρ’ όλα αυτά ψήφισε υπέρ του Μεσαγρού. Η πρόταση του κου Γρηγορόπουλου αναφερόταν σε δημόσιο απολογισμό στην Παλιά Προβλήτα ή στο λιμάνι, κοντά στον Άγιο Νικόλα τον Θαλασσινό. Ενώ εκείνη του κου Κοττάκη, μιλούσε για απολογισμό στο σημείο μεταφόρτωσης των απορριμμάτων.
Με επιστολή του, πολίτης της Αίγινας πρότεινε ο δημόσιος απολογισμός να τελεστεί στον ανοικτό χώρο του Κέντρου Υγείας, προκειμένου η διοίκηση και σύσσωμη η κοινωνία της Αίγινας να ταχθούν μαζικά στην προστασία του δικαιώματος της υγείας που καταβαραθρώνεται, αλλά και στη δυναμική διεκδίκηση με τη σύμπραξη -εμφανώς- και του δήμου, των αναγκαίων που στερείται το Κέντρο Υγείας και κατ΄ επέκταση και όλοι εμείς οι πολίτες. Η πρόταση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο δεν συζητήθηκε καν από το σώμα, αφήνοντας να περάσει μια ευκαιρία για πίεση της κεντρικής διοίκησης στο θέμα του Κέντρου Υγείας που αιωρείται, καταδεικνύοντας παράλληλα την αδιαλλαξία της δημοτικής αρχής, αλλά και το ανεπαρκές ενδιαφέρον για το μεγάλο ζήτημα.
Ο λόγος και ο αντίλογος
Κλείνουμε με κάτι που είπε ο κος Δήμαρχος στη δευτερολογία του κατά τη διάρκεια των προημερησίας «Ο κόσμος ζητά να αλλάξουμε την πραγματικότητα» Εμείς, ασφαλώς συμφωνούμε. Απλώς μια διευκρίνιση. Ζητά αλλαγή της πραγματικότητας στα σημεία εκείνα που έχουν κάτι προβληματικό, όχι τη μεταστροφή της σε κάτι εξωπραγματικό. Γιατί εμείς μια τέτοια ροπή διακρίνουμε.
Τόνια Ζαραβέλα

