ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

“Αναζητώντας τον Καποδίστρια”: ντοκιμαντέρ του Γυμνασίου Μεσαγρού

Πάντα ως Αιγινήτες μας γοήτευε η προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αφού άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στο νησί μας, την Αίγινα, που της έλαχε επί των ημερών του και για δύο σχεδόν χρόνια να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα του κράτους.

 

Πάντα ως Αιγινήτες μας γοήτευε η προσωπικότητα του πρώτου  κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αφού άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στο νησί μας, την Αίγινα, που της έλαχε επί των ημερών του και για δύο σχεδόν χρόνια να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα του κράτους.

Στην Αίγινα κατέφθασε τον Ιανουάριο του 1828, τον υποδέχθηκε η αντικυβερνητική επιτροπή, οι επίσημοι και οι πρεσβευτές της Αγγλίας, Γαλλίας και της Ρωσίας. Στον μητροπολιτικό ναό έγινε η ορκωμοσία του και εδώ έβαλε τα θεμέλια για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.Από εδώ οργάνωσε τη Διοίκηση, την Οικονομία, την Εκπαίδευση, το Στρατό και τη Δικαιοσύνη. Εδώ, όπως και στην αρχαιότητα κόπηκε το πρώτο νόμισμα, ο Φοίνικας του νέου κράτους.

Λιγόλογος, εργατικός, αλτρουιστής, συγκεντρωτικός  με ευαισθησία σε θέματα παιδείας  και εκπαίδευσης, στην ορφάνια και την φτώχεια θυσίασε τα πάντα και τη ζωή του προκειμένου να αναγεννηθεί από τις στάχτες της η χώρα μας.

 Τον Μάρτιο του 2013 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προκήρυξε σε συνεργασία με το περιοδικό «Νέα Παιδεία» διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ.

Για εμάς το Γυμνάσιο Μεσαγρού η πρόκληση ήταν μεγάλη. Αυτό που μας έκανε να ασχοληθούμε με την  Καποδιστριακή περίοδο της Αίγινας ήταν ότι από τα σχολικά βιβλία απουσιάζει ο ρόλος αυτός της Αίγινας, αφού τα Καποδιστριακά κτίρια οι νόμοι της περιόδου διατρανώνουν το αντίθετο. Επίσης θέλαμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα  προς τη δημοτική αρχή, την Κυβέρνηση και όλους εμάς τους Αιγινήτες που βλέπουμε αδιάφορα να σαπίζουν και να μετατρέπονται σε ερείπια τα κτίρια που με τόσους κόπους και με αίμα και χρήματα των Φιλελλήνων κτίστηκαν.

Ήδη κάτι κινείται ως προς την επισκευή του Κυβερνείου και του Εϋνάρδιου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να γίνει η αποκατάσταση του και να μην παραμείνουν ημιτελή, όπως το Ορφανοτροφείο. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε κάτω από άγριες καιρικές συνθήκες μέσα σε τρεις ημέρες με την πρωτοβουλία της κ. Μπέση Αναστασίας, φιλολόγου, Διευθύντριας του σχολείου και της κ. Λεούση Άννας-Μαρίνας, μαθηματικού. Μεγάλη ήταν η βοήθεια των δύο σκηνοθετών, φίλων του σχολείου και του κύριου  Γκουζιώτη Δημήτρη και Γκίνη Θωμά για τους οποίους νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη.

 

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν:

 

Γρυπαίου Λαμπρή-Ιωσηφίνα

Κατσαρού Ισιδώρα

Μπαντρ Ιωάννα

Μπέγκα Μαριάννα

Νάτση Καλλιόπη

Σπυριδάκης Μιχάλης

Τρίμη Μαρία

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.