ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Ν. Πτερούδης: μύθοι και πραγματικότητες

Τον τελευταίο καιρό η Αίγινα, όπως κι όλη η επικράτεια, χορεύει στο χορό της “επικαιρότητας”. Πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, φωτογραφίες από κρυφές κάμερες, μαφιόζικες συνομιλίες μέσω κινητών,

Τον τελευταίο καιρό η Αίγινα, όπως κι όλη η επικράτεια, χορεύει στο χορό της “επικαιρότητας”. Πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, φωτογραφίες από κρυφές κάμερες, μαφιόζικες συνομιλίες μέσω κινητών, αλλά και υπονοούμενα, ή κι ευθείες βολές, για πρόσωπα δημόσια, μια προεκλογική περίοδος γεμάτη κραυγές, εντυπώσεις, και κυρίως λάσπη. 40 μέρες μακριά από την κάλπη, την πιο δύσκολη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία μας, δε φαίνεται να έχουμε αποσαφηνίσει τα κριτήριά μας. Ή το τοπίο μας – ποιοι είμαστε εμείς και ποιος ο απέναντι. Που στην τελική, πολλοί λένε ότι είναι το ίδιο. Ένα από τα πιο πετυχημένα που κυκλοφορούν τελευταία στο fb είναι το “Πες μου ποιος σου μίλησε για μένα να σου πω ποιος είμαι”. Aπό αυτή την άποψη, μπορεί και να είναι εύσημο να σε κακολογούνε (διαβάλουν) κάποιοι. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται ένα από τα στοχοποιημένα πρόσωπα των ημερών: ο κ. Νίκος Πτερούδης. Επιδιώξαμε τη σημερινή συνομιλία μαζί του όχι μόνο γιατί είναι βασικό στέλεχος του συνδυασμού Αίγινα – Κίνηση Ευθύνης, ή γιατί έχει διατελέσει στην προηγούμενη διοίκηση εξαιρετικά επιτυχημένος αντιδήμαρχος σε νευραλγικές θέσεις (νερό και σκουπίδια), αλλά και για να σχηματίσουμε προσωπική άποψη κατά πόσο είναι ένας διαπλεκόμενος, ιδιοτελής πολιτικάντης, ή ένας ενεργός κι ικανός υπηρέτης του δημόσιου βίου. Τα συμπεράσματα δικά σας. Το μόνο αναμφισβήτητο είναι ότι διαθέτει χιούμορ.

Β. Τράπαλη: “Πόσο σας έχουν ενοχλήσει τα παραπολιτικά που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες για σας;

Ν. Πτερούδης: “Για να σας πω την αλήθεια, δεν τα έχω παρακολουθήσει, ούτε καν τα ξέρω. Αλλά θυμάμαι ότι στις προηγούμενες εκλογές μέχρι εφημερίδα είχε βγάλει ο Σκλάβαινας για να μιλάει εναντίον μου. Με φοβούνται πολύ, φαίνεται.”
(Του μοιάζει μάλλον αστείο γιατί σκάει στα γέλια.)

Β. Τ. Να τα πάρουμε λίγο από την αρχή; Ποια είναι η σχέση σας με το νησί, και ποια η επαγγελματική σας δραστηριότητα;

Ν. Πτερούδης: “Με το νησί, είμαι γέννημα θρέμμα αιγινήτης, και από μάνα και από πατέρα. Όσο για τα επαγγελματικά, πριν 40 χρόνια ξεκίνησα μια επιχειρηματική δραστηριότητα στην κεντρική Αφρική, μετά στη νότια, και στη συνέχεια στη βόρεια Ευρώπη. Τα τελευταία 12 χρόνια δραστηριοποιούμαι στα Εμιράτα.”

Β. Τ.:”Πάνω σε ποιο αντικείμενο;

Ν. Πτερούδης: “Καράβια. Είμαι ένας μικρός εφοπλιστής. Πολλοί λένε επιτυχημένος. Τώρα, αν με βγάλουν ότι τα έκλεψα, σας βεβαιώ ότι ούτε δικάστηκα ποτέ στην επαγγελματική μου διαδρομή, ούτε πήγα ποτέ μου φυλακή.”
(Πάλι γελάει, τον διασκεδάζει αφόρητα όλη αυτή η διάσταση του κουτσομπολιού.)

Β. Τ.: “Η θεωρητική σας κατάρτιση, πέρα από την πρακτική;”

Ν. Πτερούδης: “Έχω τελειώσει σχολή εμποροπλοιάρχων και σπούδασα δυο χρόνια οικονομικά.”

Β. Τ.: “Με όλη την πείρα σας, τι θα λέγατε για την κατάσταση του νησιού;

Ν. Πτερούδης: “Είμαστε πάρα πολύ πίσω, δεκαετίες πίσω, σε όλες τις υποδομές: αποχέτευση, νερό, δρόμους, λιμάνια. Το δυστύχημα είναι ότι η σημερινή μας πτώχευση ξεκινάει 150 χρόνια πριν – για 150 χρόνια δεν καταφέραμε εμείς οι Έλληνες να κάνουμε ένα κράτος. Θέλει δουλειά και γνώσεις για να βάλουμε μπρος. Ευτυχώς, μιλώντας για το νησί, έχει μπει σ’ ένα δρόμο ο υποθαλάσσιος, κι έχουν ξεκινήσει τα χερσαία – που είναι το πρώτο έργο στο νησί με ευρωπαϊκά χρήματα.”

Β. Τ.: Για τον υποθαλάσσιο ο κ. Ντελής είπε  ότι υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο θα γίνει τελικά, αν περάσει η ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ και ιδιωτικοποιηθεί.

Ν. Πτερούδης: “Μα ο αγωγός δεν έχει καμία σχέση με την ΕΥΔΑΠ. Είναι έργο του Δήμου, η ΕΥΔΑΠ απλά θα μας προμηθεύει με τις ποσότητες του νερού, όπως το κάνει και τώρα. Είναι άσχετο αν θα είναι ιδιωτική ή δημόσια. Και η μελέτη του αγωγού και η μελέτη για τα χερσαία είναι δυο επιτεύγματα της διοίκησης Κουκούλη, καθώς τις κάναμε το 2007 και το 2008 αντίστοιχα. Αποτέλεσμα, τα χερσαία έχουν ξεκινήσει κι ο αγωγός δημοπρατείται μέσα στους επόμενους δυο μήνες.”

Β. Τ.: Μιλώντας για το νερό, σας κατηγόρησαν ότι προτρέψατε τη δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο να “φιλάει τους υδρομεταφορείς στο στόμα”. Κι οι περιρρέουσες φήμες σας θέλουν να έχετε ιδιαίτερες σχέσεις οικονομικής φύσης μαζί τους.

Ν. Πτερούδης: “Πάλι καλά που δε με κατηγορούν και για άλλους είδους σχέσεις, πιο προσωπικές. Ναι, είπα ότι αυτούς τους κυρίους, που μονοπωλούν τη μεταφορά νερού στην Ελλάδα, πρέπει να τους φιλάμε στο στόμα, κι ευχαρίστως να εξηγήσω τι εννοώ. Προφανώς είναι μια μεταφορική φράση. Ήταν σε μια συνεδρίαση, όπου ο αρμόδιος τότε αντιδήμαρχος δήλωσε ότι έρχονται οι υδρομεταφορείς να εισπράξουν τα οφειλόμενα κι εκείνος κρύβεται γιατί δεν έχουμε να τους τα δώσουμε. Συμπεριφορά, που χαρακτήριζε όλη τη δημοτική αρχή. Μα θα κρυφτείς μία, θα κρυφτείς δύο, θα κρυφτείς τρεις, και μετά θα κρυφτούν εκείνοι και θα μείνει το νησί χωρίς νερό. Οι υδρομεταφορείς είναι επιχειρηματίες, απαιτούν τα λεφτά τους, πιέζουν, εκβιάζουν μια κατάσταση, είναι ένα bras de fer με τον Δήμο. Εγώ ξέρετε τι έκανα; Επειδή είμαι επίσης επιχειρηματίας και μπορώ να κατανοώ τη γλώσσα τους έλεγα, πχ –Έλα δω, ρε Γιώργο, τι φωνάζεις; Κάτσε κάτω. Κάτσε που σου λέω. Όσο και να σκούζεις δεν έχουμε να σου δώσουμε 50, 30 έχουμε και 30 θα πάρεις. Να φέρουμε ένα καφεδάκι; Μαρίνα, (ήταν η κοπέλα που είχαμε τότε στη γραμματεία) πες να φέρουν έναν καφέ στον κύριο… Και καθόμασταν κάτω και βρίσκαμε μιαν άκρη. Αυτό πάει να πει τους φιλάω στο στόμα. Μπορεί ν’ ακούγονται σκηνές από ελληνική ταινία, αλλά αφού έτσι λειτουργούσαν κι ακόμα έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα.Και για να σοβαρευτούμε, ο οποιοσδήποτε αναλάβει από εδώ και πέρα τη διοίκηση του Δήμου είναι απαραίτητο να ξέρει από οικονομικά. Όλο το παιχνίδι παίζεται στην οικονομική διαχείριση, από κει θα βγει και η κοινωνική πολιτική, και η συντήρηση ή η δημιουργία υποδομών, η συμμετοχή μας στα προγράμματα, τα κοινοτικά κονδύλια, τα πάντα. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι υπάρχουν επιτελεία συνδυασμών, που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν σ’ έναν ισολογισμό το ενεργητικό από το παθητικό, δεν μπορούν να διακρίνουν το έλλειμα από το χρέος, δεν ξέρουν να τα διαβάσουν. Εμείς έχουμε και πέντε ανθρώπους σχετικούς. Γιατί δεν αρκούν ούτε τα οράματα –ο καθένας έχει ένα όραμα– ούτε οι προθέσεις. Είναι πάνω απ’ όλα θέμα οικονομίας και διαχείρισης η εύρυθμη λειτουργία ενός δήμου.”

Β. Τ.: “Αν υποθέσουμε ότι αναλαμβάνετε αύριο τη διοίκηση, ποια είναι η απόλυτη προτεραιότητά σας;

Ν. Πτερούδης: “Να καθαριστεί το νησί, αν δεν καθαριστεί δε γίνεται τίποτα. Καμιά προσπάθεια δε θα έχει σημασία.”

 

Βικτώρια Τράπαλη

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.