ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μπλε περίοδος του Πικάσο – Όταν ο γνωστός ζωγράφος άλλαξε το ύφος και το χρώμα των έργων του για 3 χρόνια

Γεννημένος το 1881 ο Πάμπλο Πικάσο αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς αλλά και σπουδαιότερους εικαστικούς του 20ου αιώνα με το έργο του να γίνεται αναγνωρίσιμο παγκοσμίως.

 

Γεννημένος το 1881 ο Πάμπλο Πικάσο αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς αλλά και σπουδαιότερους εικαστικούς του 20ου αιώνα με το έργο του να γίνεται αναγνωρίσιμο παγκοσμίως.

Επηρεασμένος από την αυτοκτονία του επίσης ζωγράφου και φίλου του Carlos Cassagemas , μέσα σε ένα γενικό κλίμα μελαγχολίας τόσο στο Παρίσι όσο και στην Βαρκελώνη ο Picasso απομονωμένος μακριά από την πόλη του φωτός αλλάζει για μια σύντομη περίοδο 2-3 χρόνων το ύφος των έργων του. Η περίοδος αυτή (1901-1903) ονομάστηκε “Η μπλε περίοδος του Πικάσο” (Picasso’s Blue Period).

Γαλάζιες και πράσινες αποχρώσεις, χαρακτηρισμένες ως ψυχροί τόνοι, έρχονται να περάσουν μια έντονη πνευματικότητα και μια αίσθηση μυστικότητας στους πίνακες της περιόδου αυτής. Λιτότητα, απλότητα, μονοχρωμία, αρμονία, φιγούρες απελπισμένες περνούν μηνύματα που προβληματίζουν μέσα σε ένα κλίμα φορτισμένο μελαγχολικά.

Όπως αναφέρει το antikleidi, μερικά από τα πιο γνωστά έργα του ανήκουν σε αυτή την περίοδο, απεικονίζοντας ακροβάτες, αρλεκίνους, πόρνες, επαίτες και καλλιτέχνες.

Ο Τυφλός Κιθαριστής 1903

Η σούπα 1902-3

Γυναίκα με ένα είδος κόμμωσης των μαλλιών της 1904

 

Μελαγχολική γυναίκα 1902-3

 

Η ζωή 1903

 

Ascet 1903

 

Η τραγωδία 1903

 

Μητέρα και παιδί 1902

 

Γυναίκα με σταυρωμένα χέρια – 1906. Πιστεύεται ότι είναι μία τρόφιμος του νοσοκομείου Saint -Lazare των φυλακών του Παρισιού. Το 2000, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s σε ανώνυμο αγοραστή για 55 εκατομμύρια δολάρια

 

Αρλεκίνος δίνει ένα φιλί στη νύφη. Το Νοέμβριο του 1989 τον αγόρασε ο Ιάπωνας Tomonori Tsurumaki από το γιο του Πικάσο σε δημοπρασία για 51,3 εκατομμύρια δολάρια

πηγή: www.iefimerida.gr

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.