ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η ελληνική πραγματικότητα σε 39 ντοκιμαντέρ

Αμιγώς ελληνικό, γεγονός που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ομοειδή φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest θα ανοίξει σήμερα για 7η συνεχή χρονιά στην πόλη της Χαλκίδας.

 

Αμιγώς ελληνικό, γεγονός που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ομοειδή φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest θα ανοίξει σήμερα για 7η συνεχή χρονιά στην πόλη της Χαλκίδας.

Ενας άθλος, αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες και τον πολύ μειωμένο προϋπολογισμό του. Ευτυχώς, όπως μας είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Σταύρος Ιωάννου, το φεστιβάλ χρηματοδοτείται ακόμα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και έχει για υποστηρικτή το δήμο, που του διαθέτει τους χώρους προβολών. Σε πείσμα των δυσκολιών, χρόνο με το χρόνο το φεστιβάλ ανεβαίνει, τόσο σε προσέλευση όσο και σε κύρος: φέτος το επέλεξαν 34 ντοκιμαντερίστες για την ελληνική πρεμιέρα τους.

Στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα συμμετέχουν 39 ελληνικά ντοκιμαντέρ της τελευταίας χρονιάς (16 μεγάλου μήκους, 23 μικρού μήκους). Αλλα 13 θα παιχτούν στο Πανόραμα. Το Docfest, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή, θα προβάλει συνολικά, σε όλα του τα τμήματα, 75 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους. Το ντοκιμαντέρ ως είδος πάντα είχε ενδιαφέρον, «φωτίζοντας» πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας που αφυπνίζουν τη συνείδηση. Πόσω μάλλον σήμερα. Μεταξύ των ταινιών που διαγωνίζονται είναι και «Ο δρόμος του Σταυρού» του Μάρκου Γκάστιν, που παρακολουθεί πέντε υποψήφιους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές -ανάμεσά τους και τον Η. Παναγιώταρο της Χ.Α.

Φέτος, το φεστιβάλ απέκτησε κι ένα νέο τμήμα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά και νέους, τη «Νεανική δημιουργία», ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ουκ ολίγα μάστερκλας.

Η τελετή έναρξης είναι αφιερωμένη στο σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ οργανώνονται εκθέσεις αφίσας για τον κινηματογράφο, φωτογραφίας και πορτρέτων ηθοποιών, τιμητικές εκδηλώσεις για τα τριαντάχρονα της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος, για τα σαραντάχρονα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και για τα 63 χρόνια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Θα παρουσιαστούν βιβλία και αφιερώματα, όπως στο Γερμανικό Ντοκιμαντέρ, αλλά και στο σημαντικό ντοκιμαντερίστα Λάκη Παπαστάθη, για τον οποίο το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί και τιμητική εκδήλωση. Τέλος, στη τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στους Σκαπανείς του Ελληνικού Κινηματογράφου, με την προβολή του βωβού ντοκιμαντέρ «Οι Σκαπανείς 1906-1925» από το Αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Σε ειδική προβολή θα προβληθεί για πρώτη φορά το νέο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ιωάννου με θέμα τις αρχαίες λατρείες που επιβιώνουν μέχρι σήμερα.

πηγή: enet.gr

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.