ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελεύθεροι οι σκύλοι μας στις παραλίες;

Όλη η αλληλογραφία για να έχετε ελεύθερους τους σκύλους σας στην παραλία των φιλοζωϊκών οργανώσεων με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου:

 

 Όλη η αλληλογραφία για να έχετε ελεύθερους τους σκύλους σας στην παραλία των φιλοζωϊκών οργανώσεων με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου: 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – 
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ & ΤΑΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ & 
ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄

ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
     
ΘΕΜΑ: «Άρση της απαγόρευσης λουσίματος κατοικιδίων ζώων στη θάλασσα».

Σχετ.:    Η αρ. πρωτ.: 0305/8/7/13/08-7-2013 επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων.

    1. Επί του αντικειμένου του θέματος γνωρίζονται τα ακόλουθα:
    α) Σύμφωνα με την παράγραφο 1 εδάφιο ζ του άρθρου 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα που ισχύει για όλες τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, πλην του Πειραιά όπου η αντίστοιχη διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 91 παρ. 2 του Κανονισμού Λιμένα Πειραιά, απαγορεύεται η κυκλοφορία των ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων.  
    β) Η Υπηρεσία μας με στόχο να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στις Λιμενικές Αρχές της χώρας για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των αναφερόμενων περιστατικών, εξέδωσε την αριθμ. Μ.Φ. 2119.4/03/06/16-6-2006 εγκύκλιο, η οποία και επισυνάπτεται προς πληρέστερη ενημέρωσή σας.
    γ) Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15Α΄/02-02-2012) όπου προβλέπονται και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και ειδικότερα για τον ιδιοκτήτη σκύλου, αναφέρεται ότι οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος από το χώρο της ιδιοκτησίας του και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
2. Η Υπηρεσία μας έγινε αποδέκτης της σχετικής επιστολής η οποία απευθύνεται και στην Υπηρεσία σας, ωστόσο σας αποστέλλεται συνημμένα προς διευκόλυνσή σας. Παρακαλούμε για τις απόψεις σας επί του περιεχομένου της επιστολής προκειμένου στη συνέχεια σταθμίσουμε περαιτέρω ενέργειές μας. Στην απάντησή σας παρακαλούμε όπως διευκρινήσετε αναφορικά με τη δυνατότητα ή μη λουσίματος των ζώων ελεύθερα στη θάλασσα και την ύπαρξη ή μη κινδύνων στους λουόμενους, καθώς και ό,τι άλλο κρίνετε σκόπιμο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.
3. Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας που κοινοποιείται το παρόν παρακαλούνται για την ενημέρωση και τη διατύπωση των απόψεών τους επί του περιεχομένου της σχετικής επιστολής.
4. Υ.Ν.Α./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος που κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται ομοίως.

                          Ο Διευθυντής

                                                                                         Πλοίαρχος Λ.Σ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Παν.
Επισυνάπτονται:
1. Η αριθ. Μ.Φ. 2119.4/03/06/16-6-2006 εγκύκλιος (Φ.02).
2. Η σχετική επιστολή (Φ.03).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
I. ΑΠΟΔΕΚΤHΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ /ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ/ 
Δ/ΝΣΗ Κ.Α.Φ.Ε.
Αχαρνών 2, Τ.Κ. 10176
(e-mail: ka6u002@minagric.gr)

    
ΙΙ. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ /ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ/ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Αχαρνών 2, Τ.Κ. 10176 ΑΘΗΝΑ
(e-mail: ka6u047@minagric.gr) (με επισυναπτόμενη τη σχετική)

2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ/ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ/ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Βερανζέρου 50, ΤΚ 10438 ΑΘΗΝΑ
(E-mail: ddy@yyka.gov.gr) (με επισυναπτόμενη τη σχετική)

3. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΛΥΚΤΟΥ 7 ΤΚ 71307 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
(e-mail: pfpomospondia@gmail.com)

ΙΙΙ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
Γρ. κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ (επί της αριθ.: 2827/17-7-13 εντολής)– Γ.Γ. – Γ.Γ.Λ.Λ.Π.Ν.Ε. – Α/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. (επί της αριθ. 179/22-7-2013 εντολής) – Δ.Κ.Ε΄ (υτα) 

511.19 ΠΡΟΣ ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΓΙΑ ΛΟΥΣΙΜΟ ΖΩΩΝ

http://3.bp.blogspot.com/-kATlvNiKf48/UAXXqqR5hGI/AAAAAAAAwj0/uXebzHdg7kE/s1600/skilosantrasthalasa.jpg

Οι επιστολές της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων

Προς
1)    Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
    Υπόψιν
    α) Υπουργό κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
    β) Γενικό Γραμματέα
                Ναύαρχο (ε.α) Αθανάσιο Μπούσιο
    γ) Αρχηγό Λιμενικού Σώματος
        Αντιναύαρχο Μπαντια Δημήτριο
    δ) Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας
        e-mail: egov@yen.gr

2)    Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής
    e-mail: gg@yen.gr 

3)    Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής
    Δ/νση  Κ.Α.Φ.Ε
    e-mail: ka6u001@minagric.gr

Κοιν/ση
1)    Ευρωπαίος Επίτροπος περιβάλλοντος
2)    ΜΜΕ
    Αθήνα,8.7.2013 
αρ. πρωτ.0305/8/7/13

ΘΕΜΑ: Άρση της απαγόρευσης λουσίματος κατοικίδιων ζώων στην θάλασσα

Αξιότιμοι κύριοι, 

Απευθυνόμαστε σε εσάς μετά από απαίτηση – διαχρονικά – εξαιρετικά μεγάλου πλήθους  πολιτών  και τουριστών σε σχέση με την συνοδεία, παραμονή και λούσιμο σκύλων στις παραλίες και θάλασσες. 

Εν έτη 2013, που πάρα πολλά  θέματα αναφορικά με τα ζώα, τόσο θεσμικά όσο και ιδεολογικά έχουν αλλάξει, αντιεπιστημονικές μυθοπλασίες και απαρχαιωμένες αντιλήψεις για τα ζώα έχουν πλέον καταρριφθεί επιστημονικά και νομικά, δεν είναι δυνατόν να παραμένουν σε ισχύ εγκύκλιοι και διατάξεις άλλων εποχών που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ευρωπαϊκή  κουλτούρα και νομοθεσία.
    
    Α) Νομοθεσία.

Το άρθρο 3 παρ. 1 περ. β του ν.δ. 444/1970, ορίζει τους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος, ήτοι θαλάσσια περιοχή, λιμένες και χερσαίες ζώνες λιμένων αλλά σε καμία περίπτωση τις παραλίες, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, άρα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.4039/2012 και δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή κατοικίδιων σε αυτές, αφού ισχύουν οι σχετικές διατάξεις όλου του Άρθρου 5 και κυρίως των παρ. 1, 2 και 3 αυτού.

Από τα παραπάνω, η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 η οποία επαναλαμβάνεται και με την Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 δεν έχει καμία ισχύ για τις παραλίες και άρα η απομάκρυνση ανθρώπων με κατοικίδια από αυτές και η απόδοση προστίμου αποτελεί παράβαση καθήκοντος για το εκάστοτε όργανο ελέγχου που την επιβάλει.

Η ισχύς της ανωτέρω εγκυκλίου, περιορίζεται αυτόματα στο αν τελικά επιτρέπεται το κατοικίδιο να κολυμπά.

Αυτό όμως φαίνεται να εξαρτάται όχι από κάποια αντικειμενικά κριτήρια αλλά από την παρουσία λουομένων στην παραλία, το ποσοστό φιλοζωίας τους και τις διαθέσεις τους την δεδομένη χρονική στιγμή, κάτι που αφενός μεν δεν συνάδει με την νομιμότητα – αφού η παραλία είναι κοινόχρηστος χώρος – και αφετέρου εκμηδενίζει την αντικειμενικότητα που πρέπει να διέπει έναν νόμο.

Συνεπώς, η ανωτέρω εγκύκλιος τόσο ως προς το σκέλος της παραμονής ή περιπάτου κατοικίδιων στις παραλίες, όσο και ως προς το σκέλος που αφορά τα κριτήρια για το λούσιμο ή όχι των ζώων είναι μη σύννομη και πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο. 

    Β) Δημόσια Υγεία.

Ως είναι γνωστό σύμφωνα με τις σύγχρονες μελέτες, δεν υπάρχει ούτε μία γνωστή ασθένεια που μπορεί να μεταδώσει ο σκύλος στον άνθρωπο πλην της Λύσσας. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτός δεν έρχεται σε άμεση επαφή μαζί του και απλώς τυγχάνει να συνυπάρχουν στην ίδια παραλία ή να κολυμπούν στα ίδια μη στάσιμα νερά. 

Ο πολύ πρόσφατος Ν.4039/2012 λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, δίνει την δυνατότητα μεταφοράς κατοικίδιων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την κυκλοφορία σκύλων βοηθών ΑΜΕΑ παντού – ακόμα και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάτι που δείχνει σαφώς ότι όλες οι προκαταλήψεις έχουν καμφθεί στο πέρασμα του χρόνου, εξιχρονίζοντας και εναρμονίζοντας ταυτόχρονα την Ελληνική Νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή. 

Η μόνη προκατάληψη που συντηρείται από το Υπουργείο σας, ακόμα και στις μέρες μας, είναι να μην μπει ο σκύλος στο νερό. Δηλώνουμε άγνοια και έκπληξη ταυτόχρονα  για ποιο λόγο αυτό συνεχίζεται, ενώ πληθώρα επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει από την απλή συνύπαρξη με κατοικίδια. 

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα κατοικίδια ζώα σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.4039/2012 εμβολιάζονται ετησίως, ενώ οι κηδεμόνες τους οφείλουν να επιδεικνύουν το βιβλιάριο υγείας τους ή το διαβατήριο ανά πάσα στιγμή τους ζητηθεί από ελεγκτικές αρχές. Κάτι που εξασφαλίζει την απαλλαγή του ζώου από ασθένειες, αλλά και την μεταφορά παρασίτων.

    Γ) Ρύπανση

Ο σκύλος δεν δύναται να ρυπάνει την θάλασσα. 
Οι ανατομικές του λειτουργίες του απαγορεύουν να αφοδεύσει ή ουρήσει σε όρθια στάση ή κολυμπώντας.

Επομένως ζητάμε:
·    Την άμεση κατάργηση  των εγκυκλίων  και διατάξεων, που αντίκεινται, ως  προαναφέραμε , στον νόμο ο οποίος και υπερισχύει.

·    Την ενημέρωση άμεσα, όλων των Λιμεναρχείων της χώρας για την υπερίσχυση του νόμου  4039/12  στις παραλίες, όσον αφορά τον περίπατο ή την παραμονή ζώων σε αυτές, ως ορίζει το Άρθρο 5 του ανωτέρω Νόμου.

·    Να εκδοθεί νέα εγκύκλιος – το δυνατόν συντομότερα λόγω θερινής περιόδου και τουρισμού (το πλείστον των περιπτώσεων φιλόζωοι) – και να ορισθεί ότι επιτρέπεται το λούσιμο των κατοικίδιων ζώων, τουλάχιστον σε όλες τις ελεύθερες παραλίες και εκεί που δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις ή  παραχώρηση. 

Εξάλλου η παραλία και η θάλασσα είναι κοινόχρηστα πράγματα και έχετε την υποχρέωση να εξασφαλίσετε την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους.

Με εκτίμηση

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

        Η Πρόεδρος                       Η Αντιπρόεδρος                  Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη       Μάριζα  Χριστοδούλου         Μαρία Χουστουλάκη

Δέον να θεωρηθεί η αποστολή της παρούσας επιστολής απόλυτα έγκυρη εφόσον υπάγεται στο Ν.2672/98 περί διακίνησης εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα (μεταξύ των οποίων είναι και η τηλεομοιοτυπία).

Τέλος παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σε τι ενέργειες προβήκατε ή σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα όσα καταδείχθηκαν στην παρούσα επιστολή μας. Η αναφορά σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική):
pfpomospondia@gmail.com
Π.Φ.Π.Ο.
Λύκτου 7
ΤΚ.71307
Ηράκλειο Κρήτης

 
         Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) & 
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ)
Λύκτου 7 – Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 

 www.pfpo.gr
https://www.facebook.com/pfpomospondia
* pfpomospondia@gmail.com     
  
     
http://fe-mail.gr/media/Image/animals/05/skylos_paralia/dog_beach.jpg

Προς

1)    Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
            Υπόψιν
            α) Υπουργού κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη 
            β) Γενικού Γραμματέα
                Ναύαρχου (ε.α) Αθανάσιου Μπούσιου
            γ) Αρχηγού Λιμενικού Σώματος
                Αντιναύαρχου Αθανάσιου Αθανασόπουλου
            δ) Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας
                e-mail: egov@yen.gr
 
2)    Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής                       Αθήνα, 09.04.2014
            e-mail: gg@yen.gr                                                 Αρ.Πρωτ.421/09.04.2014
 
3)    Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ 

      Τηλ. 2102125753
       
4)  Δ/νση  Κ.Α.Φ.Ε
            e-mail: ka6u001@minagric.gr

 
Κοιν/ση
 
 ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: «Άρση της απαγόρευσης λουσίματος κατοικίδιων ζώων στη θάλασσα».

Κύριοι,

Επανερχόμαστε  στην με αριθμό πρωτοκόλλου 0305/8/7/13 επιστολή μας , την οποία και σας
επισυνάπτουμε εκ νέου και παρακαλούμε όπως , αφού την  μελετήσετε με την δέουσα προσοχή ,επιτέλους αποφανθείτε επ αυτής.
Υπενθυμίζουμε δική σας σχετική  επιστολή με αριθμό διαβιβαστικού   511.19/2013, αρ.σχεδίου:3160 .
 
Διαμαρτυρόμαστε  εντόνως διότι  επί σχεδόν ένα  χρόνο δεν απαντήσατε επί της ουσίας στο αίτημά μας , μολονότι είστε το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο, αφού   το επίδικο προς επίλυση  θέμα αφορά στην κολύμβηση σκύλων στις θάλασσες καθώς και στην κυκλοφορία και παραμονή τους στις παραλίες .
 
Ως εκ τούτου αναμένουμε άμεσα την απάντησή σας  , και αφού πρωτίστως λάβετε υπόψη σας την  κείμενη νομοθεσία, την οποία ουδείς ,πολύ περισσότερο το αρμόδιο υπουργείο, επιτρέπεται να αγνοεί.
Περαιτέρω  κωλυσιεργία ή παραπομπή και πάλι σε απάντηση συναρμόδιου κατά την άποψη σας υπουργείου  κρίνεται ως απαράδεκτη ,καθότι  η διευκρίνιση τυχόν νομικών κενών σας αφορά εσάς και όχι τον πολίτη ή  τον φορέα, που σας απευθύνεται.

Οι διευθύνσεις, ηλεκτρονική και ταχυδρομική , της Ομοσπονδίας μας   αναγράφονται στο παρόν έντυπο .

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Η Πρόεδρος                  Η Αντιπρόεδρος                        Η Γραμματέας
Αν. Μπομπολάκη       Μάριζα Χριστοδούλου             Μαρία Χουστουλάκη

 

πηγή: eirinika.gr

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.