ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, ΑΙΓΙΝΑ 2014

Written by aeginalight

Αίγινα, πρώτη πρωτεύουσα, ένα βήμα παραπάνω στο αίτημα του νησιού για την αναγνώριση του πρωτεύοντα ρόλου του στην καποδιστριακή περίοδο.

 

Αίγινα, πρώτη πρωτεύουσα, ένα βήμα παραπάνω στο αίτημα του νησιού για την αναγνώριση  του πρωτεύοντα ρόλου του στην καποδιστριακή περίοδο.

Η ορκωμοσία του Καποδίστρια που έλαβε χώρα στις 26 Ιανουαρίου 1828 στο Μητροπολιτικό ναό της Αίγινας γιορτάστηκε φέτος με ένα πετυχημένο τριήμερο εκδηλώσεων. Το τριήμερο αυτό που διοργάνωσε ο Δήμος της Αίγινας προέβλεπε δύο εκδηλώσεις που περιείχαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ιστορικού περιεχομένου, αγώνες δρόμου για μεγάλους και μικρούς που συγκέντρωσαν αρκετές εκατοντάδες συμμετοχές. Επίσης, βραβεύτηκε ο πρωτοπρεσβύτερος  πατήρ Ε. Γιαννούλη για το σχετικό έργο του, και τελέσθηκαν η καθιερωμένη δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό, η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Καποδίστρια και ακολούθησε η ξενάγηση στα καποδιστριακά κτίρια.

Ο δήμος της Αίγινας φέτος πραγματοποίησε ένα παραπάνω βήμα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης και της προβολής της καποδιστριακής κληρονομίας. Συνεχίζοντας τις προσπάθειες των δέκα προηγουμένων ετών κάποιων πρωτοπορών (καθηγητής Πετρίτης, Γ. Κουληκούρδη, Σ. Σφυροέρα, περιοδικό Αιγιναία, Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας κ.α.)   τις οποίες η δημοτική αρχή εκμεταλλεύτηκε σωστά, ο δήμαρχος Θ. Σακκιώτης αναφέρθηκε στην επιτυχία της καθιέρωσης με ΦΕΚ τις 26 Ιανουαρίου ως ημέρας τοπικής εορτής. Όπως υπογραμμίστηκε στο μικρό σχετικό ντοκιμαντέρ του Ουειν Χωλ, είναι εντελώς φυσικό και δικαιωμένο η Αίγινα να προχωρήσει στο αίτημα της αναγνώρισης της ορκωμοσίας του Καποδίστρια ως εθνική εορτή. Αυτή ακριβώς τη θέση υποστήριξε ο ιστορικός Α. Κούκος κατά την διάρκεια της συνέντευξης του στο ντοκιμαντέρ.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο διεθνολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας των Ελλήνων Ευρετών Α. Δημητρόπουλο αναφέρθηκε στο ουσιαστικό ρόλο των Ευεργετών και των κληροδοτημάτων στην οικοδόμηση της Νεότερης Ελλάδας.

Η θεματολογία των εισηγήσεων που παρουσιαστήκαν κάλυψε την πετυχημένη πολιτική εκπαίδευσης του Καποδίστρια, από τον καθηγητή Διονύση Καλαμάκη, πολιτική  που  κατέστησε την Αίγινα πρώτη εκπαιδευτική πρωτεύουσα μέσα σε δυο χρόνια με 1200 μαθητές ήδη το 1830.  Την υποδοχή του Καποδίστρια και την γενικότερη πολιτική του δραστηριότητα στο νησί ανέπτυξε ο πατήρ Εμμανουήλ  Γιαννούλης. Ο ιστορικός Α. Κούκος τόνισε με μεγάλο πάθος την σύγκρουση του πρώτου κυβερνήτη με τις μεγάλες οικογένειες των προυχόντων και τα συμφέροντα τους ενώ παρουσιάστηκε η εισήγηση του φιλόλογου Σπ. Εργολάβου  για τον ρόλο του τραπεζίτη Ιωάννη Δομπόλη, έμπιστο  ταμεία του Καποδίστρια στην Αίγινα.

Οι εκδηλώσεις τελείωσαν με την βράβευση των μαθητών που παρουσίασαν εργασίες με θέμα την Καποδιστριακή περίοδο στην Αίγινα.

Τις εργασίες του τριήμερου τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Α’ Πειραιώς Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) και Θεόδωρος  Δρίστας (ΣΥΡΙΖΑ).

Αλέξης Κράους

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.