ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αέρηδες: Συνταγές από τον Πέτρο Δρόσο για την Μεγάλη Εβδομάδα

Written by aeginalight

Πάνε κοντά 30 χρόνια που μας καλομαθαίνει ο Πέτρος Δρόσος με τις γαστριμαργικές του επιδόσεις.

 

Πάνε κοντά 30 χρόνια που μας καλομαθαίνει ο Πέτρος Δρόσος με τις γαστριμαργικές του επιδόσεις. 25 χρόνια στον Ιππόκαμπο απέναντι από το 1ο δημοτικό σχολείο, άλλα 2 ή 3 στο επόμενο στέκι του Ιππόκαμπου κάτω από το ξενοδοχείο Μπράουν, κι από πέρσι μας παρασέρνει εκτός πόλης, στους “Αέρηδες”, το ονειρικό μαγαζί του Άρη Μπασδέκη στο λιμανάκι της Βαγίας.
Είμαστε τυχεροί που ζούμε ακόμα αυτές τις εικόνες, όχι σαν επισκέπτες αλλά σα μέρος της καθημερινότητάς μας. Το λιμανάκι, αυτό καθαυτό, ένα από τα μυθικά μέρη της Ελλάδας, χάρη στο μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρρή “Ο θησαυρός της Βαγίας”, μια περιπέτεια με ήρωες πιτσιρικάδες που κάνουν τις διακοπές τους στην Αίγινα και ψάχνουν έναν κρυμμένο θησαυρό.
Οι “Αέρηδες”, ένα πέτρινο κτίσμα πάνω στη θάλασσα, πεντακάθαρο, φροντισμένο, και στην κουζίνα ο Πέτρος, να μεγαλουργεί με τα κατσαρολικά του και τα τηγάνια του για την τέρψη του ουρανίσκου μας. Του ζητήσαμε για τους αναγνώστες του Aegina Light μερικές συνταγές για τις άγιες κι ιδιαίτερες μέρες της Μεγάλης Βδομάδας, και μας έκανε το χατίρι.
 
Ξεκινάμε με καλαμάρι γεμιστό.
 
Υλικά για 4 άτομα.
4 μεγάλα καλαμάρια 
50 γραμ, κουκουνάρι
100 γραμ. σταφίδες της αρεσκείας σας (μαύρες ή ξανθές)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά σε μικρά τετραγωνάκια
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
80-100 γραμ. ρύζι (όποιο χρησιμοποιείτε για γεμιστά)
1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο για τη γέμιση κι άλλο 1/2 για το μαγείρεμα
1/2 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
1/2 ποτήρι του νερού με ζωμό λαχανικών (χλιαρό)
 
Εκτέλεση  
1. καθαρίζω τα καλαμάρια
2. αφαιρώ το δέρμα (κόκκινη μεμβράνη)
3. τα κεφάλια (πλοκάμια) τα ψιλοκόβω
4. βάζω ένα σκεύος (τηγάνι ή κατσαρολάκι) στη φωτιά να κάψει, ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και στη συνέχεια το λάδι, κατόπιν το κουκουνάρι, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το ρύζι, τις πιπεριές, τις σταφίδες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, και τέλος τον άνιθο.
5. σωτάρω για λίγο όλα τα υλικά
6. σβήνω με το κρασί, και μόλις εξατμιστεί η αλκοόλη
7. προσθέτω το ζωμό λαχανικών
8. ανακατεύω συνέχεια αργά και σταθερά προσέχοντας να μην κολλήσει
9. μόλις το ρύζι αρχίσει να στεγνώνει είναι έτοιμο
10. γεμίζω τα 2/3 από κάθε καλαμάρι και κλείνω την άκρη με οδοντογλυφίδα
11. σε κατσαρόλα βάζω το υπόλοιπο λάδι και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνω τα καλαμάρια και τα σωτάρω
12. συμπληρώνω χλιαρό νερό, ίσα να σκεπαστούν, και ψήνω σε χαμηλή φωτιά
13. αν θέλω μπορώ να μεταφέρω όλο το υλικό σε ταψάκι το οποίο βάζω σε προθερμασμένο φούρνο (180-200 βαθμούς Κελσίου)
για 20-30 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία, σε όσες ή όσους το προτιμήσουν
Πέτρος Δρόσος
 
 
 
Υ. Γ.
Αυτά και άλλα πολλά σας περιμένουν αν προτιμάτε να τα γευτείτε άκοπα στους “Αέρηδες”, κάνοντας ταυτόχρονα μια βόλτα στο ανοιξιάτικο τοπίο του νησιού. 
Για επίγειος παράδεισος, μια χαρά ακούγεται η ζωή μας!
 
 Β.Τ.
 
 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.