ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καποδίστριας – Spinelli σήμερα. Ευρωπαϊκή Ένωση: Διάλυση ή επανεκκίνηση;

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013, ώρα 20:00 Αυλή Εκκλησίας Σωτήρος (Πίσω από το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο)

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013, ώρα 20:00 Αυλή Εκκλησίας Σωτήρος (Πίσω από το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο)

Αυτό το ερώτημα τίθεται από την «κρίση» που ζούμε, η οποία έχει πυροδοτήσει τόσες εικασίες για τη «μοίρα της Ελλάδας».

Ιωάννης Καποδίστριας, Altiero Spinelli:  δύο εμβληματικές προσωπικότητες πανευρωπαϊκής εμβέλειας που σηματοδοτούν δύο ξεχωριστές φάσεις της πορείας για την ενωμένη Ευρώπη των πολιτών. Οποιος έχει επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γνωρίζει καλά  ότι ο Spinelli λειτουργεί εξίσου συμβολικά για την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο ο Καποδίστριας για την πλειοψηφία των Ελλήνων που θεωρούν την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους το 1828, στη Αίγινα, ως ιστορικό άλμα όχι μόνο για τους πολίτες αυτής της χώρας αλλά και για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Σήμερα μέσα στην κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει προς την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό χώρο να δοκιμάσει πολιτικές που είναι εξαιρετικά προβληματικές για τους λαούς της Ευρώπης. Είναι άραγε δυνατό μέσα σε αυτή τη συγκυρία να πιστεύει κανείς ότι οι ιδέες αυτών των δύο οραματιστών είναι ικανές να επηρεάζουν την πραγματικότητα των ημερών μας, δίνοντας νεες προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Οι τρεις ομιλητές της εκδήλωσης  θα επιχειρήσουν να δώσουν μια απάντηση.

Ο Παναγιώτης Πασπαλιάρης, συγγραφέας, ο οποίος έχει μιλήσει δύο φορές στην Αίγινα για τον Καποδίστρια ως Ευρωπαίο πολιτικό, θα ασχοληθεί με το ερώτημα της επάρκειας της Καποδιστριακής αντίληψης για τα διλήμματα της σημερινής εποχής.

Ο  Giulietto Chiesa, γνωστός ακτιβιστής δημοσιογράφος και πρώην Ευρωβουλευτής, θα παρουσιάσει παρόμοιο προβληματισμό για τον συμπατριώτη και ομοϊδεάτη του Altiero Spinelli.

Ο Ανδρέας Κούκος, Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννου Καποδίστρια,συνοψίζοντας και σχολιάζοντας, θα αναπτύξει τη δική του επιστημονική οπτική.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ζωή Γεωργιάδου.

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.